NEDOKÁZALI JSME JÍT PŘES NĚ

NEDOKÁZALI JSME JÍT PŘES NĚ

Shodují se všichni naši hráči o jedné z příčit prohry proti Novgorodu. Na druhém místě byly útočné doskoky. (v galerii jsou fotky ze zápasu)

Radek Nečas

Radku, ztratili jsme zápas na začátku nebo na konci?

Jednoznačně v prvním poločase, kdy jsme byli už ve velké ztrátě. Přesto jsme se dokázali dostat do zápasu, protože v některých fázích prvního poločasu jsme hráli dobře. V poločase jsme si řekli, na které momenty musím v obraně navázat. Bohužel se nestalo to, co jsme chtěli. Vždy, když se dotahuje nějaký větší náskok, je třeba toho soupeře přejet, tím se přesune psychická výhoda na stranu dotahujícího. Nám se nepovedlo jít přes ně ani jednou, i když jsme skóre dotáhli na plichtu. V závěru to bylo už o jednotlivých chybách, které jsme udělali v útoku. My jsme střel nedali více než soupeř. Důležité bylo, že nás v rozhodující fázi i přeskákali v útoku.

Soupeř měl v prvním poločase úspěšnost trojkové střelby 77%. Počítali jste, že se to přeci musí zhoršit?

Trojky nebyl klíčový moment zápasu. Tím byly útočné doskoky Novgorodu. A také trochu štěstí soupeře, který proměňoval těžké střely v samotném závěru útoků.

Kdy jsme, podle tebe, promarnili čas k možnému otočení vývoje skóre?

Na začátku druhého poločasu. Na konci prvního jsme skoro zlikvidovali poměrně výraznou ztrátu, ale do vedení jsme nešli ani v prvním ani ve druhém poločase. To byla voda na mlýn hostům.

V obou zápasech s Novgorodem rozhodovaly útočné doskoky. Je to tím, že na ně neumíme, anebo mají tento styl hry opravdu zažitý?

Jednak máme s útočnými doskoky soupeřů problémy. S takovým tahem na koš se setkáváme jen v zápasech Eurocupu nebo VTB ligy. Snaha chodit na útočný doskok je v hlavách hráčů trenérem Lukičem kódována při každém time outu, před začátkem každé čtvrtiny. U nich chodí na doskoku tři, čtyři borci a tedy je větší pravděpodobnost, že nějaké míče urvou nebo si to někam pinknou, kde to zpracují.

Když ale jde tolik lidí na útočný doskok, je větší šance na rychlý protiútok?

Odvážnému štěstí přeje… Když chodí v tak velkém počtu na doskok, je jasné, že pravděpodobnost zisku míče tím zvyšují. Když ale vidí, že doskok nemají pod kontrolou, snaží se alespoň dostat míč do autu a v poklidu se vrátit.

Jak krušná je naše dnešní prohra?

Domácí zápasy je povinností vyhrávat a bonusem vozit výhry z venku… My jsme už podruhé doma zaváhali... Hlavně se teď musíme zvednout, protože už za tři dny hrajeme v Bilbau první zápas Eurocupu.

 
Vojta Hruban

Pro nás to byl nešťastný zápas, který jsme začali hodně špatně. Pak jsme se do utkání vrátili, ale nebyli jsme schopní v utkání konzistentně dávat body. Dokázali jsme šňůrou šesti, osmi bodů vedení soupeře stáhnout, říkali jsme si „konečně jsme na nich“ a dostali jsme zase tři koše v řadě. V útoku jsme hráli staticky a v obraně jsme dvacet vteřin dobře bránili a pak přišel lehký koš. Vypadalo to, že bráníme dobře a pak přišlo krátké zaváhání a oni ho potrestali.

Během prvního poločasu jsi odstoupil. Co se stalo?

Při probíhání kolem clony mi tam někdo nechal koleno a já jsem dostal solidní bodlo do boku. Není to sice nic vážného, ale hodně to bolelo. Teď bez bolesti nemohu ani pořádně stát. Musím si dát chvíli pauzu, abych byl připravený na Eurocup.

Odstoupil jsi proto, že tvoje přítomnost na hřišti by nebyla ku prospěchu?

Přesně tak. Nemohl bych hrát naplno. Zkoušel jsem to rozcvičit o přestávce, ale nemohl jsem vystřelit, pořádně ani zvednout levou ruku, a jakmile pohnu levou nohou, hned o tom místě vím.

Byl pro vývoj skóre a konečnou prohru fatální spíše úvod nebo závěr?

To spolu souviselo. Nedokázali jsme jim vnutit svoje tempo a přizpůsobovali se jejich.

 
Petr Benda

Propadli jsme v první čtvrtině. Ve druhé jsme začali trochu lépe bránit, soupeře jsme dostali pod tlak. Byť jsme neproměňovali všechny střely, dokázali jsme se postupně vracet do zápasu. Na tu bídu první poloviny jsme mohli být za poločasový výsledek o mínus čtyři spokojeni.

Do třetí čtvrtiny jsme nevstoupili úplně šťastně, ale stále jsme se pohybovali ve ztrátě nejvýše jedenácti bodů. Dotahovali jsme, ale ani jednou jsme nešli přes ně. Miljanovou trojkou jsme srovnali, ale za minutu jsme byli zase ve ztrátě šest bodů.

Od kdy bylo utkání „prohrané“?

Klíčové byly poslední tři minuty, kdy jsme nedokázali vyvarovat několika ztrát a chyb na doskoku. Stačilo jednou, dvakrát doskočit balón a v protiútoku dát koš a mohlo se utkání vyvíjet jinak.

Novgorod nás zase porazil na výtěžnosti útočného doskoku. Je to tak nepřekonatelná síla?

