DRAMA SE ŠPATNÝM KONCEM

DRAMA SE ŠPATNÝM KONCEM

Ani ve druhém zápase letošního ročníku VTB ligy Nymburk neuspěl. Tentokrát po obrovské bitvě padnul až v prodloužení na palubovce Zenitu Petrohrad, když měl v závěru čtvrté čtvrtiny na dosah vítězství. Nakonec se radoval soupeř poměrem 95:91.

Pro Petrohrad to bylo vůbec první soutěžní utkání nového týmu v novém působišti. Odpovídala tomu předzápasová světelná show i návštěva. Do Sibur Areny, kde byl ještě minulou sezonu doma zaniklý Spartak, se přišlo odhadem podívat na 3500 diváků.


Do zápasu nastoupila za Nymburk základní pětka Benda, Rančík, Hruban, Welsch a Washington. Této sestavě se od začátku celkem slušně dařilo v útoku, jenže stejně tak, jak snadno skórovala, tak i lehce ztrácela míče. Z rychlých protiútoků tak naopak mohl těžit Zenit a žádný z týmů se v úvodu bodově neutrhl. Až když za stavu 13:13 Zenit dvakrát za sebou trestal brejkem nepřesnou střelbu Nymburka, vzal si Kesutis Kemzura první time out.


Již předtím kouč prostřídal sestavu, ale pokusy Garretta Stutze, Tre Simmonse i Pavla Houšky obroučkou nepropadly. Zdálo se, že si střelecké trápení Nymburk přivezl z domácího zápasu s Krasnodarem i do Petrohradu. Navíc v obraně začal střelcům Zenitu nechávat volné pozice a ti z nich těžili. Po první čtvrtině vedl Petrohrad 21:15.


Když navýšil Zenit na startu druhé části vedení na 10 bodů, trefil se z volné pozice na perimetru konečně Darius Washington, kterého tam dobře našel Tre Simmons. Pak chybělo i trochu štěstí, když pokusy Jirky Welsche a znovu Dariuse poťouchle vyskočily z obroučky. Naopak na druhé straně trefil trojku Landry.


Nymburk stejně jako v předchozích zápasech trápila nedostatečná rychlost v útoku. Hráči se v útočných systémech dostávali do svých pozic pomalu, a proto si zřídka vytvářeli dobré střelecké příležitosti a z těžkých pozic to tam stále nepadalo.


Na závěr poločasu to ale přeci z ničeho nic přišlo. Ujaly se střely Dereka Raivia, Rada Rančíka s potrestaným faulem a pod košem se prosadil i Martin Kříž. Pak se Nymburk ubránil i přes dva útočné doskoky Zenitu a na poslední akci si vzal trenér Kemzura time out.


Po něm akci za tři body netrefil Derek Raivio, ale Martin Kříž mu doskočil, aby nymburský rozehrávač parádně najel na koš a zakončil. Bohužel poslední akci poločasu těžkou střelou z otočky šťastně trefil Kulagin. Přesto byla pětibodová ztráta Nymburka v poločase vzhledem k předchozímu vývoji přijatelná. Zenit vedl 39:34.


Začátek třetí části Nymburku vyšel. Po koši Dariuse Washingtona se dvakrát prosadil Petr Benda a po něm i Jirka Welsch. Po osmibodové šňůře už byl Nymburk ve vedení, které ještě podpořila dlouhá trojka opět Washingtona. Hosté tak začali druhý poločas velmi slibně. Po další trojce Rada Rančíka vedli o pět bodů. Bohužel Zenit si vzal náskok devítibodovou sérií zpět a Nymburku tak razantně přistřihl křídla. Před poslední čtvrtinou byl stav 61:58 pro domácí.


Šesti body v řadě pak hosté zahájili čtvrtou část a opět dostali Zenit pod tlak. Nymburk se v mnoha herních aspektech trápil, přesto se rval o vítězství. Pět minut před koncem vedl o bod. Za minutu trefil Rado trojku a bylo ještě lépe, přitom však pořád hodně času do konce. Zenit srovnal, když Martin Kříž dvě minuty před koncem nedal obě šestky, což po rychlém přesunu pod druhý koš ztrestal Borovnjak.


Pak si najel pod koš Jirka Welch a dal důležitý lay up. Následně Nymburk ubránil, doskočil. Jiří pak proměnil jen jednu šestku. Hosté poté ubránili akci Zenitu a faulovaný Washington dal sice jen jeden trestný hod, ale Nymburk vedl půl 20 vteřin před koncem o 4 body. I když se pak za tři trefil Hodge, český tým měl 14 vteřin před koncem míč.


Petrohrad si k faulu vybral Rada Rančíka, který však byl opět úspěšný jen z poloviny, jinak by rozhodl. Pak se totiž Nymburk ocitl v klinické smrti. Landry dal sedm desetin před koncem čtvrté čtvrtiny koš s faulem, když ho obrana nechala doskočit předchozí střelu, ale vítěznou šestku nedal. Za stavu 78:78 se prodlužovalo. Nymburk později mohl jen litovat neproměněných trestných hodů ze závěru normální hrací doby.


První minuta overtimu patřila Zenitu, který šel po faulech do čtyřbodového vedení. Na šest bodů náskoku zvyšoval po předchozím rozebrání nymburské obrany Hodge a Kestutis Kemzura musel reagovat time outem. Po něm přišla kontaktní trojka Tre Simmonse, který nebyl v druhém poločase tolik vytěžován. Pak na rozdíl jediného bodu snížil další trojkou Pavel Houška. Když se stejný sniper 90 vteřin před koncem opět trefil z perimetru, bylo vyrovnáno.


Minutu před koncem však ztratil míč Jiří Welsch a dvě proměněné šestky Jonese znamenaly nebezpečné čtyřbodové vedení Zenitu. To už se ukázalo být rozhodující. Petrohrad porazil Nymburk po obrovském boji 95:91. O první výhru letošní sezony VTB ligy se pokusíme už ve středu na hřišti Samary.

 
vloženo: 06.10.2014 21:26 / přečteno: 8425x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.