PŘEDSTAVENÍ TÝMU UNICS KAZAŇ

PŘEDSTAVENÍ TÝMU UNICS KAZAŇ

Klub s bohatou historií, velkými finančními prostředky, zkušený na mezinárodní scéně má pro letošní sezonu soupisku jako hrom. Přečte si, s jakým klubem změříme své síly v neděli od čtyř odpoledne.  

O klubu

Klub z hlavního města Tatarstanu Kazaně byl založen v roce 1991 a po šesti letech už byl klub v Superlize, nejvyšší soutěži Ruska. Už v prvních dvou sezonách se klub umístil na pátém místě mistrovství Ruska a poté přišlo šest medailových let rovnoměrně rozdělené mezi stříbrné (2001, 2002, 2004) a bronzové. V sezoně 2002-03 se stal UNICS vítězem Ruského poháru. Po čtvrtém místě v roce 2006 přišla stříbrná sezona o rok později jak v nejvyšší lize Ruska tak Ruském poháru. V roce 2008 vyšel UNICS bez medaile, i když po základní části skončil na třetím místě. Ve čtvrtfinále je překvapil tým Ural Great Perm a vyřadil je. Konečné šesté místo bylo nejhorším umístěním od první sezony v ruské lize. 


O rok později získal UNICS v lize bronz a podruhé vyhrál Ruský pohár. V následujících dvou sezonách pak Kazaň brala další dvě bronzové medaile. V sezonách 2011/12 a 12/13 se UNICS umístil shodně na šestém místě po základní části. Přičemž v roce 2012 vyhrál souboj o páté místo se Spartakem Petrohrad. V předminulé sezoně se v ruské lize play-off nehrálo, a proto tým skončil na šestém místě.


Mezinárodní scéna

UNICS Kazaň se pohybuje na evropské scéně už od své první sezony v ruské nejvyšší soutěži tedy od sezony 1997/98. Třikrát startoval v Saportově poháru, kde se jednou probojoval až do semifinále (2000/01) a dvakrát v Koračově poháru. V sezoně 2002/03 se UNICS stal vítězem Severské ligy (NEBL) a také se probojoval do čtvrtfinále další evropské soutěže FIBA Champions Cup. O rok později náš dnešní soupeř vyhrál FIBA Europe League. O rok později se ve stejné soutěži dostal „jen“ do čtvrtfinále. V dalších šesti letech UNICS startoval v Eurocupu (popřípadě ULEB Cupu, jak se pohár v prvních třech letech jmenoval). 


Největších úspěchů dosáhl klub v sezoně 2006/07, kdy se dostal do semifinále a pak v roce 2011, kdy Eurocup vyhrál. Díky tomu získal UNICS právo účasti v Eurolize. V ní se jako nováček dokázal probít po třetím místě v základní skupině, druhém místě ve skupině TOP16 až do čtvrtfinále, kde prohrál s Barcelonou. V posledních dvou sezonách UNICS startoval opět v Eurocupu. Vloni první dvě fáze prošel s jednou prohrou (celkově 15/1) a ve vyřazovacích bojích padl až ve finále s Valencií.


VTB liga

UNICS se účastní VTB ligy už od roku 2009 a hned při své první účasti se jako vítěz skupiny A utkal ve finále s CSKA Moskva a skončil druhý. O rok později prohrál UNICS s pozdějším vítězem Chimki v semifinále, ale v souboji o bronz už vyhrál nad Azovmašem. V sezoně 2011/12 opět Kazaň vyhrála svou skupinu a opět z toho byla stříbrná medaile po finálové prohře s CSKA. V předminulé sezoně skončil UNICS poprvé bez medaile, když ve čtvrtfinále prohrál s Kubání. V minulé sezoně z prvního místa ve skupině A (17/1), prohrál v semifinále s CSKA Moskva 0:3 na zápasy.   

 
Letošní sezona

 Letošní sezonu začal UNICS úspěchem v kvalifikaci o Euroligu a po dvou letech opět startuje v nejvyšší evropské soutěži. V ní je na čtvrtém místě ve skupině A s jednou výhrou nad italským Sassari a těsnými prohrami s Efesem (76:82 venku), Realem Madrid (75:76 doma).


Ve VTB lize hrál UNICS zatím všechny tři zápasy doma a všechny je vyhrál. Výsledky však zatím nebyly nijak oslnivé: Avtodor 81:78, Bisons 85:80 a Zenit 73:66. I když to byly těsné zápasy, je společně s Novgorodem posledním neporaženým týmem na druhém místě tabulky.

 
Soupiska
hráči Kazaň Američani

Soupiska Kazaně doznala velkých změn počínaje trenérem. Klub angažoval Řeka Pedoulakise, který v předešlých dvou sezonách vedl Panathinaikos a je to pro něho první zahraniční angažmá. Kouč si přivedl dva řecké asistenty a kolonie Řeků v Kazani tak společně s hráči vystoupala na pět členů. Právě dva řečtí hráči Zisis a Kaimakoglou jsou jedni z mála hráčů, kteří pokračují z loňska.


Jednou z nových posil je Gruzínec Viktor Sanikidze. Další vousatý „Rumcajs“ ke Kaimakoglovi  Sanikidze brázdí evropské vody od roku 2003. Prošel týmy jako Dijon, Estudiantes, Tartu Rock, Virtus Bologna, Siena a do Kazaně zamířil z týmu CAI Zaragoza. Roční euroligové zkušenosti v dresu Fenerbahce (2007/08) má nový Američan ve službách UNICSu James White. V Rusku už hrál za Spartak Petrohrad, jinak nejvíce zápasů odehrál za italské týmy a z Reggio Emilia také přišel. Osmdesát zápasů a 1246 bodů!! v Eurolize (od roku 2009) za Chimki, Maccabi Tel Aviv a Armani Milan má za sebou Keith Langford. V Kazani je nejvýkonnějším střelcem v obou ligách. Ve třech zápasech EL nastřílel 52 bodů a ve VTB lize 43 bodů. Šedesát devět zápasů (a 773 bodů)  v EL má na kontě další nový Američan Curtis Jerrells. Od roku 2010 je stihl odehrát v dresu Partizanu, Fenerbahce, Besiktase a Milána, odkud také do Kazaně přišel. Dalším Američanem a s izraelským pasem je D’or Fischer. Také on sbíral euroligové zkušenosti s Maccabi T-A, Realem Madrid, Bilbaem či Bambergem – celkem 79 zápasů a 684 bodů.

hráči Kazaň - Evropa 

Nesmíme zapomínat ani na ruské hráče jako je Valerij Lichoděj, který už nám v několika zápasech, když hrál za Petrohrad nebo Lokomotiv, zle zatápěl.  Sergej Bykov je dalším velezkušeným hráčem, který se ve špičkových ruských týmech (Dynamo Moskva, CSKA Moskva, Lokomotiv Kubáň) pohybuje od roku 2001. Také on má zkušenosti z 35 zápasů v EL a 68 zápasů v EC.

 
Dalších důkazů o kvalitě soupisky našeho dnešního soupeře asi není ani třeba.
 
vloženo: 01.11.2014 15:00 / přečteno: 9285x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.