CO BUDE PŘÍŠTÍ ROK

CO BUDE PŘÍŠTÍ ROK

Příští týden bude jasno, jaké  soutěže bude Nymburk hrát v příští sezoně. Prozradil to prezident klubu na setkání s novináři. 


TK 22.03.11

Dnes se v sídle Advokátní kanceláře Jansta-Kostka konalo krátké neformální setkání vedení klubu s novináři, ve kterém se probíralo jednak hodnocení účasti v Adriatické lize v minulé sezoně, ale nejvíce zájmu vzbuzovala plánovaná účast Nymburka ve VTB lize.

Na úvod vysvětlil prezident klubu JUDr. Miroslav Jansta, proč Nymburk nebude v příštím roce hrát Jadranskou ligu: „Jednak nás k tomu vedou finanční důvody. Náklady činily zhruba 16 mil. korun. Za druhé bylo vidět, že naše neúčast v české lize jí ochudila o konfrontaci se špičkovým týmem.“ Přesto je účast v Adriatické lize chápána jako pozitivum nejen pro nymburský ale i pro český basketbal, i když malé zklamání z celkově osmého místa zaznělo. „Počítali jsme, že bychom mohli skončit na šestém místě,“ přiznal dr.Jansta, ale jedním dechem přiznal, že zkušenosti získané v Adriatické lize nám pomohly i ke zisku Českého poháru v náročném finále s Novým Jičínem.

Největší zájem přítomných byl pochopitelně o plány účasti Nymburk v prestižní VTB lize. Je to soutěž, která se má v příštím roce rozšířit na 14 nebo 16 členů a jedním z horkých kandidátů je také Nymburk. Definitivní ANO má padnout v pondělí 28.března na valné hromadě ligy v Moskvě, kam jedou za Nymburk generální manažer klubu Rudolf Šimeček a Jiří Zídek. V letošním roce hrálo VTB ligu pět Euroligových a tři Eurocupové týmy, což ze soutěže činí soutěž s ještě větším potenciálem kvality než liga na Balkáně. 

Na přetřes se dostala pochopitelně otázka, jak bude Nymburk participovat v Mattoni NBL v příští sezoně. „Budeme hrát celou českou ligu, o jejímž formátu by mělo padnout definitivní rozhodnutí tento čtvrtek,“ odpověděl Miroslav Jansta.

Poté Jirka Zídek vysvětlil, jaký je plánovaný systém VTB ligy pro příští sezonu. Do ligy by se mělo zapojit 14 nebo 16 týmů, které budou rozděleny do 2 skupiny, ve kterých sedm nebo osm týmů odehraje základní část systémem každý s každým dva zápasy doma – venku. Potom šest týmů postoupí do vyřazovací části ligy tak, že týmy na 3. a 4.mistě každé skupiny odehrají mezi sebou dva až tři zápasy osmifinále (na 2 vítězství) a vítězové postoupí do čtvrtfinále, kde je vyzvou týmy, které se umístily po základní části na druhých místech jednotlivých skupin. Vítězové čtvrtfinále postoupí do víkendového Final4 společně s vítězi skupin základní části.

VTB liga se zaměřuje nejen na kvalitu, ale také chce, aby každý tým využíval ve větší míře domácí hráče. Proto maximální počet cizinců je 5 a na soupisce musí být dva hráči ve věku 16 až 21 let.

Jedním z důvodů, proč Nymburk opustil Adriatickou ligu, byly finance. VTB liga není sice také zadarmo, ale týmy na konci soutěže dostanou podle umístění určité prostředky zpátky. „Vítěz bude brát 185 tis. EUR, poslední o sto tisíc méně,“ potvrdil Jiří Zídek. Za vstup do VTB ligy se také neplatí žádný vstupní poplatek. O financích na příští rok se prezident klubu také vyjádřil: „Předpokládáme, že rozpočet na příští rok bude o nějakých 16 mil Kč nižší.“ Je to částka, kterou jsme museli utratit za účast v Jadranské lize.

