BASKETBALOVÉ CENTRUM MLÁDEŽE

BASKETBALOVÉ CENTRUM MLÁDEŽE

S Rudolfem Šimečkem jsme se podívali i na výsledky, úspěchy i problémy Basketbalového centra mládeže Nymburk. 

Jak hodnotíte sezonu družstev sdružených v BCM Nymburk?

Během posledních dvou let se nám podařilo vybudovat Basketbalové centrum mládeže a výsledky se začínají dostavovat. Junioři do 19 let skončili v Extralize U-19 na druhém místě. Sice s vítězem extraligy USK Praha prohráli o parník, zápas se jim vyloženě nepovedl, ale takový úspěch před sezonou nikdo nečekal. Výrazný posun výkonnosti lze najít i v týmu U15 a U17. U kadetů do 17 let nás trochu mrzí, že se jim nepovedlo přehrát Jindřichův Hradec při snaze o postup do extraligy. U15 nakonec postoupili do žákovské ligy.

Čeho si ceníte na těchto úspěších nejvíce?

Intenzivně se věnujeme těmto kategoriím dva roky a těší nás, že je to výběr především nymburských hráčů nebo hráčů z nejbližšího okolí. Trenérský tým v čele s Michalem Ježdíkem i Michalem Fraňkem pracuje perfektně a výsledky přichází. S úspěchy přichází i zájem hráčů a jejich rodičů o zařazení do BCM z celé republiky a nyní již i ze zahraničí. Můžeme jim kromě těch sportovních, nabídnout i výborné podmínky studia, ale i vynikající trenéry. Našim dlouhodobým cílem je sdružovat ty nejlepší z Nymburka a pak z kraje. Jsme ale realisty. Jestliže do budoucna chceme hrát mládežnické soutěže na nejvyšší úrovni a vychovávat i reprezentanty, musíme družstva U17 a U19 doplňovat jednotlivci v podstatě z celé republiky.  

Junioři se zapojovali i do soutěže dospělých ve druhé lize. Jak hodnotíte toto spojení?

Junioři byli velkými tahouny B družstva mužů a dokázali vybojovat s přehledem postup do druhé nejvyšší soutěže. To je pro nás velice důležité a hodně jsme o účast v první lize stáli.

Pokud by se týmu nepovedlo postup vybojovat, snažili byste se práva získat nákupem licence?

Ne, před sezonou jsme říkali, že si první ligu musíme uhrát sami, v tomto případě postup administrativní cestou nedává smysl.

Jaký význam má účast v první lize?

Je to soutěž na vyšší úrovni a my takovou soutěž potřebujeme. V A-týmu máme hráče, kteří zatím nedostávají tolik minut v Mattonce nebo na evropské scéně a chceme, aby zkušenosti získávali v lize, kde se už potkávají s mnoha extraligovými hráči. I v juniorských týmech budeme mít hráče,jimž by vzhledem k jejich výkonnosti i potřebnému rozvoji jen 2.liga byla „malá“.

Jaké další úspěchy přinesla letošní sezona?

Ženy, které vyhrály krajský přebor, postoupily do druhé ligy. Minižáci do 12 let vyhráli krajský přebor a zahráli si na Národním finále, jehož kvalifikaci rovněž vyhráli. Přeborníky kraje bylo i rezervní družstvo kadetů do 17 let a juniorky do 19 let.

Jak pečujete o basketbalové podhoubí?

Myslím, že o basketbal je velký zájem. Svědčí o tom, že máme již otevřené 3 početné přípravky těch nejmladších basketbalistů a basketbalistek. Je to šance, jak podchytit už útlém věku sportovní talent a směřovat ho k basketbalu. Myslím, že se začíná budovat systém, který nás dovede k tomu, abychom do budoucna mohli zásobovat i náš A-tým. Popřípadě je dobře uplatnit na basketbalovém trhu nejvyšší soutěže.

Je cílem Centra „vyrábět“ špičkové basketbalisty nebo se chcete věnovat i méně nadaným hráčům?

