LEGENDA JE SILNÉ SLOVO

LEGENDA JE SILNÉ SLOVO

Přečtete si, na jaké otázky Jiřího Nikodýma, který vedl tiskovou konferenci, a přítomných novinářů, odpovídali Jiří Welsch, Michal Ježdík a Rudolf Šimeček. 

Rudolf Šimeček

Co pro nymburský basketbal znamená angažování takového hráče jako je Jirka Welsch, který odehrál několik sezon v NBA a kvalitních evropských ligách?

Je to pro nás splnění jednoho cíle, který jsme si dali už před léty. Chtěli bychom převést zpátky do Čech hráče, kteří představují špičku mužského basketbalu. Prvním z nich byl Jirka Zídek a na to jsme navázali dalším Jirkou - Welschem. To je jeden rozměr. Ten druhý je čistě sportovní. V současné chvíli řešíme, jak zaplnit volná místa v sestavě. K tomu by nám měl Jirka hodně pomoci. Už proto, že našimi trenéry jsou Izraelci, kteří produkují basketbal trochu odlišný od běžného evropského pojetí. Jirkova úloha se bude koncentrovat na dvě pozice a to pozice jedna a pozice dva. Oba posty se budou prolínat a význam pro nás tkví v tom, že Jirka je schopen, vzhledem ke svým zkušenostem a svým fyzickým parametrům, bránit v našem obranném systému hráče soupeře na pozicích jedna až čtyři. To nám dává velkou variabilitu a hodně si od toho slibujeme.

Jirka by měl být lídrem týmu, protože i taková osobnost nám v týmu zatím chyběla. My jsme před sezonou udělali v kádru hodně velkou obměnu. Přivedli jsme mladé hráče a leží na nich i tíha náročné sezony. My si od příchodu Jirky slibujeme, že bude oporou těmto mladým hráčům a pomůže jim na hřišti.

 
Otázky novinářů.

Na kdy plánujete, že by Jirka mohl poprvé za Nymburk nastoupit z hlediska administrativního?

Všechno bylo trochu hektické. Dnes je situace taková, že je tady šance, aby mohl nastoupit už v příštím utkání proti Levicím. To však nemáme ve svých rukách. Musíme nejprve získat výstupní list z Belgie, ten musíme poslat na FIBA a pak teprve můžeme Jirku dopsat na českou soupisku. Věřím, že když to bude třeba ve středu dopoledne, že se to podaří.

Předpokládáte, že proti Klajpedě už Jirka nastoupí?

Já si myslím, že to zvládneme. Jirka s týmem odjede do Levic, protože z Levic se přejíždí rovnou do Opavy, kde se bude trénovat a už v pátek budou všechny administrativní věci hotové, aby mohl nastoupit už proti Opavě. Tedy proti Klajpedě bude hrát.

 
 
Michal Ježdík

Michale, vy jste byl v posledních dnech hlavní silou pro dojednání přestupu Jiřího Welsche do Nymburka. Jak velký spád všechna ta jednání nabrala a kdy to dospělo k finálnímu podepsání smlouvy?

Jak Jirka říkal, plány byly trochu jiné. Potkaly se dva subjekty v pravý čas na pravém místě a k dohodě došlo velice rychle.

Mohl byste rozšířit ještě hlavní úlohy Jirky z hlediska sportovního?

Kromě tohoto, co bylo řečeno, bych doplnil jen, že Jirka by měl být roll player na pozicích jedna a dva, který může alternovat i na pozici vyššího křídla. Chceme využít i jeho velmi dobré doskakování, což nám může pomoci ještě k rychlejšímu přechodu na útočnou polovinu. Úkolů bude před naším novým hráčem hodně, ale s ohledem na kvality Jirky, které za jeho jménem jsou, je možné na jeho bedra naložit více, než na mladší hráče.   

 
Otázky novinářů

Jak důležitý byl pro přestup váš osobní vztah s Jirkou Welschem?

Já jsem to považoval trochu za překážku. Nechtěl jsem, aby do jeho rozhodování zasahovala období, kdy jsme spolu individuálně spolupracovali na udržení a zlepšení některých činností. Nechtěl jsem se dostat do situace, aby se zdálo, že ho v Nymburce hodně chci.  

Je to srovnatelný přestup, jako když do Nymburka přišel Jirka Zídek?

Je to podobné v jejich jméně, jejich významnou dobou strávenou na vrcholu (NBA a Euroliga). Zároveň dokázali ve svých klubech být lídry. Jirka Welsch má výhodu v tom, že může hrát na více pozicích než Jirka Zídek a že je méně „opotřebovaný“. Poslední vlastnost by nám měla přinést větší perspektivu.

