OPĚT NA SEVER

OPĚT NA SEVER

Nymburští hráči se v tomto týdnu při svých cestách za zápasy přemísťovali výhradně na sever. Nejprve na sever Německa do Oldenburgu, v pátek do severních Čech do Děčína a v sobotu do estonského Tallinu.

Soupeřem jim bude v neděli od čtyř odpoledne našeho času tým Kalev/Cramo Tallin v dalším pokračování VTB ligy. Chtějí-li Lvi pomýšlet na účast v play-off bylo by užitečné v duelu uspět. Tallinu zatím patří třináctá příčka se třemi vítězstvími a pěti prohrami. Výsledky jednotlivých zápasů jsou trochu nestandardní. Buď se jedná o vyrovnaný zápas s rozdílem deset a méně bodů nebo je to totální výbuch. V prvním kole prohrál Kalev 114:51. Bodový rozdíl 63 bodů je nejvyšší, jaký byl ve VTB lize kdy zaznamenán. V minulém kole prohrál Kalev doma s Jenisejem 66:111, jenže o 14 dní dříve Tallin hrál s favorizovanou Astanou jen 63:65.
 

Představme si tým z metropole Estonska.

V posledních deseti letech jsou v Estonsku dva týmy, které se střídají v zisku mistrovského poháru země. Jednak je to Kalev Cramo z hlavního města a jeho neustálým vyzyvatelem je klub Tartu Rock.


Kalev Cramo Tallin nemá za sebou dlouhou historii, byl založen v roce 1998 a hned v prvním roce hrál nejvyšší estonskou ligu. V prvním a druhém roce skončil na posledním místě, když z 55 zápasů vyhrál pouze dva. Klub však zbraně nesložil a nadále se věnoval výchově mladých talentů. Do nového tisíciletí vstoupil s typicky estonským názvem  Ehitustööriist Tallinn. Po třech sedmých místech (2001-03) začal klub stoupat a v roce 2005 poprvé vyhrál domácí mistrovství. V nervy drásající sedmizápasové bitvě porazil Tartu Rock 4:3, když rozhodující utkání skončilo 69:68. Rok poté už se současným názvem Kalev Cramo podobně těsně (4:3 na zápasy) porazil Tartu podruhé.


Pak si Tartu vzalo na dva roky tituly zpátky, když ve finále vždy hráli s týmem Kalev. V roce 2009 po šesti zápasech finále (4:2) vyhrál opět Kalev, ale rok na to po pěti finálových účastech v play-off se Kalev neprobojoval do posledního kola vyřazovacích bojů a s Tartu prohrál už v semifinále, i když těsně 2:3 na zápasy.

V minulé sezoně se sice Kalev umístil po základní části na druhém místě se 3 prohrami, ale v play-off  to byla zase čistý průstřel a to včetně finále. Dominance ve vyřazovacích bojích trvá už od sezony 2010/11. Kalev Cramo v průběhu celého play-off neztratil ani jeden zápas. Tallin svým posledním titulem předehnal o jeden svého největšího rivala v počtu mistrovských titulů od roku 2000 a má jich sedm.


Mezinárodní scéna

Do mezinárodních vod vplul Kalev v sezoně 2004/05, v roce svého prvního titulu a prvním přístavem byla Baltická liga (BBL). V ní Kalev nastupoval až do loňské sezony. Poprvé se v BBL dostal do play-off v sezoně 2006/07. Nejvýše vystoupal v žebříčku v předminulé minulé sezoně, když prohrál s lotyšským Ventspilsem v semifinále. V rámci BBL se dlouho hovořilo o vítězství nad Žalgirisem Kaunas v roce 2009. Bylo to po patnácti letech první vítězství estonského týmu nad litevskou mašinou.

 

Kromě BBL startoval Kalev v dalších evropských soutěžích jako FIBA EuroCup, rok v ULEB Cupu a rok v poháru EuroChallenge. Až do minulé sezony byl největším úspěchem postup do druhé části soutěže v roce 2006/07. V minulé sezoně se Kalev přesunul do poháru Eurocup, kde ve skupině uhrál tři vítězství a skončil na pátém místě bez postupu. V letošní sezoně se Tallin vrátil opět k Baltické lize, kde je na prvním místě skupiny A, jako jediný bez prohry.

   
VTB liga

Ve VTB lize startuje Kalev od sezony 2010/11, zatím bez výraznějšího úspěchu. V prvním roce působení skončil na posledním místě skupiny B s poměrem výher a proher 1-9. O rok později skončil opět poslední, tentokrát jen ve skupině B (2-14). V sezoně 2012/13 byl Tallin opět poslední ve skupině A (3-15) a v minulé sezoně opět poslední (2-16). Z uvedeného je vidět, že Tallin vyhrál z 62 zápasů jen osm. Letos už má tři vítězství a soutěž ještě není v polovině.

 

Nymburk měl to potěšení se s Kalevem utkat jen dvakrát v minulé sezoně. Oba zápasy vyhrál, v Tallinu těsně o čtyři 82:78, doma přesvědčivěji o šestnáct 97:81.  

 
vloženo: 29.11.2014 22:57 / přečteno: 9301x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.