ADRIATICKÁ LIGA

ADRIATICKÁ LIGA

I když hodně basketbalových fanoušků Adriatickou ligu zná, najdete na tomto místě krátkou historii soutěže přehled týmů a hrací systém této sezony. 

Adriatická liga (ABA) byla založena v létě 2001. Důvodem byla snaha o opětovné spojení silné basketbalové tradice a základny zemí bývalé Jugoslávie, odkud vzešli basketbaloví giganti typu Čosiče, Korače, Petroviče, Divace a celé řady dalších předních evropských hráčů, v současnosti ale válkou uměle rozdělené a přerušené.
Liga byla založena firmou Sidro, která se do této chvíle stará o marketingové a komerční aktivity soutěže. Prvním generálním sponzorem ligy se stala nadnárodní společnost Goodyear, jejíž jméno liga nesla až do roku 2006. Již půl
roku po založení byla ABA uznána stala se členem organizace ULEB, tedy organizace pořádající dva nejprestižnější poháry Evropy, Euroleague a Eurocup. V roce 2002 výrazně stoupla prestiž ABA, když se do soutěže připojil izraelský
velkoklub a několikanásobný vítěz Euroligy Maccabi Tel Aviv, jenž se tak stal dosud jediným klubem mimo bývalou Jugoslávii, který kdy soutěž hrál. Od roku 2006 přejalo na období následujících pěti let hlavní partnerství Adriatické ligy slovinská banka NLB a oficiální název soutěže se změnil na dnešní NLB Liga.
V průběhu poměrně krátké historie si Adriatická liga vybudovala velmi silné jméno a patří mezi nejprestižnější ligy v Evropě. Mezi účastníky ligy se pravidelně objevují stálice evropských pohárových soutěží jako Partizan Bělehrad,
Crvena Zvezda Bělehrad, Olimpija Lublaň či Cibona Záhřeb, ale i týmy jako FMP Železnik a Hemofarm Vršac, kteří tradičně produkují nejlepší talenty regionu.

Systém soutěže v sezony 2009-10
V letošní sezóně se NLB Ligy účastní 14 týmů. Soutěž má dvě části. První, základní část, hraje všech 14 týmů dvoukolově systémem doma-venku, tedy celkem 26 kol, resp. hracích dnů. Část druhou, Final Four, a tedy vrchol Adriatické ligy, hrají čtyři nejlépe umístěné týmy po základní části soutěže. Final Four se hraje o víkendu, v sobotu semifinále, v neděli finále. NLB Liga, respektive její základní část začíná většinou v prvním říjnovém týdnu a končí v polovině března. Final Four bývá naplánováno na polovinu dubna.

Zastoupení týmů NLB Ligy v evropských pohárech:
Euroleague: Partizan Bělehrad, Cibona Záhřeb, Olimpija Lublaň
Eurocup: Crvena Zvezda Bělehrad, Hemofarm Vršac, KK Zadar
EuroChallenge: FMP Železnik, Cedevita Záhřeb, KK Záhřeb, KK Buducnost Podgorica.

Přehled zemí a týmů zapojených v AL:
Obrázek

S mnoha týmy jsme se za poslední léta utkali: Olimpija Lublaň, Crvena Zvezda Bělehrad, Hemofarm Vršac (vloni nás dvoubodová prohra poslala na třetí místo v EC a odsoudila v nepostupu do dalších bojů),  Budućnost Podgorica (ULEB CUP) 



 
vloženo: 09.03.2010 00:33 / přečteno: 13900x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.