OSTRAVSKÁ MISE

OSTRAVSKÁ MISE

Ve středu nás čeká aktuálně druhý v Mattoni NBL: NH Ostrava. Tým s největším počtem nastřílených trojek v této sezoně.

Svěřenci trenéra Medveckého mají z perimetru nabito opravdu ostrými a jejich arsenál, zdá se, čítá hodně munice. V letošních pětadvaceti zápasech se počet střel ze vzdálenosti větší než šest a tři čtvrtě metru vyšplhal na číslo 714, což při jednoduchém propočtu vychází na skoro 29 střel za zápas. Z tohoto trojkového roje propadlo obroučkou celkem 257 pokusů, a tak počet bodů z perimetru přihrál eNHáčku skoro 40% všech nastřílených bodů. Dá se říct, že z perimetru nepálí pouze Dufault a Green, ostatní pravidelně hrající hráči už mají na svém kontě více než 50 pokusů

.

I přes tuto schopnost není hra Ostravy tak efektivní. Koeficient užitečnosti je zařazuje až na 6.místo. Srážejí je především doskoky (10.místo) a fauly (11.místo), získané fauly (13.místo).


Aktuální umístění Ostravy v tomto ročníku je stejné příjemné překvapení jako v minulé sezoně umístění Kolína. Vedení klubu však zůstávalo před sezonou při zemi. Šéf ostravského klubu Kudela řekl před začátkem sezony: „O místa za Nymburkem, Prostějovem, Děčínem a Pardubicemi bude velký boj. A my bychom do něho chtěli zasáhnout." Dá se říct, že do bojů zasahovali sice za námi, ale před všemi ostatními citovanými družstvy.


Až do prvního prosince (14.kolo) měla Ostrava na svém kontě pouze jedinou porážku z Nymburka. Pak ale severomoravská kosa padla na kámen, který upadl z drápů Orlům a o třicetibodové porážce (65:95) se chvíli v basketbalové obci živě povídalo. V prosinci přišly ještě při prohry s Kolínem (venku), Nymburkem (doma) a USK Praha (venku). V lednu si svůj zářez na pažbě Ostravy vyřízly Svitavy a Levice. Ani sedm zmiňovaných porážek nesesadilo Ostravu z druhého místa, i když o pořadí na konci základní skupiny na 2.a 3.místě rozhodovaly při rovnosti bodů lepší vzájemné zápasy s Pardubicemi, které Ostrava oba vyhrála. 

 

Do skupiny A1 vstoupili Ostravští domácí výhrou nad Prostějovem, ovšem čtyřicet minut jim k tomu nestačilo. Do prodloužení se Ostrava prokousala až poslední střelou, jak jinak než, za tři body a vyrovnala na 86:86. Over time už patřil domácím (17:8).

 

S jakými vyhlídkami hledí do středečního zápasu Petr Benda a Ronen Ginzburg?

Ronen Gingzburg

Myslím, že ostravská palubovka je jedno z nejtěžších míst pro zápas hostujícího týmu. Domácí se zde cítí velice sebejistě. Když jsme zde hráli první letošní zápas, hráli jsme velmi dobře, ale domácí nás ničili bezvadnou střelbou z trojkové vzdálenosti. Zastavil jejich pozice na perimetru, to bude náš největší úkol do středečního zápasu.

Ostrava hrála na začátku sezony lépe než ve druhé části základní skupiny. Očekáváte zápas snazší, než byl ten první?

V posledních pěti, šesti zápasech se ostravští basketbalisté vrací k formě, kterou měli zpočátku. V době, kdy nehráli tak dobře, měli plnou marodku a nyní se jim hráči vrací po zranění, a jak se zapojují do týmu, roste opět kvalita jejich hry. Navíc nemůžeme říct, že by Ostrava hrála nějak špatně po celou základní skupinu, vždyť jsou stále na druhém místě.

 
Petr Benda

Čeká nás jednodušší zápas než první v základní skupině? V té době byla Ostrava ve velmi dobré formě a hrálo se o první místo.

Myslím, že nás nečeká žádný jednoduchý zápas. Ostrava se aktuálně opět přibližuje k výkonům, které předváděla na začátku sezony proto, že se jim do sestavy vrací hráči, kteří byli zranění. K tomu doplnili z Prostějova Dufaulta.

Poslední dvě utkání měla jednoznačné výsledky. Dá se očekávat pohodový zápas i ve středu?

Je pravdou, že utkání v Liberci bylo jednoznačné, ovšem v semifinále českého poháru nám vycházelo všechno. Měli jsme dobrý den, šlapalo to v obraně a proměňovali jsme hodně střel. Nepřehlédnutelným faktem je, že Ostrava je doma o mnoho nepříjemnějším soupeřem. Jejich sebevědomí na domácí palubovce se mnohonásobně zvedne

Čím je Ostrava nejvíce nebezpečná?

Střelbou z trojkové vzdálenosti. Jejich četnost a úspěšnost trojek na domácí palubovce je obdivuhodná (více než 10 na jedno domácí utkání – pozn.)

Na přípravu na zápas jste měli nezvykle mnoho času. Bylo to příjemnější než v letošním kvapíkovém tempu?

Na tak malou četnost zápasů si musíme zvyknout (s úsměvem)… Po vypadnutí z Eurocupu budeme hrát jen dvě utkání týdně. Máme více času na trénink a tréninky nejsou jen a pouze přípravou na další konkrétní zápas. Věřím, že to bude ku prospěchu našemu týmu a že se zvedne naše souhra na hřišti.

 
vloženo: 27.02.2013 00:45 / přečteno: 9026x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.