MÍČ 1, MÍČ 2, MÍČ 3

MÍČ 1, MÍČ 2, MÍČ 3

Když se řekne basketbalový míč, každý si představí něco kulatého, většinou oranžového, co se odráží od země (říkáme tomu driblink) a co se hází z ruky jednoho hráče do ruky druhého hráče (říkáme tomu přihrávka) nebo na koš (říkáme tomu střelba). Aby se míče v koši nehromadily, má koš zespodu přiměřeně veliký otvor. Pravidla basketbalu

definují vlastnosti následovně:
Míč (máme na mysli míč pro mužské soutěže):

- je kulatý v odstínu oranžové barvy,
- jeho povrch je kožený, gumový nebo syntetický,
- má obvod 0,749 m až 0,780 m (což je průměr 23,8-24,8 cm)
- má hmotnost 567 - 650 g
- spuštěný z výšky 1,8 m by se měl odrazit do výše 1,2 m až 1,4 m (posuzuje rozhodčí)

přesto není míč jako míč a soutěže se hrají s míči různých výrobců. Naši basketbalisté budou mít letos v ruce míče od tří výrobců: Nike, AND1, Molten. Míči od firmy Nike se bude hrát Eurocup, AND1 dodává hrací míče pro Adriatickou ligu a Molten jako partner Mattoni NBL vybaví kluby svými balóny. Naši si od čtvrtka na Balkáně zkouší právě ty pro Jadranskou ligu. „Přišly ve čtvrtek poštou na recepci hotelu,“ hlásí Vráťa Šístek. Původně jich mělo být třicet, ale přišlo jich zatím jen tucet. „Ve výběrovém řízení byly dva typy od Adidasu a AND1. Vyhrál AND1,“ vysvětlil Šístek .


Jaký je rozdíl mize NIKE pro Euroligu a Eurocup, AND1 pro Adriatickou ligu a Moltenem pro Mattoni NBL?

AND 1 jsou v podstatě stejné jako Nike, jsou ze stejného materiálu, liší se jen jinou barevnou kombinací a nápisy. Mezi NIKE a Moltenem už rozdíl vidět je. Molteny jsou vyrobeny z jiného materiálu, který je hladší a měkčí a snadněji na sebe chytá špínu. Více se smekají a jinak reagují na teplotu v hale. Je na nich i dříve znát, že jsou ohrané.

Tedy jsou méně kvalitní?
Ne, jsou jiné.
Čím se hraje lépe?

Sice to není podstatné a nic můj názor na použití míčů nezmění, ale lépe se hraje s NIKE. Mattoni NBL se hraje Moltenama a tak to zůstane.

Jak dlouho trvá než si hráč zvykne na jiný míč?

Dobrý hráč umí ze vším. Je to různé a záleží na individualitě hráče. Vzhledem k tomu, že máme více střelců, bude potřeba na sžití s balónem více času. Musí nastřílet pár stovek nebo tisíců střel.

Je to tedy horší pro střelce?

Dá se to tak říct. Míče skáčí stejně, takže při driblování to nebude k poznání. Jenže podobné „problémy“ se změnami míče budou mít i všechny týmy v Adriatické lize jako my.

A co na míčovou loterii říká náš nejzkušenější hráč Ladislav Sokolovský?

Je jedno, kdo ho vyrobil, hlavně aby byl kulatý a vešel se do obroučky. Jinak by to byl hodně nudný zápas. Endvany pro Adriatiku jsou v pohodě a jestli s nimi nebudeme dávat moc košů, tak to na ně svedeme (smích). Teď vážně. Já myslím, že se změnou míče nebude mít žádný hráč problém a věřím, že ať s tím nebo oním míčem vyhrajeme hodně zápasů.

Obrázek
Obrázek
Obrázek
 
vloženo: 12.09.2010 00:10 / přečteno: 14330x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.