KEMZURA: NAŠE DOBRÁ OBRANA

KEMZURA: NAŠE DOBRÁ OBRANA

Co utkvělo v paměti Tomáši Pomikálkovi, co napověděl první zápas sérii Martinu Křížovi o dalším pokračování série a proč nás podle Jiřího Welsche nepouštěl soupeř do rychlých protiútoků. To vše, včetně názorů trenérů, najdete v tomto článku.  

Kestutis Kemzura

Jak jste viděl zápas?

V prvním poločase se nám nedařilo. Udělali jsme hodně chyb v obraně, protože jsme hráli vabank. Nasazení bylo v pořádku, hráli jsme dobré pasáže, ale prokládali jsme je hazardní hrou, kdy jsme chtěli příliš snadno urvat vedení. Soupeř nás za to trestal a byl to naopak on, kdo šel snadno do vedení. V poločase jsme si něco řekli, ale přesto jsme po přestávce nastoupili nekoncentrovaní. Vlastními ztrátami jsme nechali Jindřichův Hradec opět několikrát lehce skórovat. Pak jsme se ale konečně zklidnili. Začali jsme hrát solidní obranu a zahráli nějaké situace a dali z nich několik důležitých střel. Pak už všechno vypadalo jednoduše.

 

Byl jedním z klíčů k vítězství fakt, že ve druhém poločase jsme dokázali zastavit rychlý protiútok soupeře?

Myslím, že ano. V prvním poločase tam měli několik rychlých brejků. Když se ale podíváte, že měl Jindřichův Hradec v základní části průměr 84 bodů na zápas a my jsme ho nechali dát 51 bodů, tak to je pořádný rozdíl. Celkově jsme bránili dobře, ale občas jsme v obraně nebyli trpěliví. Soupeř nás nepřehrál, sami jsme dělali chyby. Mám pro to ale pochopení. V prvním domácím zápase série je vždycky tlak na domácí tým.

 

Co čekáte od druhého zápasu série?

Ještě dřív nás čeká Jenisej ve VTB lize. Až pak se budeme soustředit zase na play off. Podíváme se na dnešní zápas, rozebereme si ho a ukážeme si naše chyby. Každopádně v Hradci budeme muset být maximálně koncentrovaní, protože soupeř bude v domácím prostředí mnohem lepší.

 Karel Forejt
Karel Forejt

Jak vypadal zápas z vašeho pohledu?

Z naší strany vydařená první polovina utkání, kdy se nám dařilo zastavovat útočný val Nymburka. Zastavili jsme jim protiútok a výsledek byl, jaký byl. Tedy o 10 bodů, což je pro nás docela lichotivé. Ve druhém poločase možná pod vlivem únavy už jsme ten tlak neustáli. Výsledkem bylo skóre, jaké bylo na konci. Samozřejmě jsme těžko zacelovali díry pod košem, protože tam měl nad námi Nymburk obrovskou převahu. Z toho vycházely jejich volné střely z perimetru, protože naši venkovní hráči museli vypomáhat s obranou pivotů. Nymburk je tak zkušený tým, že si dokázal míč rozdělovat a měl pak spoustu volných střel, které proměnil. Jeho náskok pak rychle narůstal. Zároveň jsme už ve druhém poločase neplnili, co jsme chtěli a pouštěli jsme Nymburk do rychlých protiútoků.

 

V prvním poločase se vám dařily rychlé protiútoky, ve druhém už tolik ne. Bylo to více tím, že je Nymburk lépe zachytával, nebo tím, že vám, jak jste říkal, docházely síly do nich vyrážet?

Jednak nám docházely síly a jednak Nymburk byl po poločasové poradě připraven lépe než na začátku. Myslím si, že si na to dali pozor. Ale únava z absence našich klíčových hráčů, bez kterých my už nemáme takovou kvalitu, tam byla ve druhém poločase zřejmá.

 
Jiří Welsch

Každá série a každý zápas začíná za stavu nulu nula a hosté v prvním poločase ještě kladli odpor. Navíc to byl první zápas série a Jindřichův Hradec cítil šanci. Podle toho i hráli, byli koncentrovanější v útoku, nám tam nepadaly nějaké střely, i když jsme si pozice připravili docela dobře. Náš tlak, který jsme na ně vytvářeli, byl minutu od minuty větší a to nemohli vydržet. Ve druhém poločase už odpadli úplně a pak už to byla jen naše hra.


Byly rozhodujícím prvkem rychlé protiútoky ve druhém poločase, do kterých nás soupeř pouštěl?

Nejdříve to trochu poopravím (s úsměvem). Soupeř nás nepouštěl do rychlých protiútoků, ale MY jsme si do těch útoků vyběhli sami a to je pro nás hlavní. Nebylo to ani tak o nich, jako spíš o nás. O dobrém obranném doskoku a rychlé první přihrávce.

 Tomáš Vošlajer sleduje Daria Washingtona
Tomáš Vošlajer – pivot Lions

Za naší strany byla první polovina dobrá, druhá bylo už hodně o našich ztrátách a o rychlém běhání soupeře do útoku. Našim cílem bylo, hrát s Nymburkem co nejdéle na kontakt a to se v prvních 23 minutách dařilo docela dobře.

 

Kdy jste utkání začali ztrácet?

Ve třetí čtvrtině, myslím ve 24.minutě to bylo ještě 40:36, ale za chvíli 50:37, přišel time out a už to šlo s námi z kopce.

 

Proč jste Nymburk ve druhé půli pustili do brejků?

Protože jsme ztráceli míč na vrcholu trojkového oblouku a to se pak velice špatně zastavuje.

 
Tomáš Pomikálek
Tomáš Pomikálek

Tome, co si z dnešního zápasu budeš pamatovat?

Já bych chtěl dneska pochválit nejlepšího pointguarda Martina Kříže, který dnes rozdával přihrávky úplně nádherně a já bych ho chtěl povzbudit, aby to takhle hrál dál. Tohle přesně dělá ten basketbal krásným…

 

A jaký byl zápas tvýma očima?

Klasika, vlažný start a v polovině třetí čtvrtiny se to rozjelo. Začalo se dobře bránit, v útoku jsme lehce dávali koše a odskočili jsme na 15 bodů a od té doby se to vezlo. Na úvod jsme dělali zbytečné chyby a v útoku nám k tomu nepadly ještě nějaké střely.

 

Nechyběla vám na začátku s osmým týmem motivace?

V play-off nám nemůže chybět motivace, protože ani soupeři nechybí.

 
Martin Kříž
Martin Kříž

Náš začátek byl studenější, dopustili jsme se nějakých chyb v obraně, netrefili jsme pár otevřených střel v útoku… soupeř to zkusil a dokázal se nás držet. První dvě minuty také nebyly docela ideální z naší strany, pak jsme se rozběhli a ve čtvrté čtvrtině jsme si zápasu užívali.

 

Rozhodly o vítězství rychlé protiútoky po ztrátách hostů?

Nemohu říct, že by rozhodly, ale hodně pomohly. Musela se k tomu přidat i lepší obrana.

 

Svědčí první zápas o snadném průběhu série?

Stát se může cokoliv, ale my nesmíme dovolit, aby se Lions doma rozehráli. Je třeba pokračovat ve stylu hry, jakým jsme končili zápas. To jsme to pěkně rozběhli a půjčili si balón.

 
vloženo: 04.04.2015 16:00 / přečteno: 7735x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.