VŠECHNO JE JEDNOU POPRVÉ

VŠECHNO JE JEDNOU POPRVÉ

Nymburští Lvi se ve VTB lize utkají poprvé s Rudým Říjnem Volgograd a Zenitem Petrohrad. Zatímco Volgograd byl členem VTB rodiny už vloni, jen hrál v jiné skupině, Zenit, pokud nebudeme počítat jeho vztah k Triumphu, je nováčkem.

Basketbal ve Volgogradské oblasti dlouho živořil a až do minulé sezony žádný klub z blízkého okolí nehrál nejvyšší ruskou soutěž. Změnil to až současný prezident klubu Dmitrij Gerasimenko (*1978), který byl v roce 2012 výkonným ředitelem místního metalurgického závodu Rudý říjen. Dmitrij byl nejen zakladatelem a člověkem, který sehnal pro klub peníze, byl také hráčem nově vzniklého klubu. Tým v sezoně 2012/13 skončil v ruské Superlize (2. nejvyšší soutěž) na 11 místě. Pro další sezonu však získal klub divokou kartu VTB ligy a posunul se tím mezi nejlepší ruské kluby.

 

Ve VTB lize si nováček nevedl špatně. Hned po prvním zápase, kdy Volgograd zvítězil na palubovce Minsku, nechal prezident klubu průchod emocím a v divokém objetí skončil s trenérem na zemi (viz video - klikněte na záložku видео | cca 5:50 min). Nakonec v průběhu sezony nastřádal 8 vítězství, což stačilo ve skupině B na 6.místo a tedy účast v play-off. V prvním kole však Rudý Říjen nestačil na Lokomotiv a po prohře 0:2 na zápasy pouť VTB ligou zakončil.

 

Do evropských pohárů ještě tým z Volgogradu nezasáhl, ale pro nadcházející sezonu získal divokou kartu v poháru Eurocup a je tedy určitá šance, že nemusí zůstat jen u vzájemného duelu v rámci VTB ligy. V rozhovoru pro místní sportovní deník, nastínil prezident klubu pan Gerasimenko, že plány Volgogradu na novou sezonu jsou vyšší než v minulém roce. „V Eurocupu budeme chtít postoupit do další fáze LAST 32 a ve VTB lize nejméně do čtvrtfinále, tedy o stupínek výše,“ nechal se slyšet prezident. Ve svém prohlášení vycházel z toho, že boj o čtvrté až šesté místo bude velice napínavý, počítal však se zápasy s litevskými týmy.

 

I když Dmitrij Gerasimenko ve svém rozhovoru z 23.července sliboval uzavření soupisky do dvou týdnů, zatím se na oficiálních stránkách mluví pouze o jednom hráči, který nově podepsal smlouvu s Volgogradem. Je jím Romeo Trevis (29 let – 201 cm). Po ukončení studií na Akron College v roce 2007, odehrál první sezonu v nižší španělské lize LEB Oro. Poté hrál dva roky v Německu, dva roky v Izraeli a po jednom roce v Zadaru a Chimiku Južnij, odkud do Volgogradu přišel.


Nováčkem nejen ve VTB lize je podle jména klub Zenit Petrohrad. Zenit je však pokračovatelem moskevského klubu Triumph Ljubercy, který se kvůli lepšímu naplnění klubové pokladny stěhoval na sever Ruska. Podobně jako ve Španělsku FC Barcelona nebo Real Madrid se nechal přikrýt stejnojmenným fotbalovým klubem.
 

Část hráčského kádru Triumphu pochopitelně pokračuje v novém působišti v Petrohradu. Zůstal trenér Vasilij Karasev a v týmu budou dále působit: Artem Kuzjakin, Ivan Lazarev, Artem Vichrov, Jevgenij Valijev, Kyle Landry, Dmitrij Dojnikov, Alexej Babuškin, Alexandr Razumov, Andrej Desjatnikov, Cameron Jones a Dejan Borovnjak. Kromě posledních tří hráčů, všichni ostatní byli v minulé sezoně členy kádru Triumphu.

 

Novým hráčem Zenitu Petrohrad je Srb Dejan Borovnjak (28 let – 209 cm). Svou kariéru začínal čtyřletým angažmá v Partizanu Bělehrad. Po roce v Novém Sadu a v Rytasu, pak další angažmá rychle střídal. Za dva roky prošel týmy Panionis, Aris, Gran Canaria, Brindisi, K.A.O.D. Sezonu 2012-13 odehrál v Zielene Goře a další rok v tureckém Gaziantep.

Dalším novým hráčem je Cameron Jones (25 let – 193 cm), který začínal profesionální kariéru v roce 2011 v D-league mezi Šílenými Mravenci (Fort Wayne Mad Ants) a poté dva roky v dalším klubu stejné ligy v klubu Santa Cruz Warriors. Pro Jonese to bude první evropské angažmá.

Andrej Desjatnikov (20 let – 220 cm), rodák z Vladivostoku, je jedním z perspektivních hráčů Zenitu. Při své výšce neunikl z hledáčku skautů v NBA a zařadili ho do Draftu 2016
 
vloženo: 01.08.2014 16:23 / přečteno: 7653x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.