LEV Z POLABÍ vs. LEV OD VAJGARU

LEV Z POLABÍ vs. LEV OD VAJGARU

Kouč Jindřichova Hradce sice bude postrádat některé hráče, ale jeho soupiska nese zajímavá jména, ať už je to aktuálně nejužitečnější hráč NBL nebo vítěz Slam Dunk Contest ASG 2015 či nymburský odchovanec Lukáš Stegbauer.

O základní části letošního ročníku Kooperativa NBL se od minulé soboty už mluví jen v minulém čase a pro Nymburk začíná patnácté play-off v jeho historii, neklamné znamení blížícího se konce sezony.

 

Ani v jedné ze čtrnácti sérií Nymburk nebyl poražen, i když několik porážek v jednotlivých zápasech přišlo. Celkově úřadující šampioni odehráli 41 čtvrtfinálových duelů, z nich prohráli jen třikrát. Jednou doma v roce 2002 s USK o bod a pak jednou v Děčíně v roce 2003 a jednou v roce 2007 v Ostravě. O naprosté dominanci Nymburka v zápasech čtvrtfinále svědčí i více než sedmadvacetibodový průměrný rozdíl ve skóre zápasů.

 

Nejčastějším soupeřem Nymburka ve vyřazovacích bojích jsou pražští Vysokoškoláci, kteří bojovali s Nymburkem celkem ve čtyřech sériích. USK bylo také vůbec prvním soupeřem Nymburka ve čtvrtfinále play-off a do už před dlouhými 13 lety v sezoně 2001/02, ve své druhé sezoně mezi elitou. Dvakrát se do play-off proti Lvům dostala Sparta Praha a Ostrava. Po jedné sérii mají Děčín, Ústí, A plus Brno, Kolín a Levice.

 

Jindřichův Hradec bude tedy devátým týmem, který bude nymburskému Lvu předhozen ve čtvrtfinále play-off NBL. Tým kolem trenéra Karla Forejta však přijede do Nymburka oslaben. Obejít se musí bez dlouhodobě zraněného pivota Aušprunka a do stavu nemocných se před několika dny dostal také kapitán Stanislav Zuzák. Přesto trenéru Forejtovi zůstávají do hry zajímavý hráči.

 
Lukáš Stegbauer v souboji s Tomášem Pomikálkem

Třetím nejlepším střelcem ligy s průměrem 18,45 bodů na zápas je Donald Lee Robinson, o necelé dva koše horší je Autrey Lamb (6. v lize), který ze čtyřiceti zápasů vytěžil v průměru 16,85 bodů. Autrey je však universálním hráčem a ke svému střeleckému výkonu přidal 7,5 doskoků a 4,6 asistencí na zápas. To všechno dohromady ho posouvá na první místo mezi nejužitečnějšími hráči. Třetím zahraničním hráčem je Brison White a také on je něčím zajímavý. Před necelým měsícem vyhrál na  All Star Game 2015 soutěž smečařů, když ve finále porazil spoluhráče od Vajgaru Donalda Robinsona. Při výšce lehce nad 180 cm je jeho úspěch o to překvapivější.

 

Zajímavým hráčem je také Lukáš Stegbauer, který ještě v loňském roce hrál v Nymburce v týmu U19 a nyní zkouší basketbalový chlebíček v týmu nejvyšší soutěže. Zatím nastoupil ve 37 zápasech v průměru na 8 minut a nastřílel 69 bodů a pod košem získal 46 doskoků. Při absenci dvou podkošových hráčů Lions je předpoklad, že jeho minutáž v zápase převýší jeho letošní průměr.

 

Jen pár hodin před prvním čtvrtfinálovým soubojem jsme se na pár otázek zeptali trenéra Karla Forejta.

Karel Forejt 

Kalí vám radost z postupu, že jste v posledním zápase prohráli a tím jste propadli na osmé místo proti Nymburku?

My jsme propadli už v tom předposledním zápase, protože jsem už moc nevěřil, že bychom mohli v oslabené sestavě vyhrát v Pardubicích. Rozhodovalo se o čtvrtfinálovém soupeři v zápase doma proti proti Ostravě a ten jsme prohráli o dva body. My ale bereme minimálně tři utkání v řadě s Nymburkem pozitivně a ve stejném duchu o tom s hráči budu před zápasem mluvit. Je škoda, že nebudeme kompletní a o to těžší to bude.

 
Kdo vám bude chybět?

Dlouhodobě chybí pivot Ašprunk a stoprocentně nebude ani Standa Zuzák a to je pro nás obrovská ztráta. Jednak je to kapitán, duše družstva, je to pivot, kde už tak máme velký handicap proti Nymburku.

 

Máte nějaké vysvětlení, že jste v domácích zápasech relativně horší než ve venkovních?

(Lions: doma 10/11 – 11.místo; venku 7/14 – 6.místo)

V první polovině soutěže jsme nahnali hodně vítězství na venkovní palubovce, teď ke konci základní části se začal vývoj otáčet. Nevím, čím to je, možná se nově příchozí hráči nedokázali popasovat s tlakem z domácích zápasů. Venku jsme hráli uvolněněji.

 
Mohou být nevýrazné výkony Nymburka vaší výhodou do čtvrtfinále?

Nymburk asi není se svými výkony v poslední době spokojený, ale přichází play-off a to je poslední fáze jejich snažení. Hráči to vnímají a chtějí udělat poslední krok, který od nich každý čeká. Myslím, že budou v plné síle a stoprocentně připravení. Možná hráčům Nymburka v zápasech chybí motivace a play-off je jedním z motivačních faktorů.

 
Jste spokojený s právě končící sezonou?

My jsme splnili cíl, dostali jsme se to závěrečné osmičky. Letos byla soutěž velice vyrovnaná, jak dlouho už ne. A v tomto světle považuji náš výsledek za cennější.

 

Ve vašem týmu hraje nymburský odchovanec Lukáš Stegbauer. Jak jste s ním spokojený?

Ke konci sezony přichází období, kdy dostává stále více příležitostí a má velkou šanci se projevit. Navíc se zraněním dvou našich hráčů jeho minuty mohou ještě trochu růst. Lukáš na tréninku nechává duši, musí ještě zapracovat na koncentraci, aby pochytil i všechny taktické rady.  

 
 
 
 
vloženo: 03.04.2015 02:04 / přečteno: 8342x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.