POPRVÉ S NOVÝM JIČÍNEM

POPRVÉ S NOVÝM JIČÍNEM

Vzhledem k tomu, že tým USK Praha předehrává první kolo Mattoni NBL proti Ostravě už ve čtvrtek, museli jsme změnit soupeře pro poslední přípravný zápas a v úterý přivítáme tým z Nového Jičína.

S družstvem z Nového Jičína, ať už se jmenovalo Mlékárna Kunín, Mlékárna Miltra Nová Jičín, Geofin Nový Jičín nebo jen Nový Jičín, jsme sehráli nejvíce utkání. Připravovaný zápas bude v pořadí již šedesátý šestý, přesto bude v jednom ohledu první. Ještě nikdy jsme nehráli s Novým Jičínem přípravný zápas. Za desetiletí jsme se vždy setkávali jen v rámci Mattoni NBL nebo dvakrát při Českém poháru.

Klub z Nového Jičína přežil před touto sezonou klinickou smrt. Na konci sezony odstoupil hlavní sponzor Mlékárna Miltra a A-tým se ocitl „na dlažbě“. Ještě v květnu se rozhodli fanoušci a přátelé novojičínského basketbalu sepsat petici na záchranu extraligové příslušnosti. Na začátku června už hlásil Novojičínský deník: „Mattoni NBL v Novém Jičíně zůstane“. Vedení klubu totiž poskládalo takovou částku finančních prostředků, aby mohlo přemýšlet o podání přihlášky do dalšího ročníku naší nejvyšší soutěže. Stále se nepočítalo s podporou města. Druhého července uveřejnily webové stránky klubu rozhovor s tiskovým mluvčím klubu, ve kterém bylo mimo jiné uvedeno:

Oficiální stanovisko klubu k účasti v Mattoni NBL je takové, že se hrát bude, je to tak?
“Ano je to tak, celou záležitost se nám povedlo uzavřít až v úterý 29.6., kdy se daly dohromady peníze od reklamních partnerů v takové výši, aby se s tím dalo vůbec jít do losování soutěže. Ještě stále ale chceme poshánět zhruba okolo 2 miliónů od menších reklamních partnerů a v neposlední řadě budeme očekávat výsledek zářijového zasedání zastupitelstva našeho města. Potřebovali bychom od města dotaci ve výši přibližně 4 milióny Kč, kdyby se je nepovedlo získat, byla by naše situace o dost složitější.“

Na zářijové tiskové konferenci byl oficiálně odtajněn nový hlavní reklamní partner pro nastávající sezónu. V článku na webu Nového Jičína se píše: „Je jím spořitelní a úvěrové družstvo Unibon, jehož název také nese novojičínský účastník MNBL ve svém názvu. Tato společnost přinesla do klubového rozpočtu sumu, která pomohla zajistit Novojičínským účast v nejvyšší soutěži. Další část rozpočtu naplnili menší reklamní partneři. Do celkové výše 13 miliónů pak rozpočet navýšilo třímiliónovou dotací Město Nový Jičín.
Uvedená suma je zhruba o 5 miliónů nižší, než jakou klub disponoval loni. I přes tuto skutečnost se ale nemění nic zásadního na cílech klubu pro nejbližší sezónu. V plánu je opět boj o medaile a alespoň semifinálová účast v Mattoni NBL. Vedení si však je vědomo faktu, že ani ostatní soupeři nezahálejí a boj o špičku bude letos asi ještě urputnější, než v uběhlé sezóně.
Kromě "Mattonky" se bude novojičínský klub opět účastnit i Českého poháru, kde spolu s Opavou požádal federaci o přidělení pořadatelství závěrečného turnaje Final 8. Požadavek se bude řešit až v následujících týdnech či měsících, takže teprve s odstupem času budeme vědět, jestli federace na tento návrh přistoupí. Krom obou nejvýznamnějších tuzemských soutěží pak Unibon Nový Jičín hodlá obhajovat prvenství ve Středoevropské lize CEBL. Seznam účastníků, jakož i rozlosování a termíny se ale teprve budou upřesňovat.“

Kádr před touto sezonou pochopitelně doznal určitých změn. I v příští sezóně budou pokračovat Robert Šarovič, Corey Muirhead, David Hájek, Dušan Pandula, Rosťa Pelikán i na novojičínští odchovanci Luděk Jurečka a Roman Medek. Ty doplní trojice nových hráčů. Američan Wesley Channels, Litevec Vaidotas Peciukas a nám Slovák Ondrej Šoška. V poslední době přišli do týmu dva pivoti: Tomáš Vošlajer z Pardubic respektive Sokolu Hradec Králové (2.liga) a Karel Kraus, domácí odchovanec, kterému nevyšla žádost o studia v Americe. 

Krátké představení nových hráčů v české lize: 
Wesley Channels
Narodil se v Memphisu 30.června 1988. Tento 190cm a 95kg vážící hráč je absolventem univerzity Austin Peay Governors, hrající v první divizi NCCA. V posledních letech udělal největší pokrok ve střelbě především z dlouhé vzdálenosti. Wesley je hráč, který hraje agresivně na obou stranách hříště. Je velice dobře atleticky připravený s dobrým přehledem na hřišti. Rád využívá v nájezdu zakončení z jedné nohy.

Vaidotas Peciukas
Narodil se 3.února 1982 v Joniskis v Litvě, kde započal svou kariéru. Vaidotasu Peciukaskovi je 28 let, měří 199cm. Studoval a hrál za Hawaiskou univerzitu (NCCA), V roce 2005 se vrátil do Litvy, do týmů Neptunas Klaipeda a Žalgiris Kaunas, se kterým okusil i Euroligu. Tam ale nedostal v prvním roce příliš prostoru, tak se po druhé sezóně přesunul do Francie do (Pro-B) a týmu Olympie Antibes, kde dostal více minut. V loňském roce oblékal dres rumunského týmu BC Mures Targu-Mures, kde patřil k nejlepším střelcům v lize. Je to hráč, který rád a úspěšně zakončuje z dlouhé vzdálenosti, ale i z nájezdu. Má výbornou techniku s míčem a mezi jeho přednosti patří i přihrávka.
 
vloženo: 03.10.2010 22:18 / přečteno: 11946x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.