PŘES DEN JE TO NUDA

PŘES DEN JE TO NUDA

Pavel Pumprla načal třetí týden absence po svém zranění, které si přivodil při utkání proti Partizanu Bělehrad.

 

Pampi_noha

V pondělí začal Pavel léčbu chladem. Neznamená to, že by si doma ve svém bytě vypnul topení, ale začal navštěvovat v Poděbradech lázně Felicitas, kde se lokální kryoterapií zabývají. Kryoterapie je metoda, při níž se povrch těla ochlazuje, čímž se zvyšuje prokrvení a tato metoda je dobrým podpůrným prostředkem pro snížení otoků a urychlení regenerace tkání. Jak to celé probíhalo?

Pavel si na lehátku nechal na svůj zraněný kotník po dobu tří minut foukat vzduch o teplotě mínus 25 aŽ 28 stupňů. „Bylo to docela příjemné. Dá se to přirovnat k mrazícímu spreji, který se aplikuje po zranění,“ popsal Pavel první pocity.

Krátkého času, kdy Pavel čekal v čekárně na proceduru, jsme využili ke krátkému rozhovoru.

 

Pavle, jsi doma, nemůžeš hrát, co děláš?

V podstatě nic. Většinou sedím doma u počítače s nohou nahoře. Je to jediné, co mohu dělat. Takže docela nuda. Já jsem zvyklý každý den se fyzicky vybít, teď nemůžu. Přítelkyně v práci, přijde večer, a tak hodně času strávím na internetu.

Co hledáš na internetu?

Do oběda mám pročtené internetové servery se zprávami, takže kolem poledne mám z klubu asi největší povědomí o situaci doma i ve světě (smích). Pak si pustím nějaký film.

Jaký žánr Tě na netu zajímá nejvíce?

Nejvíce si přečtu sport a pak dokážu vstřebat i zbytek zpráv.

V minulých dnech jsi byl i v Nymburce v posilovně….

Ano, chodím do posilovny ale s menší intenzitou než chodí kluci. Posiluju jen vršek, podle toho, co mi dovolil doktor. Nesmím to přehánět, abych nerozpumpoval celé těl, to by mi škodilo i na mou nohu.

Doma cvičíš taky?

Posiluji trochu břicho a stehna.

Není to špatné, že jsi vypadl z toho neustálého stereotypu – basket- odpočinek- basket- cestování….

 První týden možná trochu, ale teď je to zase jiný stereotyp. Když je člověk zvyklý dvakrát denně něco fyzicky dělat, tak takové „poflakování“ není moc dobré. Přítelkyně je v práci, přijede až večer

Upravil sis nějak jídelníček?

Pampi - noha

Cítím, že nepotřebuji tolik jídla, ale jinak se snažím jíst podobně. Není to na mě vidět a asi ani nebude, že nemám tak velký výdej. Můj metabolismus to zvládá, takže můžu jíst, i když nemám výdej,

Co bude nejhorší, až se budeš vracet po zranění?

Fyzická kondice ať člověk chce nebo nechce po měsíci bez běhání musí nějaké stopy zanechat. V podstatě to bude nová letní příprava. Myslím, že bych mohl za týden fyzičku dohnat na úroveň, kde to bylo. Aby byl člověk schopen zápas uběhat.

Budou chybět plíce?

Uvidíme, jak to budou zvládat nohy. V přípravě určitě nebudu hned hrát pět na pět, ale budu se do zátěže dostávat postupně. Nějaký čas na běhacím páse a na kole, před tím než začnu hrát pět na pět.

Chceš stihnout Český pohár?

To je cíl, který jsem si vymezil. Akorát to vyšlo 4-6 týdnů. Ale nic nechci uspěchat a ponechat náhodě. Jen v případě, že doktoři dovolí.

Je to delší než se zdálo?

První dojmy byly hrozné a vypadalo to na hodně dlouho. Po vyšetřeních včetně magnetické rezonance to zase vypadalo velice nadějně, že se v podstatě nic nestalo. Udělal se ale velký otok, ale jak říkal doktor: takový otok se neudělá jen tak z ničeho. Něco velkého se v té noze stát muselo. Je to na hodně exponovaném místě a tak musím být trpělivý, což další vývoj potvrdil.

Když klinické výsledky neukázaly závažné poškození tkání. Jak se rozhoduje, kdy nastoupíš?

Stačí, když přijdu k doktorovi, sundám ponožku, a hned mi hlásí: Pavle, ještě to není ono. Mám pocit, že se otok nevstřebává tak rychle jak se předpokládalo. Je vidět, že bylo něco velké a že to chce čas.

Cítíš progresi?

Teď ano. Zpočátku jsme měl pocit, že snad ten otok nikdy nesleze. V poslední době to je už mnohem lepší a zdá se, že je vše na dobré cestě. Začíná to vypadat jako normální kotník.

Tedy možná nastoupíš dříve?

Tak to asi ne. Když už jsme si já dával naděje, že by to mohlo být lepší, doktoři a Abé mě vrátili na zem, že toho je tam ještě dost a ať jsem v klidu.

Zpytuješ svědomí, že ses neměl do toho souboje pouštět?

Ne, situaci bych řešil a budu řešit stejně. V basketu je hodně podobných situaci, kdy ke zraní může dojít.

Pampi - noha

Vraťme se ještě k absolvované kryoterapii. Myslíš, že ti to pomůže?

Je to v podstatě jediné, co se s nohou dá v tomto stavu dělat. Díky otoku lze aplikovat ultrazvuk, žádná elektro a magnetoterapie. Jediné, co doktor navrhl, chodit na kryoterapii. Já jsem ochoten pro to udělat vše, co by mi mohlo pomoci, obětuji půl hodiny a dobelhám se do ordinace. Pokud to může alespoň trochu pomoct, je to dobře využitý čas. Věřím, že to pomůže k sejití otoku, abych mohl zahájit klasickou rehabilitaci.

Jak kromě odpočinku se zraněním bojuješ?

Sypu Wobenzym ve velkých dávkách a beru léky proti otoku. Nic lepšího není. 
 
vloženo: 23.02.2011 20:33 / přečteno: 15415x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.