Na otázku, proč se Nymburk bude snažit hrát VTB ligu odpověděl dr.Jansta: „Čeká nás 85 zápasů v sezoně. Bude to rozhodně náročné, ale nesmíme se sami vzdát možnosti konfrontace s předními evropskými týmy. Chceme být součástí basketbalové Evropy.“ Pro tak náročnou sezonu nemůže pochopitelně Nymburk zůstat u kádru, který momentálně má. „Bude třeba počet hráčů navýšit, předpokládáme na minimálně čtrnáct. Způsob, jakým je budeme zapojovat do české ligy, Eurocupu nebo VTB ligy, budeme připravovat v dalších týdnech až po potvrzení naší účasti ve VTB lize,“ doplnil GM Rudolf Šimeček.

Každého Nymburáka určitě zajímá, kde se VTB liga bude hrát. I na to padla odpověď. „Zápasy VTB ligy se budou hrát v Nymburce. I když hala neodpovídá kapacitou zcela regulím VTB ligy, vyšel nám direktoriát vstříc a zachová nám regionální příslušnost k Nymburku,“ potvrdil Rudolf Šimeček.  

Na závěr diskuze o VTB lize shrnul pozitiva Miroslav Jansta do čtyř bodů.: „Nečekají nás tak náročné cesty. Budou sice kilometrově delší, ale ve všech místech, kde se bude hrát, jsou letiště a odpadnou dlouhé cesty autobusem. Za druhé bude mít klub menší finanční vydání. Odehrajeme více zápasů a soupeři by měli být i pro českého diváka dostatečně atraktivní. Viz CSKA Moskva nebo Žalgiris Kaunas.“


TK 22.03.11

Na tiskové konferenci pochopitelně probleskly i jiné otázky než Adriatická liga nebo VTB liga.

Existuje náhradní řešení, kdyby VTB liga nevyšla?

Ne, žádné náhradní řešení jsme zatím nehledali.
Mají trenéři pro příští rok smlouvu?

Ano mají a zatím není důvod to měnit. Ronen Ginzburg a Oremn Amiel měli pro tuto sezonu velice těžkou pozici. Nastoupili po velice úspěšném trenérovi, který strávil v Nymburce 4 roky a každý je s ním srovnává. Oni jsou ale jiné typy. Navíc tato sezona byla naší účastí v Adriatické lize naprosto odlišná.

Myslíte, že po nepřesvědčivých výsledcích Českého poháru bude play-off těžké?

Předně Český pohár jsme odehráli v době, kdy skončila Adriatická liga a u hráčů se dala předpokládat určitá ztráta koncentrace po skončení této ligy. Ale play-off bude určitě náročné.

Je vstupenkou do Eurocupu jen vítězství v Mattoni NBL?

Ano, místo v EC má Česká republika ne Nymburk, ale my máme zájem, aby v této soutěži hrál ještě jeden český tým. Dovedeme si představit, že by se třeba Prostějov probojoval z kvalifikace.

Jaká byla úroveň Adriatické ligy?

Zdálo se nám, že špička šla trochu dolu, ale střed tabulky zase nahoru. Proto ještě tři kola před koncem nebylo jasné, které týmy se dostanou do Final4.

Jednáte už o posilách na příští sezonu?
Jednání s hráči není tématem těchto dní.
Kterým hráčům letos končí smlouva?
Michal Křemen, Aleš Chán.
Máte vyhlédnuté povinné mladé hráče?
Našimi kmenovými hráči jsou junioři Vyoral a Kříž.

Hráli bychom v Adriatické lize příští sezonu jinou roli?

Ano, jsme o tom přesvědčeni, ale musíme se dívat i na finanční náročnost.

Podaří se sehnat dostatek kvalitních českých hráčů?

My už v současné době sázíme na kvalitní české hráče a tento systém zapadá do naší koncepce. Pro nás to není nic nového.

 
 
vloženo: 22.03.2011 14:36 / aktualizováno: 22.03.2011 15:33 / přečteno: 13434x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.