Trenér je neustále nabádá k útočným doskokům a to nejen pivoty ale i křídla. Faktem je, že na to mají sestavu vysokých hráčů. Na pozici od trojky mají všechny hráče přes dva metry.

Jak se ti hrálo proti Primožovi?

Není s ním jednoduché se šťouchat pod košem. Většinu bodů ale nedal ze situace jeden na jednoho, ale po naší výpomoci. On přesně ví, kde má stát a jeho spoluhráči ho tam najdou přihrávkou. Když přebere míč metr od koše, už ho při jeho výšce nejde dovoleně zastavit.

 
Desmond Carter

V obraně jsme se oproti úvodu zlepšili a díky tomu jsme se v prvním poločase vrátili do zápasu. Stáhli jsme vedení soupeře a na začátku třetí čtvrtiny jsme byli zpátky. Hodně jsme si pak v obraně pomáhali.

Kdy jsme ztratili zápas, už v úvodu nebo se vše rozhodlo až v závěru?

To důležité přišlo na konci zápasu. Není tolik důležité, jak zápas začneš, ale jak ho skončíš. V závěru Novgorod proměnil všechny jasné šance, hrál opravdu dobře.

Co bylo tedy klíčovým v naší prohře?

Díky obraně jsme byli schopní několikrát ztrátu dotáhnout a vrátit se do zápasu. Pak jsme ale několikrát nepoměnili jasné a jednoduché šance a to se nesmí stávat.

A co útočný doskok?

To je stejné, není možné nevyužít druhou šanci proti takovému týmu a naopak jsme jim neměli dovolit tolik doskoků pod jejich košem.

 

Rado Rančík (pro ČT)

Na vítězství nám asi chybělo hodně věcí, ale nemyslím, že to byl tak špatný zápas, jako říká výsledek. Bohužel jsme udělali velké množství chyb ve čtvrté čtvrtině, jak v obraně tak doskoku. Já vím o svých chybách. Do dalších zápasů je opravíme a výsledek bude lepší.

 
Obadiah Throtter

Byl to těžký a vyrovnaný zápas. V první čtvrtině jsme na tom byli mnohem lépe, vedli jsme až o nějakých 15 bodů. Nymburk se pak ale dostal zpátky do zápasu a hrál tvrdě. Všichni hráči jsou dobří střelci, takže v obraně nemůžete nikoho nechat na chvíli volného. Ale my jsme hráli dobře, co nás trochu sráželo, bylo hodně neproměněných trestných hodů.

Která část byla důležitější pro vaše vítězství? Začátek zápasu kdy jste si vytvořili velké vedení, nebo jeho závěr?

Myslím, že konec zápasu, kdy jsme ukázali náš charakter. Když se Nymburk dostal na rozdíl 4 bodů, zůstali jsme naprosto soustředění a dál jsme hráli tak, jako celý zápas dokázali jsme to dotáhnout k vítězství.

 
Ponožky Throttera

Před následující otázkou malé vysvětlení. Throtter si na zápas vzal jen černé ponožky, ale celý tým hrál v bílých a podle regulí, musí být i ponožky všech hráčů stejné barvy. Na žádost vedení Novgorodu, jsme Obadiahovi jedny s logem klubu půjčili. Pravda, hned po oblečení si logo zaroloval, aby nebylo vidět, ale my všichni (a teď už i vy) víme svoje.   

Jak se ti hrálo v ponožkách?

Jo, hrálo se v nich dobře (smích). Myslím, že to při zápase vypadalo dobře.

Máš je v batohu?

Mám, budou to mé ponožky pro štěstí (smích).

 
 
Primož Brezec

Zápas jsme začali velmi dobře, hráli jsme zodpovědně v obraně a byli jsme na Nymburk dobře připraveni. Věděli jsme, jaké má tým slabiny a v čem je naopak silný. Ve druhé čtvrtině jsme ale Nymburku dovolili se vrátit do zápasu. Nakonec jsme zase dostali do většího bodového vedení a vyhráli jsme. Je to pro nás velmi důležitá výhra. Na konci zápasu jsme se mohli ještě víc soustředit, já jsem nedal 4 trestné hody, což je neomluvitelné. Je to pro nás důležitá týmová výhra doufám, že se nám bude dařit dál.

Co bylo klíčem k výhře? Začátek zápasu nebo jeho konec?

Obojí bylo důležité. Zápas jsme začali skvěle, pak jsme ale opět špatně vstoupili do třetí čtvrtiny. Je pak zlé, když celý zápas tým hraje lépe a vede a na konci udělá pár hloupých chyb a prohraje. Jsem proto rád, že jsme i přes asi 6 neproměněných šestek na konci zápasu vyhráli.

V první půli jsi měl výbornou úspěšnost střelby.

V prvním poločase jsem měl hodně možností dát jednoduché koše, protože jsem byl často volný na střelu. Ve druhé půli se ale v obraně zaměřili hodně na mě, tak už jsem se prosazoval obtížněji.

Je pro tebe velká výhoda, že jsi byl tak o 10 centimetrů vyšší než všichni ostatní hráči?

Je to samozřejmě výhoda, ale není tomu tak vždy. Když mě ve druhém poločase bránil Benda a Nečas zepředu, hrálo se mi mnohem hůře a výška tam nehrála roli. Myslím, že tyto situace bych se měl naučit lépe číst a reagovat na ně.

Jak důležitá je tato výhra pro váš tým?

Je moc důležitá, protože jsme doma prohráli zápas s Rigou, který jsme měli vyhrát. Pak jsme prohráli s Žalgirisem. Nymburk je náš přímý soupeř o play-off, takže je tato výhra velmi důležitá.

 
vloženo: 07.01.2013 02:51 / přečteno: 8348x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.