 
 Jiří Welsch na tiskové konfernci
Jiří Welsch

Do české republiky se vracíte jako hráč po 12 letech. Jak intenzivně jste sledoval dění na české basketbalové scéně?

Nikdy jsem nepřestal sledovat, co se děje v České republice, v lize a v klubech, protože jsem zde vyrůstal. Zůstala mi tady spousta přátel, kamarádů a spoluhráčů, proto jsem dění nepřestal sledovat.

Stáváte se hráčem ČEZ Basketball Nymburk a smlouva se připravila docela rychle. Kdy jste poprvé začal uvažovat i angažmá v Nymburce?

Poprvé jsem o tom začal uvažovat po skončení loňské sezony nebo někdy na začátku léta. V průběhu července jsme se sešli s Michalem Ježdíkem a bavili jsme se v teoretické rovině o možné budoucí spolupráci. Neustále jsem byl smluvně vázaný v Belgii v Charleroi. O dva měsíce později tady sedíme a situace je jiná. V nymburském klubu dochází k nějakým změnám, já jsem mezitím řešil situaci v Charleroi a okolnosti se protnuly tak, že přestup se mohl odehrát už teď. Já jsem za to rád.      

Pro vás teď naostro začíná sezona. Jak vypadaly vaše poslední týdny po ukončení reprezentačního bloku?

Po skončení reprezentačního bloku jsem čas strávil doma v Malaze, připravoval jsem se individuálně. Zaměřil jsem se na fyzickou přípravu, hodně času jsem trávil posilováním a běháním. Přeci jen po dvou měsících reprezentační honičky jsem měl pocit, že je třeba se zaměřit i na tuto část. Vzhledem k tomu, že jsem trénoval individuálně, chybí mi kontakt s týmem v posledním měsíci, ale věřím, že se to tohoto dostanu co nejdříve.

 
Otázky novinářů:

Jirko, Jiří Nikodým vás nazval legendou. Považujete se už teď za legendu?

Jirka mě nazval legendou a já jsem u toho zasmál… To je hodně silné slovo.  Já sám sebe za legendu nepovažuji. Považuji se za kvalitního hráče, který měl možnost ve své kariéře dosáhnout tam, kam se většina hráčů nepodívala…. Na legendu si ještě chvíli počkáme (úsměv).

Jak důležitý byl pro přestup váš osobní vztah s Michalem Ježdíkem?

Pro mě to byl faktor, který ulehčil komunikaci, nějaké vyjasňování názorů a skutečností, ale nebyl to rozhodující faktor.    

Co vás zlákalo do Nymburka?

Mou motivací přestupu do Nymburka bylo hledání nějaké další výzvy. Po dvanácti letech strávených v cizině, kde jsem byl vždy v pozici zahraničního hráče. Tady teď budu Čech v českém klubu. Druhou motivací je rozměr sportovní. Nymburk za několik posledních sezon získal renomé respektovaného evropského klubu. Startuje ve velmi kvalitních soutěžích a netají se svými ambicemi udělat ještě jeden krůček výše do Euroligy. Já bych u toho chtěl být.

Berete to jako trvalý návrat do Čech?

Na podobnou otázku jsem odpovídal před pár dny. Vždycky jsem se ohledně návratu vyjadřoval negativně… Potvrzuje se pravidlo: „Nikdy neříkej nikdy“. Nechci říkat, že můj návrat sem je definitivní a bude znamenat konec kariéry. Podepsal jsem na dva roky a teď nemám představu, že bych potom šel hrát někam jinam.

Jirko, dvakrát jste použil slovo domů. Jednou to bylo domů do Malagy a jednou domů do Čech. Kde jste tedy doma?

Naše základna je v Malaze, kde jsme s manželkou trvale usazeni. Já se cítím doma i v Čechách. Narodil jsem se tady, vyrůstal jsem tady jak životně tak basketbalově. Pro mě je to návrat domů. Vracím se do týmu, kde znám spoustu kluků, kteří jsou moji přátelé, spoluhráči, se kterými se znám z reprezentace… Ano, je to pro mě návrat domů, i když momentálně osobní základnu máme ve Španělsku v Malaze.

Budete dojíždět nebo bydlet tady? Myslím tím z Holic ne z Malagy?

U rodičů bydlet nebudu. Budu bydlet v Nymburce nebo Poděbradech.

Je pravda, že byly ve hře i Pardubice?

