NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY TEPRVE PŘIJDOU

NEJVĚTŠÍ ÚSPĚCHY TEPRVE PŘIJDOU

Matěj Svoboda si v letošní sezoně zahrál ve třech soutěžích - první lize, Kooperativa NBL a VTB lize. Při vyhlášení Basketbalisty roku 2015/16 byl pozván na pódium, aby z rukou Jiřího Welsche převzal cenu pro nejlepšího mladého hráče sezony 2015/16.

Matěj dostal pochopitelně nejvíce prostoru v první lize. Právě tato soutěž má být cvičebním polygonem pro mladé hráče před jejich vstupem do nejvyšších pater českého a eventuálně mezinárodního basketbalu. Matěj nastoupil v 25 zápasech, kde odehrál v průměru téměř 29 minut na zápas. Byl vůbec nejvytíženějším hráčem družstva. Nastřílel 503 bodů a doskočil 117 míčů.

 

V Kooperativa NBL na něho čekalo 12 utkání, ve který si natočil přibližně 11 minut na zápas. Nastřílel 61 bodů (v pořadí všech hráčů KNBL - 133.místo). Matěj dostal možnost naskočit i do několika zápasů VTB ligy. Ve čtyřech odehrál více než 10 minut a v utkání proti VITA Tbilisi nastřílel 15 bodů. Další body zaznamenal v zápase proti Bisonům (6), Astaně a Zenitu (po 5), CSKA (3) a Volgogradu (2).

 
 

Matěji, po vzoru filmových Oskarů. Čekal jsi to?

Ne to jsem opravdu nečekal (smích). Teď vážně. Až do středy jsem ani nijak nepřemýšlel, že by se taková kategorie vyhlašovala. Poprvé jsem se o svém vyhlášení dozvěděl až dnes (rozhovor vznikal po vyhlášení ankety), když jsem byl pozván na společenský večer.

 

Je to tvůj největší individuální úspěch?

Jestli to je největší úspěch nevím, ale asi ano. Spíše ale doufám, že největší individuální úspěchy teprve přijdou. V každém případě si vážím toho, že si mě někdo všiml.

 

Myslíš, že to bylo i tím, že ses prosadil v seniorské kategorii více než v uplynulých letech?

Letos jsem dostal výrazně více minut, než když jsem v áčku začínal. Pravdou je, že většina minut přišla v zápasech, které byly rozhodnuté nebo nebyly tak významné. Přesto to jsou minuty, které jsem mohl získat a využít a možná i pomohly na první místo této ankety.

 

Bereš toto svoje ocenění jako zpětnou reflexi, že jsi zatím postupoval ve své kariéře dobře?

Já to beru více jako motivaci do budoucnosti, abych dále pracoval a dále se zlepšoval.

 

V čem může taková anketa oceněnému hráči pomoci?

Může mu pomoci navýšit sebevědomí, protože jako profesionál bych dělal i v budoucnu věci stejně intenzivně s cenou nebo bez ní. Teď mohu slíbit, že neusnu na vavřínech a budu se snažit stále zlepšovat.

 
Co bys rád zlepšil?

Je toho více, co mi chybí, abych se ještě výraznější propracoval do seniorského basketbalu. Potřebuji zapracovat na rychlosti, síle, přidat k tomu zkušenosti. Kdybych měl vytáhnout nějakou konkrétní činnost, tak musím zlepšit obranu.

 

Do jaké míry ti pomohla hra v B-týmu v první lize?

Start za béčko mi přinesl hodně minut v seniorském basketbalu, které mi dávaly sebedůvěru. Každý mladý hráč musí hrát. Čím vyšší úroveň, tím lepší. Myslím, že pro mě to bylo ideální. Trénoval jsem s áčkem, sbíral od nich zkušenosti, plus nějaké ty minuty a s béčkem jsem pak mohl všechny podněty prověřit praxí.

 

Máš v áčku nějaký svůj vzor?

Jirka Welsch, který má opravdu hodně zkušeností, snaží se mi je předat. Vzorem jsou mi i hráči, kteří jsou bližší věkem - Vojta Hruban a Martin Kříž. Oni dokázali udělat přesně to, o co já bych se chtěl snažit ve svém dalším působení v basketbalu. Prosadit se výrazněji do nejvyšších pater basketbalu.

 
vloženo: 03.07.2016 01:09 / přečteno: 10313x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.