PŘEDSTAVUJEME TÝM AVTODORU

PŘEDSTAVUJEME TÝM AVTODORU

Saratovský Avtodor je nováčkem VTB ligy, který se do nejvyšších pater ruské soutěže dostal až před letošní sezonou. Klub však existuje přes 50 let a v devadesátých letech zle proháněl i armádní CSKA. Podívejte se na jeho historii.   

Klub z téměř miliónového města Saratov na břehu Volžské přehrady byl založen v roce 1960 pod názvem Spartak. Po krátké době se přejmenoval na Avtodarožnik (rusky Автодорожник), což ve volném překladu znamená silničář. V roce 1996 tým přijal zkrácený název Avtodor.


Ve výčtu úspěchů najdeme čtyři druhá místa v mistrovství Ruska (1994, 97, 98, 99) a jedno třetí místo (1996). V sezoně 1996/97 a v následující byl tým okolo trenéra, nynějšího prezidenta, Vladimíra Rodionova nebezpečný i neporazitelnému CSKA Moskva. Avtodor totiž v těchto dvou sezonách armádní klub porazil, protože v základní části ligy skončil na prvním místě. V devadesátých letech také pravidelně účastnil evropských pohárů jako Koračův pohár nebo poháru FIBA Europe. V sezoně 1997/98 to Saratov dotáhl až do semifinále poháru FIBA Europe.


V klubu začínaly nebo jím prošly i velké hvězdy ruského basketbalu jako Jevgenij Pašutin, Viktor Chryjapa, Sergej Monyja, Vladimír Veremeenko nebo Artem Jakovlenko, Semen Antonov či Artem Zabelin.


Klub Avtodor bojoval na popředí ruské ligy až do roku 2004, kdy z nedostatku finančních prostředků Avtodor sestoupil do nižších soutěží a Vladimír Rodionov založil klub Dynamo Petrohrad, kam přešli nejlepší hráči ze Saratova.


V roce 2009 vyhrál Saratov Superligu B, ale kvůli nedostatku financí do Superligy A nepostoupil. O tři roky později za přispění gubernátora Saratovské oblasti do Superligy A, postoupil a v minulém roce Superligu vyhrál. Díky tomu patří Avtodor Saratov od letošního ročníku VTB ligy do velké rodiny deseti nejlepších ruských klubů.


V letošní sezoně bude Avtodor kromě VTB ligy (mistrovství Ruska) startovat ještě v poháru EuroChallenge. Ve skupině narazí na BC Astana, CSM Oredea a Tofas Sports Club. První zápas skupiny D je na programu až 4. listopadu.


Letošní sezona

Ve VTB lize Avtodor odehrál zatím dva zápasy a oba prohrál. Nejprve doma nestačil na Chimki Moskva 89:63, i když po první čtvrtině ještě mírně vedl. Druhá a pak i čtvrtá čtvrtina zachytila Avtodor v nedbalkách (25:11 a 25:14). O tři dny později však až nečekaně vzdoroval euroligovému UNICSu Kazaň, když byl Saratov v poslední čtvrtině více než osm minut v mírném vedení. Oproti prvnímu zápasu proti Chimki se ve druhém s Kazaní výrazněji zapojili hráči z lavičky (8 bodů s Chimki / 26 bodů s UNICS).


Lídři týmu soupeře
Jednoznačným lídrem týmu je Courtney Fortson, Američan, který do Saratova přišel už před minulou sezonou a který má zkušenosti s americkou D-League. Ve dvou zápasech nastřílel 33 bodů, je nejlepším hráčem Avtodoru na doskoku (13) i v počtu asistencí (9). Ovšem úspěšnost střelby zatím nebyla vysoká: dvojky 34,6%, trojky 13%, ale počet střeleckých pokusů je dvojnásobný oproti spoluhráčům. Proto je také nejužitečnějším hráčem 214 cm vysoký Artem Klimenko, který své kladné body sbírá za přesnější střelbu, 13 doskoků a menší počet ztrát. Solidní statistiky má také Travis Nelson. Pokud se vám zdá jeho jméno shodné s bývalým hráčem Prostějova, pak to není jen shoda, ale totožnost. V mezidobí angažmá v Prostějově a Saratovu strávil Travis v ukrajinské Goverle (rok a půl) a zbývající půlrok na konci minulé sezony strávil ve španělském Obradoriu Santiago de Compostella, kde byl spoluhráčem Pavla Pumprly. V obou ligách měl průměry kolem deseti bodů a čtyř doskoků na zápas.  
 
vloženo: 18.10.2014 14:20 / přečteno: 8400x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.