FINAL4 VTB LIGY

FINAL4 VTB LIGY

Letošního Final Four VTB ligy se poprvé zúčastnili také naši zástupci a nakoukli tak pod pokličku ligy, kterou příští rok okusí na vlastní kůži. 


Organizace celého závěrečného turnaje byla vynikající a výborně zvládnutá do všech detailů po sportovní i mimosportovní stránce. „Při Final Four se sešli vyrovnaní soupeři, takže po basketbalové stránce byly zápasy vyrovnané a kvalitní. Vynikající byla i atmosféra kolem celého turnaje,“ potvrdil generální manažer Nymburka Rudolf Šimeček. „Bylo vidět, že se přípravě hodně a dlouhodobě věnovali a že to opravdu umí,“ dodal. Samozřejmě v tom hrají roli peníze, ale ty nejsou všechno. Hala byla na všechna utkání plná. Postarala se o to nejen atraktivita soupeřů: „Horní patro zaplnili vojáci z místní posádky,“ všiml si Rudolf Šimeček. Trošku to možná zavánělo minulou dobou, ale na atmosféře v hale to nijak neubralo.

Zástupci nymburského klubu byli jednak pozvání na samotné zápasy, ale také na místě podepsali, po faxu dříve parafované, originály smlouvy mezi nymburským klubem a VTB ligou. Byla to také možnost se potkat zástupci všech klubů pro příští sezonu. Kromě ředitele Andreje Širokova mělo vedení našeho klubu možnost hovořit s nově zvoleným prezidentem VTB ligy Sergejem Ivanovem, který je hodně činný i v politice. Bývalý ministr obrany Ruska a nynější vicepremiér ruské vlády však není jen figurkou v čele ligy. „Překvapilo, že Ivanov nebyl jen jako stafáž, ale aktivně se zúčastnil všech akcí, při zápasech fandil a bylo vidět, že pozici prezidenta ligy nebere pouze jako čestnou funkci, ale že se jí chce věnovat,“ poznal během basketbalového víkendu Rudolf Šimeček.

S mnohými známými se v Kazani potkal i Jirka Zídek, další člen nymburské výpravy. „Potkal jsem tu mnoho hráčských agentů. S některými se znám osobně, jiné jsem poznal osobně poprvé. U stolu jsem seděl s Martinem Müürseppem, nyní trenérem Kalevu a předtím hráčem NBA. Byl tu jeden z nejlepších ruských basketbalistů Sergej Tarakanov, trojnásobný mistr Evropy, mistr světa a olympijský vítěz,“ vyjmenoval namátkou Jiří Zídek.  

Nikdo z našich zástupců nezaznamenal žádný odmítavý postoj „starých“ členů VTB ligy, že se do jejich soutěže „nacpe“ nějaký nováček. „My jsme stáli o to, abychom si mohli tuto soutěž zahrát, vedení VTB ligy má zase zájem o náš region,“ připomněl Šimeček a všiml si ještě jedné drobnosti: „Ze všeho byla cítit taková slovanská vzájemnost. Bylo to velice příjemné.“

Pochopitelně došlo i na komunikaci v ruštině. I když zúčastnění uměli anglicky, většina komunikace probíhala v ruštině. „Přinutili nás zavzpomínat na školní léta. Bohužel jsem ale zjistil, jak člověk hodně zapomíná. Rozuměl jsem skoro všemu, ale mluvit bylo horší,“ poznamenal s úsměvem Rudolf Šimeček. „Zářil Jirka Zídek. Je mladší generace a více si toho pamatuje,“ pochválil lingvistické schopnosti svého kolegy Šimeček. 

mešita Kazaň

Kromě oficiálních setkání, naplánovali organizátoři pro zájemce i prohlídku starého města. Ti tak mohli vidět jednak Kazaňský Kreml, ale také navštívit mešitu, protože Kazaň jako hlavní město Tatarstanu, jedné ze zemí Ruské federace, je půl na půl ruská a tatarská. „Památky byly nádherné, opravené a bylo vidět, že místní samospráva financemi v této oblasti nešetří,“ všiml si Šimeček.

Účastníci setkání se sešli také při slavnostním obědě. Byla to také poměrně náročná část dne, protože ještě před předkrmem padlo několik přípitků. „Všichni se drželi zvyku, že se nelze napít jen tak. Na všechno musel být přípitek, takže jsme pozvedali číši na basketbal, na Tatarstan, na VTB-ligu,….,“ zavzpomínal Ruda Šimeček. Množství alkoholu však bylo menší než malé a na nikom oběd nezanechal žádné následky.

Při formálních i neformálních jednáních se naši zástupci seznamovali se skutečnostmi kolem logistiky zájezdů, organizačními náležitostmi a navázali první kontakty s potencionálními soupeři. Losování proběhne první týden v červenci, po losu Euroligy, v Moskvě. „Hned potom se začne tvrdě pracovat na veškeré organizaci zájezdů,“ plánuje Rudolf Šimeček. Už teď jsou jasná některá pravidla pro zařazení týmů ve skupinách. „V každé skupině bude jen jeden moskevský tým, jeden litevský a jeden ukrajinský tým. Předpokládám, že budou skupiny regionálně rozdělené, ale klidně můžeme hrát v pátek českou ligu, v neděli v Kazachstánu a v úterý evropský pohár na Gran Canarii,“ řekl trochu s obavami generální manažer. Pochopitelně taková porce zápasů a cestování se nedá zvládnout v omezeném počtu hráčů. „Plánujeme mít v týmu 14 hráčů,“ potvrdil informace z březnové tiskové konference klubu Šimeček.

Ve vlastním finále Final Four VTB se střetly oba moskevské týmy. Úspěšnější byl ten o trochu méně známý – Chimki, když porazil CSKA 64:66. „Chimki cítily šanci porazit městského rivala CSKA a získat cenný titul. Už v semifinále bylo vidět, že Chimki je ve slušné kondici a že nebude chtít promarnit příležitost. Na CSKA zase bylo vidět, že po této sezoně je čeká výrazná generační obměna,“ poznamenal Jirka Zídek, který si Final Four mohl užít bez stresu v pohodě jen jako divák. 
 
vloženo: 01.05.2011 16:57 / aktualizováno: 01.05.2011 18:45 / přečteno: 13930x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.