Naší snahou je vytáhnout ty nejschopnější, dát jim nejlepší podmínky, aby mohli hrát i nejvyšší českou soutěž na juniorské nebo dospělácké úrovni. Je nám jasné, že všichni takhle uspět nemohou, a proto chceme podporovat, pokud nám budou stačit síly a finance, i všechny skutečné zájemce o basketbal. Musíme v tom vidět i druhý rozměr. Ze všech hráčů nebudou špičkoví basketbalisté, ale my potřebujeme široké podhoubí zájemců o basketbal, ze kterého se budou rekrutovat trenéři, funkcionáři klubu nebo rozhodčí. Za druhé se vytváří velká rodina kolem basketbalového klubu a tu potřebujeme. Samozřejmě nezanedbatelným rozměrem je i to, aby děti sportovaly, což jim přinese velmi dobrou a užitečnou přípravu pro život i když to zrovna nebude na té vrcholové úrovni. Právě i tyto aspekty byly mottem při založení Basketbalového centra mládeže podporovaného středočeským KÚ.

Je náročnější shánět finance nebo kvalitní trenéry?

Ani jedno není snadné. Podařilo se nám získat a sdružit finanční prostředky od sponzorů, města Nymburka a zejména od Krajského úřadu Středočeského kraje. Kvalitní trenéři a finance jdou ruku v ruce. Pokud chceme mít dobré trenéry, pak je musíme zaplatit a musí mít pro ně i jistotu dlouhodobé perspektivy. Je naprosto nutné, že alespoň jeden trenér u každého mládežnického týmu by měl být profesionál.

Tedy je těžké sehnat kvalitního trenéra mládeže?

V Česku je to velký problém. Můžu říct, že se nám zatím více hlásí trenéři z basketbalových zemí jako je Srbsko, Litva ale například i Itálie a USA. Zatím jsme schopni pokrýt v tomto směru naše potřeby českými trenéry. Zahraniční rozměr a zkušenosti by nám určitě prospěly, ale to je za daných podmínek spíše hudba budoucnosti.  

Potýkáte se hodně s nedostatkem kapacit tělocvičen?

Je to jeden ze zásadních problémů. Vhodných tělocvičen mnoho není a od určitého věku už nemůžeme trénovat v náhradních prostorách, které nemají potřebné rozměry a zázemí. Problémy nejsou jen s kapacitou, ale také s finanční náročností. Pronájmy hal se zvyšují a při rostoucím počtu družstev se částka násobně navyšuje.        

Sledují se v BCM i školní výsledky?

Filosofií celého Centra je propojení se školou. Hodně se dbá na studijní výsledky a myslím, že to funguje velice dobře. Tak jako výkonnostní cíle, jsou dané i ty studijní a hráči přesně vědí, co by následovalo, pokud je plnit nebudou. Někteří i to již v minulé sezoně pocítili na své kůži.

S jakými cíli hledíte do další sezony?

Chtěli bychom udržet extraligu juniorů, což nebude nijak jednoduché. Z úspěšného týmu totiž odchází více než polovina hráčů. Velkou nadějí je ale tým kadetů, odkud může řada hráčů startovat i ve vyšší kategorii. Maximálně chceme dbát na zvýšení úrovně mladších ročníků a přípravek, abychom si vytvořili souvislou řadu družstev se stabilní výkonností. Chceme kádry U17 a U19 vhodně doplnit o výrazné talenty z celé ČR.

S jakou vizí budete vstupovat do první ligy?

V první řadě musíme zajistit trenérský tým, který družstvo povede a potřebné finance. Soutěž chceme hrát pouze s vlastními odchovanci a pendly z A-týmu. Myslím, že pro první rok bude hlavním cílem soutěž udržet. Přeci jen, hráče čeká poměrně velký skok.  Věříme, že nymburské naděje zejména svou hrou, nasazením a entuziasmem přivedou zase do hlediště „Komendy“ diváky tak, jako tomu bylo v začátcích našeho působení v MNBL .


umístění všech družstev nymburského klubu  


Nymburská basketbalová rodina

Basketbalová rodina Nymburk 2012

 
vloženo: 05.06.2012 14:43 / přečteno: 11509x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.