Do žádných konkrétních jednání s Pardubicemi jsem nevstoupil. Pochopitelně pro návrat do Česka bych volil po stránce sportovní Nymburk, po stránce osobní Pardubice. Mohu říct, že dnes je generálním manažerem Pardubic můj blízký přítel Martin Marek. S ním jsem se o té možnosti bavil, ale byly to jen osobní rozhovory, ale k žádným oficiálním nabídkám nedošlo.

Vracíte se po dvanácti letech. Myslíte, že je česká liga kvalitnější?  

 Bude jiná, ale jestli je kvalitnější nebo horší… nevím, zatím to nemohu hodnotit. Zeptejte se mě, až odehraju nějaké zápasy.

Je Nymburk schopen v nejbližších letech konkurovat těm nejlepším týmům Evropy v Eurolize?

Nymburk se o postup do Euroligy pokoušel třikrát. V předminulé sezoně byl krůček od postupu, ve finále prohráli s Charleroi, s mým týmem, letos zůstal v semifinále. Není pochyb, že ambice probojovat se do EL tu je. Já jsem měl možnost hrát jednu sezonu v Eurocupu (Estudiantes) a musím říct, že stále je velký rozdíl mezi eurocupovými týmy a stálými účastníky Euroligy. Nicméně, kde je chuť a kde je motivace, tam se věci podaří a já věřím, že se to opravdu podaří.

Už jste se pobavil více s trenérem, jaké budou vaše úkoly?

Zatím jsem s trenérem nemluvil.

Pokud vím, měl jste v Belgii smlouvu 1+1 a druhý rok je letos. Mohl byste ještě naznačit, co se stalo v Charleroi?

Ano, původní smlouva byla 1+1. Možnost pro klub odstoupit už dávno uplynula, proto jsem měl na tento rok smlouvu v Charleroi. Klub z důvodu poměrně značného zhoršení ekonomické situace klubu, neměl během léta zájem o mé pokračování. Pak se to změnilo. Chtěli, abych pokračoval, ale za jiných podmínek. Poslední měsíc jsme strávili hledáním kompromisu, za jakých podmínek bych mohl v klubu pokračovat. Bohužel se nepodařilo najít společnou řeč. Jednání dospěla do bodu, kdy jsem si mohl vybrat: jít do soudního sporu nebo se domluvit na odchodu. V ten moment přišla na scénu možnost podepsat s Nymburkem… takže to do sebe nakonec zapadlo.  

Do Nymburka přicházíte i na pozici rozehrávače, ale po dlouhou dobu jste hrát křídlo. Jak dlouhý čas budete muset na rozehrávce strávit a jak jste na to připraven?

Jak dlouhý čas budu na rozehrávce trávit, záleží na trenérovi, to nebudu ani předpovídat. Částečně jsem na pozici rozehrávače hrál s národním týmem i vloni v Charleroi, kde jsem se vzhledem ke zranění dostali do problému s hráči na této pozici. Proto jsem hrál na této pozici několik týdnů a možná i měsíců… Pro mě osobně v tom nespatřuji žádný problém. Jsem hráč, který je schopen alternovat na této pozici, pochopitelně ne na plný úvazek.

Budete hodně cestovat. Jak jste na toto připraven?

Problémy mi to nečiním, už jsem za svou kariéru něco nacestoval. Tohle ale bude něco jiného. Podobný zápasový program, který má Nymburk, jsem zažil jen v NBA, ale tam se cestuje soukromými letadly. Tohle bude něco jiného. Odehrajeme tři zápasy týdně, cestovat budeme na dlouhé vzdálenosti a běžnými linkami a to není nic snadného. Osobně mi cestování nic nedělá, ale uvidíme, jak budu reagovat na takové množství.

S příchodem nějakého hráče, o kterém se hodně mluví, jsou spojena určitá očekávání především z řad fanoušků. Jste na to připraven?  

Určitě se očekává nějaký nový impuls. Věřím, že tím novým impulsem budu. Do týmu se zapojí i Rado, který podepsal před pár dny. Zatím jsem neviděl žádný zápas týmu. Očekávání mám ve své kariéře už od osmnácti let. Já sem nepřicházím, abych si tady plnil nějaké osobní cíle a ambice. Jediným cílem, abychom dosáhli výsledků, kterých chceme dosáhnout.

Jak velkou úlohu v rozhodovacím procesu hrála účast Nymburka ve VTB lize?

Nemám osobní zkušenost s VTB ligou. Je to silná soutěž. Já jsem to touto optikou nikdy nesledovat. Chtěl jsem přijít domů a hrát za domácí celek a v České republice. 

 
vloženo: 23.10.2012 07:35 / přečteno: 10076x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.