O TERMÍNOVCE S M.JEŽDÍKEM

O TERMÍNOVCE S M.JEŽDÍKEM

I během tohoto týdne pokračovala příprava termínové listiny. O sportovních aspektech termínovky i přípravy jsme si povídali s Michalem Ježdíkem.

„Musíme vycházet z neměnného faktu, že hrajeme tři dlouhodobé soutěže a že každý organizátor má svoje pravidla pro hrací systém, který se musí respektovat. My se tak musíme pohybovat jen v daných mantinelech,“ vypíchl Michal Ježdík fakt, který zásadně ovlivňuje tvorbu termínové listiny.

 

Ideální je střídání zápasů doma-venku

Co nejpravidelnější střídání zápasů na domácí a venkovní palubovce je pro pohodu v týmu nejlepší. Tato pravidelnost je důležitější, čím náročnější soutěž se hraje a kdy četnost zápasů není tak vysoká. „Pokud by tým s těžkými soupeři odehrál několik zápasů v řadě venku a nepodařilo se mu vyhrát, pak negativní premise prohraných zápasů může mít vliv na další zápasy. I když ten tým hraje dobře a je dobře poskládaný, může se z porážek vzpamatovat až po mnohem delší době,“ odvozuje negativní důsledky Michal Ježdík.

Možná máte v paměti, že i naši hráči v loňském roce ve VTB lize na úvod odehráli z šesti zápasů pět venku a z toho měli jen jedno vítězství. Přesto se z nepříjemného startu do soutěže poměrně rychle oklepali. „Na rychlost restartu mělo vliv několik faktorů. Naši hráči startovali v domácí Mattoni NBL, která je v průměru slabší než VTB nebo Eurocup. Kdybychom hráli jen dvě nadnárodní soutěže, nemáme možnost „vypínat“ a hráči by byli pod neustálým tlakem. Za druhé nám pomohla větší konkurence na naší soupisce a na hráčích byl znatelný hlad po tom, aby mohli nastoupit do zápasu. Za třetí jsme nikdy neprohráli drtivým rozdílem. Byli jsme jedním z mála týmů, který v dlouhodobé soutěži neměl žádný excesový zápas. To nám dávalo pevné sebevědomí do odvet,“ zamyslel se Michal Ježdík nad souvislostmi loňského úvodu sezony.

 

Množství zápasů, nesmírně důležitá regenerace a zranění

„Ideální by bylo, aby měl týden devět dní a mezi zápasy bylo osmačtyřicet hodin volna,“ odpověděl s úsměvem Michal Ježdík na otázku, zda je lepší hrát čtyři zápasy ob den nebo tři zápasy ve třech dnech a před posledním mít větší volno. „Snažíme se v rámci mantinelů, které vedení soutěže nastaví, aby před těžkými zápasy bylo co nejvíce volna a zvlášť tehdy, pokud se přelétává. Do tohoto je třeba zakalkulovat možnosti pro trénink i regenerace,“ nastínil Ježdík další faktory, které ovlivňují termínovou listinu po stránce sportovní.

Snahou je, aby se co nejdelší bezzápasové volno našlo před utkáními Eurocupu. Eurocup je sice dlouhodobá soutěž, ale pouze za předpokladu postupu ze základní a nadstavbové skupiny. Jenže aktuálně se Eurocup hraje ve skupinách po čtyřech týmech. „Čtyřčlenná skupina je nejhorší formát, který se může hrát. Porážka o více než dvacet bodů se nedá vrátit nebo jen těžko a přitom to tým nemá ve svých rukách. Před těmito klíčovými zápasy je třeba také najít dostatečný čas na skauting,“ vysvětlil Michal Ježdík, proč je před Eurocupem vhodné mít delší volný úsek.  

 
Tripy – ano, ne

Trip z anglického trip=výlet znamená, že tým odehraje více než jedno utkání na venkovní palubovce v řadě, aniž by se vrátil na „základnu“. V NBA to jsou vcelku běžné záležitosti, v Evropě nejsou tak obvyklé. Naši hráči si jeden takový trip mohli odzkoušet v minulé sezoně, když hráli v neděli v Minsku VTB a v úterý eurocupové utkání v Groningenu. „Tripy jsou dobrým řešením při dlouhých vzdálenostech mezi jednotlivými destinacemi především pokud se překonává několik časových pásem. Získáme tím dostatečný čas na aklimatizaci. Letos může dojít na tripy i v české lize,“ dodal Michal Ježdík.

 

Zdravotní hlediska přípravy

Loňská sezona vyšla výborně i co se týče zraněných hráčů. Neměli jsme ani jedno významnější svalové zranění na rozdíl třeba od belgického Charleroi, kteří měli v průběhu sezony devět hráčů na marodce na delší dobu než 4 týdny. „Svalová zranění bývají odrazem špatného tréninkového procesu, špatného zaměření přípravy, nedobrého směrování kondice a malého času věnovaného regeneraci. To jsou faktory, které nejsou zvenčí moc vidět,“ ví Michal Ježdík.   

Velký význam má i mentální vyspělost hráčů. Nymburský tým pracuje více se staršími hráči, kteří si dobře uvědomují důležitost plného zdraví pro sportovní kariéru, přesto ani realizační tým neponechává nic náhodě. „Na začátku sezony v Rogašce jsme měli s hráči besedy, které vedl kondiční trenér Yuval Higger, na kterých vysvětloval význam stravování, posilování i náplň tréninků. Chtěli jsme mimo jiné i to, aby si hráči uvědomili, že o takových otázkách přemýšlí i realizační tým a že je to pro nás také důležitý prvek přípravy,“ vysvětlil Michal Ježdík druhou dimenzi.

 
Volné dny

V měsíčních plánech našich basketbalistů se pojem „day off“, což znamená „den volna“ příliš často nevyskytuje. Například v plánu na konec srpna a větší část září se den s tímto, pro basketbalisty nejmilejším označením, vyskytuje pouze čtyřikrát a během sezony už to bude stejné. Nikdy ho však nenajdete 24 hodin před zápasem. „V tom je filosofie trenérů různá. U nás je před zápasem lehký trénink zaměřený především na střelbu. Jsou trenéři, kteří mají dva tréninky, jiní jen jeden tak, aby hráči měli 24 hodin před utkáním volno. Například Obradovič z Panathinaikosu si vybírá a pokud se utkání hraje dříve než v 16 hodin, pak netrénuje,“ přidal zajímavost Michal Ježdík.  

 
vloženo: 04.08.2012 07:20 / přečteno: 8349x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.