PREMIÉRA V NBL PROTI SLUNETĚ

PREMIÉRA V NBL PROTI SLUNETĚ

Už jen hodiny dělí Nymburk a Ústí od úvodního duelu Národní basketbalové ligy sezony 2014/15. Zápas začíná před televizními kamerami v pondělí ve tři čtvrtě na šest.

Na nymburské palubovce Sportovního centra se představí jedno z nejpříjemnějších překvapení loňského ročníku NBL. Tým soupeře se po dlouhá léta pohyboval spíše v dolní polovině tabulky a jen sporadicky se podíval do čtvrtfinále play-off. Po odchodu generálního sponzora se v minulých letech propadl až do druhé nejvyšší soutěže. Po třech letech (2011) se vrátil opět a po dvou jedenáctých místech v minulé sezoně skončil na historicky nejlepším místě ze svých 17 ligových sezon - šestý.

 

V loňském roce dokázal v dresu Ústí pobláznit basketbalovou veřejnou Kwamain Mitchell. Vynikající střelec z dlouhé vzdálenosti, který v 45 zápasech nastřílel 1017 bodů (průměr 22,60 – 1.místo mezi střelci), což bylo 28,6% všech bodů celého týmu (3551).

 

I když má Ústí v týmu pouze šest nováčků a klub opustilo devět hráčů, dá se mluvit o velkých rošádách v dresu Slunety. Odešli totiž všichni klíčoví cizinci a také David Šteffel. S devítkou hráčů odešlo Ústí celkem 3343 bodů, které tito odchozí nastříleli. Na ty, kteří zůstali, připadlo pouze 5% nastřílených bodů. Aktuálně zahraniční ekipa Ústí čítá tři Američany (dva by měli nastoupit), jednoho Kanaďana a jednoho Bosňana, českému fanoušku důvěrně známého Admira Aliče. Z českých hráčů je cenným skalpem expardubický rozehrávač Michal Čarnecký.

 

Nymburk čeká v pondělí třicátý šestý zápas proti Ústí. Jednatřicet jich skončilo vítězstvím Středočechů a čtyři vyhrálo Ústí. Poslední výhra je však hodně vousatá, datuje se k 4.květnu 2001, tedy ještě do první sezony Nymburka v NBL. Ústí se také v sezoně 2000/01 přičinilo o vyřazení Nymburka z Českého poháru. Nejvyšší výhru zaznamenal Nymburk v roce 2008. Tehdy hodně oslabený soupeř inkasoval 133 bodů a sám jich dal pouze 63. Rozdíl tedy narostl do obludných rozměrů – 70 bodů, což je i nejvyšší rozdíl ve skóre, který Nymburk proti ligovému týmu dosáhl.  

   
Tomáš Hrubý

O pár předzápasových názorů jsme požádali generálního manažera ústecké Slunety a bývalého hráče Tomáše Hrubého.

 

S jakým nadšením jste přijali, že první zápas letošní ligy odehrajete v Nymburce?

Chtěli jsme Nymburku vzhledem k jejich nabitému programu vyjít vstříc a první zápas odehrajeme ještě týden před začátkem ligy. Jsme sice první na ráně, ale do Nymburka musí každý a nám to nevadí.


Nazval byste letošní změny ve vašem týmu přestavbou nebo novostavbou?

Jako novostavba. My chceme připravit dlouhodobější koncepci, ale to je běh na dlouhou trať. Cílem je vytvoření zdravého jádra, které bychom chtěli doplňovat několika hráči. Prvním krokem jsou dlouhodobější kontrakty s hráči.


Vloni jsme měli při výběru šťastnou ruku. Vybírali jste letos stejnou rukou?

My jsme trenéra poslali stejně jako vloni v létě do Vegas. Před minulou sezonou se nám povedli dva hráči, takže šťastná ruka fungovala z padesáti procent. Ovšem volba Mitchella byla vynikající.


Kdo bude nejvíce v týmu chybět?

Kwamain Mitchell. On byl osobností nejen klubu, ale i celé ligy.


Kolik jste dostal otázek, kdo nahradí Mitchella letos?

Asi milión (smích).


Po milión první, kdo má ambice nahradit Mitchella?

To je hodně těžká otázka… jeho nahradit bude velice náročné, protože on byl výjimečná osobnost… Myslím, že teď máme hodně silný perimetr a síla se rozloží na více hráčů. Doufám, že náš tým nebude táhnout jen jeden hráč jako minulý rok Kwamain sám. Jeho úlohu mezi sebe podělí Čarnecký, Laroche a Rahon.


Budete tedy méně „čitelní“?

Vždy je horší pro soupeře, když se nebezpečnost týmu rozloží na vícero hráčů. Ovšem Kwamain byl tak výjimečný, že i když se na něj obrana soupeře zaměřila, on se zpravidla dokázal stejně prosadit.


Mohlo byste vybrat a krátce představit tři vaše klíčové hráče?

Michal Čarnecký – umí skvěle číst hru a má velký cit pro finální přihrávku. Je na něm vidět škola Petra Czudka.

James Rahon – bezcharakterní střelec, který střílí ze všech vzdáleností a pozic.

Admir Alič – to je stálice v české lize, komplexní hráč, o kterého jsme hodně stáli.


Jakou sestavu očekáváte od trenéra Kemzury. Nechá před blížící se kvalifikací odpočívat lídry nebo je naopak pošle do boje, aby se rozehráli?

To je otázka pro trenéra Kemzuru… Nymburk má tak kvalitní, široký a vyrovnaný kádr, že je úplně jedno, kdo nastoupí. Nemá cenu spekulovat, koho trenér postaví.

 
vloženo: 21.09.2014 08:01 / přečteno: 9920x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.