U14 MÍŘÍ NA REPUBLIKOVÉ FINÁLE

U14 MÍŘÍ NA REPUBLIKOVÉ FINÁLE

Už teď, ještě před koncem sezony, mohou hráči věkové kategorie U14 hovořit jako velice úspěšném basketbalovém roce. V neděli se po vítězství nad modřanskými Jižními Supy kvalifikovali na závěrečný turnaj Final 8 mistrovství České republiky.

Družstvo U14, vedené trenérkami Evou Hubálkovou a Magdou Novou, se do FINAL 8 probojovalo ve třech krocích. Cesta k tomuto úspěchu byla dlouhá a vůbec ne jednoduchá. Tým žáků, narozených v roce 2001 a mladších musel nejprve odehrát 14 zápasů v základní skupině.

 

Základní části se zúčastnilo celkem 32 týmů ve čtyřech regionálních skupinách po osmi týmech. Po první smolné domácí porážce od Žďáru nad Sázavou, kdy na vítězství nestačilo ani dvacetibodové vedení v poločase, se družstvo nesesypalo, naopak od té doby byla jejich hra stále lepší a lepší. Zlom přišel ve druhé polovině základní části, kdy kluci nastoupili na vítěznou vlnu. Ve dvojičce s Kolínem, se svým největším soupeřem o postupová místa, sice jeden zápas vyhráli, ale druhý prohráli o dva body vyšším rozdílem. Kolínští si už mnuli ruce, že udělali ten rozhodující krok k postupu, jenže chyba lávky. V odvetných zápasech přemohl nymburské kluky jen Žďár nad Sázavou o 13 bodů a ostatní zápasy už vyhrávali Nymburáci. Porazili i silné týmy z Brna a Pardubic. Nakonec z toho bylo 4.místo s poměrem devíti vítězství a čtyř porážek. Cenná byla především výhra nad Pardubicemi (2 porážky celkem) a SAM BŠM Brno (3 prohry celkem).    

 
Nedělní utkání s Jižními Supy

Čtvrté místo znamenalo následný postup do extraligy. V extralize byly vytvořeny dvě skupiny po osmi týmech, a do tabulky se započítávaly výsledky s družstvy, se kterými se naši kluci utkali již v základní skupině. Do „nymburské“ skupiny připadly týmy ze severní Moravy – Opava, Prostějov, Snakes Ostrava a Gymnázium Hladnov. V extraligové skupině odehráli nymburští Lvi celkem 8 utkání, z nichž sedm dokázali vyhrát. Do play-off tedy postoupili ze třetího místa a jejich soupeřem byl velice kvalitní tým Jižní Supi, odnož Sokola Pražského.

 

Sérii play-off byla velice náročná, protože soupeř rozhodně nepostrádal ambice Nymburk porazit a fyzické parametry hráčů byly v mnohých ohledem lepší než nymburských. Jiné to bylo s basketbalovými dovednostmi, kromě střelby z dálky a schopnostem se podřídit potřebám celého týmu. Utkání to však nebyla vůbec snadná. První dvě se hrála na palubovce v Nymburce a po prvním vyhraném v sobotu se v neděli nechali domácí hráči rozhodit chybou stolku. Před poslední čtvrtinou podle ukazatele skóre, a tak to opravdu bylo, vedli o 12 bodů. Porovnáním se zápisem se čtyři body Nymburku vzaly a přesunuly se na stranu Supů. Ti nabuzeni skokovým přiblížením nakonec dotáhli utkání do vítězného konce.

 

S vidinou nože na krku vyrazili Lvi k Supům do Modřan a za hlasité podpory rodičů dokázali, že lev je králem zvířat. Ve vynikajícím stylu se vyrovnali s extrémně kluzkou palubovkou haly a zvítězili o dvacet bodů. Do nedělního rozhodujícího zápasu tak měli na svém kontě mečbol. Dalo se předpokládat, že kvalitní soupeř si bude chtít vynutit rozhodující pátý zápas v Nymburce a také tak do něho vstoupil. Jejich agresivní obrana především ve střední části utkání dělala nymburským hráčům problémy. V poločase vedl o bod Nymburk (35:36), před poslední čtvrtinou o čtyři Supi (47:43). Dvě minuty před koncem bylo vyrovnáno a nedělní thriller vrcholil. V bouřlivé kulise dokázali Lvi výborně bránit, nedovolili domácím dát koš, zatímco sami dali šest bodů.

 Radost po utkání s Jižními Supy

Vítězství 3:1 na zápasy je poslalo na republikové finále, které se bude hrát od 16.4. do 19.4. v hale Sokola Pražského. Při vrcholu sezony kategorie U14 se utká osm týmů ve dvou skupinách.

Skupina A: BK Žďár nad Sázavou, BK Torola Snakes Ostrava, Sokol Pražský, Sokol Sršni Písek

Skupina B: BA Nymburk, USK Praha, Slavoj Litoměřice, BK Synthesia Pardubice.

Nejprve se odehrají ve dvou dnech tři zápasy systémem každý s každým ve skupinách a poté se utkají týmy podle následujícího schématu: 3.A-4.B, 3.B-4.A, 1A-2.B, 1.B-2.A. Poslední den se pak hrají zápasy o 7., 5., 3 a 1. místo.

 

K postupu se vyjádřila trenérka Eva Hubálková: "Věřme, že odehraná těžká utkání, hlavně psychicky náročná pro hráče jim pomohly a na republice předvedou další kvalitní utkání, za která se nebudou muset stydět. Je to velký úspěch pro náš ročník 2001, který se ukázal jako tým, kterému se moc velké šance na začátku sezony nedávaly. Děkujeme klukům a rodičům a doufám, že si to v Praze užijeme!"

 

Ať už dopadne závěrečný turnaj jakkoliv, bude to pro nymburské hráče jejich nejúspěšnější sezona za dobu, kdy se věnují basketbalu. Teď sklízí ovoce své poctivé práce nejen sami hráči, ale také trenérky, které jejich přípravě věnovaly sedm let svého života.  

 
 
vloženo: 31.03.2015 16:59 / přečteno: 9507x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.