PO JEDENÁCTÉ

PO JEDENÁCTÉ

V sobotu ráno se nymburští basketbalisté vydají na cestu na východ do jámy lvové. O den později je čeká souboj s velice silným tatarským týmem UNICS Kazaň.

Historie vzájemných zápasů se píše už téměř neuvěřitelných jedenáct let a jedenáctý vzájemný zápas také oba týmy čeká. Pravdou je, že po druhém utkání v roce 2005 přišla sedm let dlouhá pomlka.

 

Kazaň se se poprvé s Nymburkem utkala v roce 2004 v poháru FIBA Europe League a byl to jediný zápas, který český zástupce vyhrál. Pod vedením trenéra Michala Ježdíka tým kolem Whitfielda, Mujagiče, Zídka, Hesse a Nečase, Votroubka nebo Trnky vedl ve 27.minutě o 17. Nakonec odolal mohutnému dotahování domácích a vyhrál 84:82. Od té doby už sbíral Nymburk jen prohry. Rozdíly ve skóre byly jak jednociferné tak dvouciferné. Největší porážkou skončil zápas v březnu 2014, kdy Kazaň v Praze vyhrála v rámci Eurocupu o 33 bodů. Není divu, že celkový rozdíl všech deseti odehraných zápasů je už trojciferný. Paradoxem je, že rozdíl ve skóre domácích zápasů je průměrně o 5 bodů horší než venkovních.

 

Hráči UNICSu Kazaň poprvé vyběhli na palubovku v roce 1991 a o šest let později už klub startoval v nejvyšší ruské soutěži. V prvních šesti letech našeho tisíciletí se klub vždy dostal na stupně vítězů v ruské lize. To první pevně svíral, stejně jako v současnosti, CSKA Moskva, a tak druhé a třetí místo mají trochu jinou hodnotu. Nejhorším umístěním Kazaně v ruské lize je šesté místo a to získal i v loňské sezoně, když byl ve čtvrtfinále vyřazen Lokomotivem Kubáň.

 

Na mezinárodní scéně se klub pohybuje již poměrně dlouho, hned od své první sezony mezi ruskou elitou a i zde sbíral cenné úspěchy. V roce 2003 vyhrál Severskou ligu NEBL. O rok později zvítězil ve FIBA Europe League a v roce 2011 byl také nejlepším týmem mezi eurocupovými. Vítězství ho posunulo do Euroligy, kde se Kazaň probila hodně vysoko. Cílovou stanicí bylo čtvrtfinále proti Barceloně. V dalších dvou letech usiloval UNICS o skalpy svých soupeřů v Eurocupu. Tu samou soutěž bude hrát i letos.

 

Ve VTB lize je Kazaň na děleném 3-4.místě v počtu odehraných zápasů a je jedním ze šesti týmů, který už překročil stovku (117). První zápas VTB ligy odehrál roku 2009 a hned při své první účasti se jako vítěz skupiny A utkal ve finále s CSKA Moskva a skončil druhý. O rok později prohrál UNICS s pozdějším vítězem Chimki v semifinále, ale v souboji o bronz už vyhrál nad Azovmašem. V sezoně 2011/12 opět Kazaň vyhrála svou skupinu a opět z toho byla stříbrná medaile po finálové prohře s CSKA. V roce 2013 skončil UNICS poprvé bez medaile, když ve čtvrtfinále prohrál s Kubání. V předminulé sezoně z prvního místa ve skupině A (17/1), prohrál v semifinále s CSKA Moskva 0:3 na zápasy a v minulé byl vyřazen ve čtvrtfinále družstvem Lokomotiv Kubáň.

 
Kaimakoglou

I v letošní sezoně je soupiska Kazaně výrazně multinárodnostní. Převahu tvoří pochopitelně Rusové, je jich osm. V týmu mají jediného ruského reprezentanta nepříliš povedeného ME (17.místo) Antona Ponkrašova. Američané jsou v týmu dva, které doplňují po jednom zástupci z Běloruska, Španělska, Litvy a Řecka. Asi nejsnáze zapamatovatelným hráčem je Konstantinos Kaimakoglou. Vousatý Rumcajs Nymburku už v minulé sezoně zle zatápěl.

 

Pro UNICS Kazaň to bude druhý letošní zápas. Ve svém prvním potvrdil, že první zápas sezony nemá favorita. V domácím prostředí byl UNICS až příliš rozdávačný a v zápase po většinu času klopýtal bodově za svým soupeřem z Minsku. Běloruští Draci nasypali soupeři 91 bodů, které rozdělili mezi 6 dvouciferných střelců.

 

Vzhledem k nečekanému vstupu do VTB ligy bude domácí UNICS rozhodně chtít napravit reputaci a půjde do zápasu na více než sto procent. Jenže ani Nymburk na tom není aktuálně špatně. Vítězství nad euroligovým Lokomotivem nabilo hráče novou energií. Pokud se ani jeden tým „nezblázní“ hned v první čtvrtině, dá se očekávat urputný boj bez jasného favorita. 

 
vloženo: 09.10.2015 23:12 / přečteno: 7860x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.