PŘIJEDE SOKOL S OPAVOU

PŘIJEDE SOKOL S OPAVOU

Zítra změříme v prvním letošním zápase síly s opavským basketbalem. Pozor, zápas se hraje v Poděbradech.

Opava přijede s plně slovanským týmem, kde jediným zahraničním hráčem, zato hodně viditelným, je Martin Miklóšik. Se svými 224 centimetry je zdaleka nejvyšším hráčem na mattonkových kolbištích. Klíčové hráče však hledejme v nižších výškových patrech.

Pod košem operuje Jakub Blažek, který je aktuálně druhým nejlepším střelcem Mattoni NBL s průměrem 18,33 bodů na zápas, dále ne nejvytíženějším hráčem soutěže s průměrem 33,91 minut na zápas. Na doskoku je pátý s průměrem 7,44 doskoků na zápas a v užitečnosti třetím nejlepším s 24,17 bodů na zápas za Fieldsem z Chomutova (25,09) a Tomancem z Jindřichova Hradce (25,0).

Na rozehrávce se může Opava opřít o dalšího Jakuba Šiřinu. S jeho přítomností na palubovce je hra v jiných patrech. Je 17.nejužitečnějším hráčem a nejlepším v počtu asistencí. Průměrem 6,17 převyšuje druhého v pořadí skoro o 1 asistenci na zápas.

A na křídle mají teď opavští hrající legendu Láďu Sokolovského. Ani v jednom ze sedmi zápasů za Opavu nestrávil na palubovce méně minut, než při zápase, kdy v této sezoně za Nymburk odehrál nejvíce času. Opavský průměr má 29 minut, což je po Blažkovi a Šiřinovi nejvíce. Na svém kontě má 98 bodů (14 bodů na zápas – v Opavě 4.místo), doskočil 42 míčů (6 doskoků na zápas – v Opavě 2.místo). Láďa přesně splnil očekávání jak svoje, tak i svého nového zaměstnavatele (silvestrovský rozhovor o zápase a životě v Opavě s humorem Láďovi vlastním najdete na našich stránkách dnes večer).   

 

Opava v letošní sezoně

Petr Czudek jako mistr ČR v roce 2003

Letošní sezonu nezačali Slezané příliš šťastně. V přípravě se zranil na delší dobu rozehrávač Klečka, a tak většina tvořivé práce zbyla na Šiřinovi. Když i ten se koncem října zranil (zlomené žebro při vítězném zápase s Prostějovem) musel trenér Czudek angažovat prvoligovou rozehrávačskou dvojici z B-týmu (resp. VŠB Ostrava) Gerych a Ihring. Nepovedlo se přivést do týmu amerického rozehrávače, který skončil po necelém měsíci.

Výsledek Opavy v letošní sezoně mají dlouhou amplitudu dobrých a špatných výkonů. Mají sice na svém kontě cenná vítězství nad Prostějovem nebo Děčínem, ale i dvojí prohru s Chomutovem nebo prohru s Jindřichovým Hradcem. Po prvních čtyřech kolech měla Opava poměr vítězství a proher vyrovnaný 2:2, ale pak přišla série šesti proher v řadě (Šiřina zraněný). Čtyřzápasovou šňůru vítězství začalo utkání v Ústí, kdy se do týmu po devíti letech vrátil Sokol a Šiřina po měsíci zranění. Po šesti prohraných zápasech to byla pro Opavu příjemná a inspirující změna. Opava notně posílená hráčsky i na duchu rozlouskla doma děčínský oříšek (79:67), rozprášila Levice (83:55) a porazila podruhé i Svitavy. Katastrofální druhý poločas proti Pardubicím a prohrané slibně rozehrané utkání zase zhaslo světlo na konci tunelu. A jakoby se deka přesunula i na další zápasy Prostějov 75:93 a Chomutov doma 80:82.

 

Vzájemné zápasy

Bude to 46.vzájemné utkání, z toho jsme čtyřikrát změřili síly v Českém poháru. Vyhráli jsme celkem 29 zápasů a 16 prohráli. První vítězství jsme sice zaznamenali už 1.prosince 2001, kdy jsme úřadující vicemistry porazili 103:100, ale pak přišla dlouhá doba temna. Počet vítězství a porážek jsme vyrovnali teprve po poslední renesanci Opava v Mattoni NBL 6.11.2008. Paradoxní je, že Opava nás neporazila už devět let, naposledy 14.12.2003.

 

Názor trenéra Ginzburga

Opava je tým, který se v posledních několika týdnech zlepšuje, především po příchodu Sokolovského a uzdravení rozehrávačů. Bude to další zápas, ve kterém bychom chtěli hledat formu ze začátku prosince a také zápas, který by nás měl připravit na další náročný program, který nás čeká.

Budete mít před utkáním nějakou speciální přípravu po prohraném utkání v Děčíně?

Nic speciálního neplánuji a ani nemám v úmyslu vyvozovat nějaké přehnané závěry z jedné prohry v Děčíně. Už před sezonou jsme říkali, že v průběhu naší dlouhé a náročné sezony mohou přijít prohry i v české lize. Odehráli jsme 17 zápasů v řadě s vítězným koncem a taková série pochopitelně musí někdy skončit.  Bylo by přeci nádherné, kdybychom prohrávali jen každý osmnáctý zápas.

Jak může poznamenat náš výkon, když budeme hrát zápas v Poděbradech?

Pochopitelně je lepší hrát na domácí palubovce s veškerým servisem, který v Nymburce máme. Vzdálenost Poděbrady – Nymburk není velká a myslím, že i poděbradské hale budeme mít popravdě domácí prostředí. 

Bydlíte v Poděbradech. Přijdete do haly pěšky nebo přijedete autem?

(s úsměvem) Časově by to vyšlo skoro nastejno, venku je ale zima, proto přijedu raději autem.

Mohl byste označit klíčové hráče soupeře?

V prvé řadě je to Láďa Sokolovský a druhým klíčovým hráčem je rozehrávač Jakub Šiřina. O kvalitách Ládi se mohli přesvědčit všichni, kteří v Nymburce sledovali basket v posledních osmi letech. On je jedním z mých nejoblíbenějších hráčů, se kterými jsem v trenérské kariéře spolupracoval. Láďa přesně ví, co má na hřišti dělat, je nebezpečný po celou dobu pobytu na palubovce.  Jakub Šiřina je hráč, který umí napichovat obranu soupeře, který umí skórovat. Je to velice dobrý český hráč.  

S Láďou se znáte dlouho dobu. Pro koho to bude výhoda?

Stoprocentně to mohu říct až po zápase (smích). Každopádně není jednoduché hrát proti němu. 

 
vloženo: 01.01.2013 13:12 / přečteno: 9045x
 
« Zpět

Kalendář

DOMAVENKUAKCE
PoÚtStČtSoNe
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.