NA ÚVOD BLÍZKO SENZACI

NA ÚVOD BLÍZKO SENZACI

Velmi těsnou porážku si Nymburk připsal v úvodním zápase čtvrtfinále play off VTB ligy. Na palubovce CSKA Moskva po skvělém výkonu podlehl 95:87. Ruský obr se tak ujal v sérii vedení 1–0.

Úvodní čtvrtfinále v Moskvě smazalo všechny už tolikrát zmiňované rozdíly mezi osmým týmem a vítězem základní části. Nymburk na rozdíl od předchozího zápasu na CSKA naprosto postrádal respekt k jednomu z nejlepších týmů Evropy.


Začali jsme velmi nebojácně. Na úvod se z perimetru trefil Sant-Roos. Pak předvedl výborné najetí do vymezeného území Welsch s elegantní předávkou na smečujícího Vaughna. Ruští komentátoři zápasu si museli znovu připomenout, kolik je našemu kapitánovi let. Další navýšení odmítl dvěma minutými šestkami Kříž, ale z následné pozice skóroval Benda dlouhou dvojkou. Svou silnou zbraň, vypíchnutí míče v obraně, pak použil Sant-Roos a nikým nerušen si doběhl pro snadné body. Za stavu 9 – 4 pro Nymburk si vzal kouč CSKA Itoudis první time out a rovnou prostřídal. Vzápětí se podruhé za tři trefil Sant-Roos a ještě navýšil vedení Nymburka.


Následující minuty patřily domácím favoritům, kteří devíti body v řadě převzali vedení. Nymburk se ale po delší odmlce také několikrát zaskóroval, další trojky přidali De Zeeuw a Randle, a tak se vedení až do konce první čtvrtiny přelévalo. Dvě vteřiny před klaksonem hosté nedoskočili Teodosičovu trojku, což Higgins z otočky ztrestal těžkou, ale přesnou střelou. CSKA vedlo po první části 26:25.


Do druhé čtvrtiny nastoupily oba týmy s lepší obranou. Zvláště ta nymburská pracovala na plné obrátky. Fungoval i přechod na zónu. Dařilo se především dobře bránit perimetr. CSKA trefilo za první poločas jen dvě trojky, celkově pouze čtyři. Nymburku fungovala hra se třemi podkošovými hráči, která byla částečně vynucená absencí Vojtěcha Hrubana. Na křídlo se posouval De Zeeuw. Důvod byl ale především vyrovnat výškovou a váhovou převahu CSKA, což se dařilo. Doskok toho budiž důkazem.


S blížícím se poločasem ale Nymburk několikrát zbytečně ztratil balón. Byla to škoda, protože do té doby se útočných ztrát téměř vyvaroval a o míč se staral s velkou pečlivostí. Hlavně kvůli potrestaným ztrátám se CSKA dostalo až do devítibodového vedení. Český tým ale stále odmítal pustit soupeře do většího náskoku, který by se stahoval již jen stěží. Konečně se i s trochou štěstí chytil Dixon, kterému to do té doby nepadalo, a v poločase z toho byla pouze tříbodová ztráta. CSKA vedlo 49:46.


Nymburk se držel v těsném závěsu i po přestávce. Bohužel již čtvrtý faul si udělal De Zeeuw, kterému by dnes rozhodčí odpískali i zlý pohled, zvláště na Teodosiče. Max musel střídat, ale i bez něj jeho tým nadále visel na soupeři ze všech sil. CSKA odskočilo nejvíce o šest bodů. Time outy Ronena Ginzburga byly účinné a vždy pomohly vrátit tým do maximální koncentrace. Velmi se dařilo na doskoku, kde jsme favorita zle trápili především na útočné polovině. Domácí vedli před poslední částí 70:64.


Hosté měli parádní vstup do poslední části. Skvělou obranou kradli hráčům CSKA míče a dařilo se jim z rychlých protiútoků. K tomu přidali trojky Randle a Sant-Roos. Když navrátivší se De Zeeuw proměnil další brejk, ztrácel Nymburk šest a půl minuty před koncem pouhý bod. Dixon měl pak v držení míč v situaci, kdy jeho tým útočil na vedení, ale dopustil se prorážení. Byl to jeho pátý faul a zápas pro něj skončil.


Předchozí moment byl zlom. CSKA převzalo kontrolu nad zápasem. Nymburk už měl velký problém s fauly, což mělo zásadní vliv. Vyfaulovat se stačil ještě Randle a se stejnou hrozbou dohrávali další tři hráči. Metr rozhodčích byl v moskevský pátek zkrátka hodně přísný. Bylo znát, že mají k velkému týmu respekt. Na druhou stranu Nymburk udělal v klíčových momentech při bránění chyby. Důležitá trojka padla Teodosičovi, který do té doby skóroval hlavně z šestek. V zápase je měl 11/11, De Colo pak 10/10, Higgins 8/8. Domácí tým házel celkem 39 trestných hodů, z nich 36 proměnil. Proměňování šestek bylo naopak slabinou Nymburka.


Rudá mašina si tak připsala první výhru, ale Nymburk donutil CSKA obávat se o výsledek téměř až do konce. Druhý zápas je v Moskvě na programu v neděli v 14.00. Do Nymburka se pak série přesouvá příští týden ve středu.


NBK – Sant-Roos 20 (6d, 4a, za 3b 3/6), Dixon 16 (3a), Welsch 12 (4a), De Zeeuw 11, Randle 8 (za 3b 2/3), Jagodič-Kuridža 7 (6d), Benda 6 (5d), Kříž 5 (6d, 3a), Vaughn 2.


CSKA – Higgins 21, Teodosič a De Colo 20…

 
vloženo: 29.04.2016 21:38 / přečteno: 8893x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.