V MATTONCE S TURY

V MATTONCE S TURY

Poprvé do Nymburka přijede tým Svitav k sehrání zápasu Mattoni NBL. Zápas začíná v 18:00 ve Sportovním centru.   

Čeká nás soupeř, který by neměl být, podobně jako Opava, vážnějším protivníkem, i když v sestavě Svitav je větší počet ligou zkušených hráčů. Jmenujme například bývalého nymburského hráče Láďu Horáka nebo Borise Mena či nejlepšího trojkaře Mattoni NBL Pavla Miloše. 


Pár názorů před utkáním jsme posbírali z úst obou trenérů a Radka Nečase.

Ronen GINZBURG: Svitavy mají vyšší hráčskou kvalitu než minulý soupeř Opava. Ve svém středu mají hráče se většími zkušenostmi z ligy jako je Meno, Miloš, Horák, Kramný. Proto předpokládám, že zápas bude vyrovnanější, ale s našim vítězstvím.


Tomáš PĚTIVLAS: My jsme sílu Nymburka mohli zažít v přímém přenosu. Přestože Nymburk nebyl kompletní, prohráli jsme o padesát.

Můžete být na některých postech konkurenceschopní Nymburku?

Myslím, že můžeme hrát s Nymburkem vyrovnanou partii pod košem. Naši pivoti mají potenciál na to, aby zahráli vyrovnaný part. Větší problémy máme na perimetru, kde nemáme vhodné typy k obraně Simmonse nebo Pumprly.


Radek NEČAS: Tým nemají špatný, první poločas našeho přípravného utkání byl na vážkách. Svitavy mají solidní zahraniční hráče, ale v zápase s námi hráli příliš individualisticky. Předpokládám, že v případě Svitav nedojde k takovému kolapsu soupeře v úvodních minutách. V týmu Svitav jsou zkušenější hráči, kteří tolik nezpanikaří a dají nějaké koše hned za začátku utkání.


Krátká historie Turů ze Svitav včetně toho, proč změnili název a logo klubu. 

Poprvé se basketbal ve Svitavách objevil v roce 1951 a až v roce 1963 se poprvé tým TJ Svitavy zúčastnil první mistrovské sezony v nejnižší krajské soutěži. V sedmdesátých letech se o rozvoj svitavského basketbalu staral především Jindra Svojanovský. Nová éra basketbalu je spojena s dobudováním nové útulné haly na Střelnici. V sezoně 2004/05 hrál tým Basket Svitavy premiérově III.ligu jako naše Béčko. (dnes II.liga). Před minulou sezonou získal Basket Svitavy licenci pro Mattoni NBL, když v nejvyšší soutěži kromě sestoupivšího Vyšehradu skončily Poděbrady.

V minulé sezoně zpočátku Svitavy platily nováčkovskou daň a potácely se na chvostu tabulky, i když některé zápasy odehrály solidně. Po dlouhé sérii proher sáhlo vedení klubu v únoru 2011 ke změně na postu hlavního trenéra. Skončil Jindřich Svojanovský a na jeho místo nastoupil Tomáš Pětivlas, který do té doby trénoval prvoligový Zlín. Do týmu přišly i nové posily Boris Meno a Kent George. Svitavy se v nadstavbě A2 sérií pěti výher v řadě (do té doby měly jen dvě) odlepily ode dna ligového pořadí a v samotném závěru sahaly po předkole play-off. To jim nakonec vyfouklo Brno.

Název klubu a změna loga

Družstvo ze Svitav změnilo před sezonou název a logo klubu. Do Mattoni NBL vstupovali pod názvem Basketball Svitavy. K němu posléze přibyl název sponzora QANTO. Dnes se svitavští basketbalisté jmenují Tuři Svitavy a tuří hlava se s basketbalovým míčem probojovala i do loga klubu. Proč Tuři?  „Rádi bychom více zdůraznili původ a místo vzniku klubu, který v současnosti hraje nejvyšší profesionální soutěž u nás. Cítíme povinnost více připomenout, kde naše cesta k Mattoni NBL začala, komu vděčíme za podporu a podmínky pro rozvoj klubu. Převzali jsme částečný symbol města Svitavy - hlavu tura - a zapracovali do názvu a vize celého týmu. My, basketbaloví Tuři, chceme roznést pod svými kopyty všechny své soupeře,“ píše se na stránkách klubu.

Vzájemné zápasy: S týmem Svitav jsme zatím odehráli jen jedno přátelské utkání před touto sezonou, které jsme vyhráli vysoko 102:63.
ObrázekObrázek
 
vloženo: 11.10.2011 09:02 / přečteno: 11672x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.