V NEDĚLI NA VTB LIGU

V NEDĚLI NA VTB LIGU

Nedělní odpoledne je pro příznivce basketbalu vyhrazeno čtvrtému pokračování VTB ligy.

Ve Sportovním centru přivítáme nováčka VTB ligy Neptunas Klajpeda. Tým, z litevského přístavního města Klajpeda s klasickým trojzubcem ve znaku, sazí jako většina týmů z Litvy na domácí hráče. Z dvanáctky jich je devět se jmény končícími na -s – typickou koncovkou litevských jmen (výjimkou je jen Mažeika). Do tuctu je doplňují dva Američané McClure a Broadus a Rus Barinov.  Také kompletní vedení týmů má v rodném listě trikoloru žluto-zeleno-červenou. Hlavním trenérem je Kazys Maksvytis, pětatřicetiletý kouč se zkušenostmi především z mládežnického basketbalu (více zde)


Nejlepší hráči Neptunas

Aktuálně nejlepším střelcem v týmu Neptunas je Martynas Mažeika, který nastřílel ve dvou zápasech 23 bodů. Martynas je nyní v klubu už potřetí. Začínal zde v roce 2000 svou profesionální kariéru. V roce 2004 odešel do Německa, kde hrál dva roky za Albu Berlín a rok za Telekon Bonn. Další jeho cesta vedla na rok do Itálie do klubu Capo d’Orlando. V sezoně 2008/09 stihl projít dvěma týmy. Začínal na Ukrajině v týmu Chimik Južnyj a v průběhu sezony se vrátil poprvé do Neptunas. V další sezoně hájil barvy VEF Riga a v roce 2010 začal hrát v AEK Athény. Zdá se, že na jihu Evropy se Martynasovi moc nelíbí, protože i z Řecka se vrátil do Neptunas v průběhu sezony.

Nejužitečnějším hráčem Klajpedy je však Vytautas Šarakauskas, třicetiletý pivot, který svoje plusové body získává i díky doskoku. Vytautas zatím celou svou kariéru strávil v Litvě. Premiéru v profesionálním basketbalu měl až v roce 2004 v klubu Perlas Vilnius. V letech 2006 až 2009 působil v jiném vilniuském týmu Sakalai a další tři roky odehrál v Šiauliai. Letos je prvním rokem v Neptunas.


Neptunas ve VTB lize

Ve VTB lize zatím Neptunas oba zápasy na domácí palubovce prohrál. První zápas proti CSKA Moskva byl možná nečekaně vyrovnaný. Po deseti minutách sice Neptunas prohrával o 11 bodů, ale v průběhu třetí čtvrtiny se dotáhl až na rozdíl dvou bodů (34:36). Poločas nakonec skončil o deset (36:46). Na konci 24.minuty dosáhl rozdíl nejvyšší hodnoty 15 bodů (40:55), ale ještě do konce třetí čtvrtiny dokázali domácí snížit pod deset a ve 33.minutě dokonce po trojce Gailiuse dotáhl na tři body (60:63). Dva zásahy Teodosice a Micova vzápětí snahy utnuly (60:69) a rozdíl vydržel až do konce zápasu. Druhé utkání s Rigou v úvodu připomínalo náš nedávný souboj v Levicích. Po šesti minutách byl stav 6:20 a utkání ztrácelo náboj. Domácí sice dokázali do konce prvního poločasu snížit na šest bodů (35:41) a ve třetí čtvrtině dokonce vyrovnat (45:45). VEF Riga ale znovu zabrala, odrazila útok Neptunů a po třiceti minutách se hřála náskokem sedmi bodů. Poslední čtvrtina byla pro domácí katastrofální, prohráli 8:27 a rozdíl se tak vyšplhal do debaklových výšin.

 

Neptunas v domácí soutěži

V litevské LKL má tým odehrány čtyři zápasy a počet proher převyšuje počet vítězství. Neptunas nestačil doma na Lietuvos Rytas (75:92) a výrazně propadl na hřišti Rudupisu Prienai (našeho eurocupového soupeře) 69:92. Vítězství tak slavil jen proti slabšímu Lietkabelisu (84:78). Aktuálně patří Neptunas v litevské dvanáctičlenné tabulce nejvyšší soutěže 10.místo.

 

Neno Ginzburg před zápasem

Nenechme se uchlácholit nevýraznými výkony našeho soupeře ve VTB lize. Litevské týmy jsou silné a nesmíme připustit, aby Neptunas v zápase ani na vteřinu cítil, že má šanci uspět. Proti všem týmům nám přinášela úspěchy koncentrovaná obrana a rychlý přechod do protiútoku. Ani proti Neptunas nechceme měnit osvědčené postupy. Vím, že hráči chtějí udržet domácí neporazitelnost a tím i kontakt s přední částí tabulky. Utkání proti Triumfu musí být zapomenuto, teď je před námi nový list kroniky, nový příběh, který přinese radost nejen z vítězství ale i předvedené hry. 

 
vloženo: 26.10.2012 14:18 / přečteno: 9571x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.