DALŠÍ STŘÍBRO U17

DALŠÍ STŘÍBRO U17

Už druhé stříbro přivezli mládežníci Basketbalové akademie ze závěrečného turnaje Mistrovství České republiky. Po juniorech do 19 let se totéž povedlo kadetům do 17 let.

Do Pardubic, kde se konal letošní turnaj Final Four, nejeli nymburští Akademici v roli outsidera. V sezoně, kdy poprvé zkoušeli trenérské dovednosti Ladislava Sokolovského, ikony nymburského basketbalu, se jim dařilo. Mezi elitní čtyřku postoupili ze druhého místa, když si ve čtvrtfinále poradili s nebezpečným týmem JBC Brno hladce 3:0 na zápasy.

 

V prvním kole turnaje si Nymburáci museli nejprve poradit se Slavojem Litoměřice, jedním z mála týmů, se kterým v základní části jednou prohráli. Větší klid jim mohla dodávat skutečnost, že součet bodů byl pozitivní pro Nymburk. Přesto úvod utkání vyzněl lépe pro Litoměřice. Otočit skóre se povedlo až v 16.minutě, ale od té doby už vše směřovalo k postupu do finále. Svěřenci trenéra Sokolovského byli důraznější v útoku a v průběhu třetí čtvrtiny si vypracovali až dvacetibodový náskok. Vcelku jasný průběh čtvrté čtvrtiny zamlžily až závěrečné minuty, ve kterých se Litoměřičtí střelecky probudili a začali náskok snižovat. Vítězové měli vyrovnanější kádr a dařily se jim tříbodové střely, kterých proměnili 12 proti čtyřem z rukou soupeře. Double-double si připsal Martin Šiler (10 doskoků a 17 bodů).

 

BA Nymburk – Sj BK Litoměřice 88:78 (17:19, 44:31, 68:49)

Body: Mráz 24, Novotný 19, Šilar 17, Mikula 9, Tejček, Mareš 6, Mikyska 4, Kulich 2, Zajíček 1

 

Finále proti Get Better Academy začal Nymburk o trochu lépe, vedl 5:0, ale v páté minutě GBA převzalo vedení v zápase a pomalu ho navyšovalo. V 16.minutě už bylo dvouciferné, přičemž v poločase už měli Pražané náskok 16 bodů.  Tento náskok GBA držela do poloviny třetí čtvrtiny, ale pak se nymburští Akademici probudili, přitlačili na soupeře v podkošovém prostoru a díky šňůře 11:2 v posledních pěti minutách třetí čtvrtiny snížili na sedmibodový náskok. Ve 36. minutě na ukazateli svítilo 58:57 a hala bouřila. Oba tábory příznivců burcovaly hráče. Nakonec GBA ukázala pevnější nervy a v závěru odrazila snahy soupeře o vítězství.   

 

GBA Sparta – BA Nymburk 66:62 (18:13, 43:27, 54:47)

Body: Novotný 17 (12 d.), Šiler 13, Mráz 11, Vejvar 7, Mikyska 5, Zajíček 4, Tejček 3, Mikula 3

 

Po návratu z Pardubic se zeptali trenéra Ladislava Sokolovského na postřehy ze závěrečného turnaje.

 

Jak jste spokojený s umístěním týmu a nakolik splnil předsezonní cíle?

Samozřejmě, že bych byl spokojenější, kdybychom skončili na 1. místě a v hlavě mě bude dlouho vrtat, co jsem měl udělat jinak. Když to ale vezmu v kontextu celé sezóny, tak jsem určitě spokojený. Předsezónní cíl jsem měl osobně nastavený na Final Four, ale po základní části jsem ho přehodnotil na finálovou účast na F4.

 

Co nám chybělo, že se nepodařilo dohnat čtyřbodovou ztrátu ve finále?

Těch faktorů je spousta. Od lepší obrany v prvním poločase, přes větší klid v útoku při zakončení v poločase druhém. Ale když to trochu odlehčím a použiji slova trenéra GBA Praha, tak nám chyběly ještě 2minuty navíc (úsměv).

 

Nezdálo se vám MČR U17 tak trochu postavené na hlavu – šestý tým dlouhodobé části vítěz a vítěz základní části až třetí….

Není to postavené na hlavu. V systému, jaký je nastavený u kadetů a juniorů (semifinále a finále), je jasné, že nesmíte klopýtnout ani jednou, Bohužel v těchto kategoriích (zejména u kadetů) se nedá moc mluvit o vyrovnanosti výkonů  hráčů, a proto není nouze o nějaká překvapení. Největší tíhu před a při utkání nese hlava a je to vlastně první takový moment, kde se s tím hráči setkávají. Mně osobně by se líbil daleko více model, který u nás fungoval dříve a to při mistrovství ČR hrát každý s každým.


Co jste si (kromě medaile) odnesl z turnaje F4 v Pardubicích?

Odnesl jsem si v batohu své hlasivky, protože překřičet skvělou diváckou kulisu, která byla po celý turnaj výborná, bylo nemožné. Takže jsem rád, mohu komunikovat po emailu (smích). 

 
vloženo: 04.05.2016 10:45 / přečteno: 9529x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.