O PLAY-OFF S NEJZKUŠENĚJŠÍM

O PLAY-OFF S NEJZKUŠENĚJŠÍM

Petr Benda je aktuálně nejzkušenějším nymburským play-off hráčem. Letošní vyřazovací boje jsou pro něho třináctými v řadě. Šest odehrál v Brně a šest absolvoval v Nymburce.

Petr měl to štěstí, že mohl nastoupit do zápasu play-off už jako úplný nováček v Mattoni NBL. V zápase Brna proti Opavě v roce 2002 odehrál 7 minut, dal 3 body a měl 2 doskoky, 1 asistenci a 4 fauly. Po šesti letech jeho minuty v play-off vzrostly na téměř 20 minut. První zápas jeho prvního play-off v Nymburce musel absolvovat proti svému bývalému chlebodárci z Brna. V zápase dal pět bodů, měl tři doskoky a 4 získané fauly.

 

Petře, jak se Ti líbí zakončení sezony zápasy play-off?

Je to správný způsob zakončení. Zápasy mají daleko větší náboj a někdy dojde i k nějakému překvapení.


Může si tým z prvního místa připouštět vůbec nějaké komplikace při zápase s osmým týmem?

Z pohledu Nymburka si to vůbec nepřipouštíme. Víme, že favorité nejen ve čtvrtfinále a věříme, že všechny série ať už čtvrtfinálovou, semifinálovou nebo finále projdeme hladce v co nejkratším možném termínu.


Říká se, že poslední krok je nejtěžší. Zastáváš stejný názor?

U takového zápasu, třeba ve finále, může trochu dojít k poklesu koncentrace, že už tým má titul na dosah, že se blíží konec sezony. Pro nás, kteří jsme sehráli i v průběhu sezony takových důležitých zápasů hodně, to nebude žádné komplikace.


Pokud nedojede k posunu termínů, o kterém se nyní začíná opatrně mluvit, budeme mít mezi zápasy deset dní volno. Je to pro Tebe nepříjemné?

Není to nic příjemného, jak pro hráče, tak pro tým. Při play-off se každý těší na zápasy. Při tak dlouhé přestávce asi dostaneme nějaký den volna, ale pak budeme osm, devět dní trénovat. Tréninky v této fázi na konci sezony se už do tréninku nikomu moc nechce, protože každý už vidí ten konec sezony. Prostě není to nic, na co by se člověk těšil. Některé týmy zvolí odpočinek, jiné tréninky, bude záležet na trenérovi


Jak to bude u vás?

Asi potrénujeme (smích). Uvidíme, jak se bude hrát v pátek, ale soupeř na semifinále už možná bude znám. Už se budeme moct připravovat cíleně


Nabízí se možnost vloženého modelového utkání nebo nějakého přátelského zápasu. Přivítal by tuto eventualitu?

Já moc přáteláky nevyhledávám, zápasů bylo letos hodně. Myslím, že naše tréninky jsou stejně výživné a hodně podobné zápasům.


Co je, podle Tebe, nejdůležitější vlastností týmu hrajícího play-off?

Udržet vysoké tempo hry a především bojovnost na obranné polovině. Pokud nebude hrát dobře v obraně, nikdo nezaručí, že budeme vyhrávat a to platí v play-off ještě více. Potvrdilo se to třeba ve Svitavách, které díky naší obraně s námi hráli vyrovnanou partii.


Je pouze novinářským klišé, že v play-off rozhodují zkušenosti týmů z play-off?

Nepřikládám tomu velkou váhu. Možná mladší hráči, kteří nikdy vyřazovací boje neabsolvovali, mohou být nervózní.


Kdy se mladý nezkušený hráč stává ostřílený z tohoto úhlu pohledu?

Dvě, tři aby pochopil, jak se v play-off hraje. O osudu zápasu počet zkušených hráčů z play-off tolik nerozhoduje. Možná ve vypjatých koncovkách, ale i tam je to spíše o tom, kolik hrál tým těžkých zápasů.


Souhlasíš se zápasy o třetí místo?

Shodou okolností jsme se o tom bavili nedávno v šatně. Já ji vítám. Nevím, jak je to atraktivní pro kluby, které musí o chvíli déle podržet své cizince. Pokud by se třetí místo nedávalo podle umístění v základní skupině, tak je lepší o třetí místo hrát než dávat obě bronzové medaile.


Co říkáš k dosavadnímu průběhu čtvrtfinálových sérií?

Možná se to nečekalo. My a Prostějov to překvapení není. U dvojice Pardubice – Ústí, jsme si myslel, že Ústí bude Pardubice trápit více, i když by mě výsledek 3:0 pro Východočechy tolik nepřekvapil. Upřímně, čekal jsem více od Děčína, myslel jsem, že je více potrápí.


Myslíš si, že se v Zápase číslo 3 ještě někdo vzepře?

Maximálně možná Děčín v Opavě by mohl hrát vyrovnaný zápas. Jenže Opava hraje doma, kde málokdy ztrácela body. Myslím, že všechny série skončí 3:0.


Je Opava příjemnější soupeř, než by byl Děčín?

To je celkem jedno. S oběma týmy jsme velké problémy neměli. V Opavě jsme si vyhráli po boji, ale v play-off se hraje ve větší intenzitě. Celkem je nám  jedno, s kým budeme hrát semifinále. Svědčí o tom i to, že jsme soupeře zatím ani v šatně neřešili. Je vidět, že to nikoho nijak netíží. 

 
vloženo: 18.04.2014 16:03 / přečteno: 7409x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.