ŘEKLI PO UTKÁNÍ...

ŘEKLI PO UTKÁNÍ...

Nad posledním semifinálovým zápasem, celou sérií i výhledem na finále se zamýšleli Petr Benda, Jiří Welsch a Matěj Svoboda. Jak to vidí zástupci dvou věkových hladin?

Petr Benda

Co říkáš na dnešní zápas?

Trochu nám chybí soustředění na začátku zápasu, kde nám to občas drhne a pak v první čtvrtině doháníme nějakou ztrátu nebo je vyrovnaný stav delší dobu. Měli bychom to zlepšit, hlavně do finále, protože Děčín s námi nebude mít slitování. Musíme vylepšit začátek zápasu, potom už je to dobré. Rozjedeme se, jsme agresivní, hrajeme nátlakově v obraně a nutíme soupeře k chybám a využíváme rychlých protiútoků. Toho se musíme držet. Ale měli bychom tak hrát už od začátku a ne po pěti minutách hrací doby.

Kdy se zlomí to, řekněme, špatné soustředění na hru?

Jak začneme hrát více agresivně, vytváříme převahové situace i ve hře pět na pět.  Na začátku jsme trochu opatrnější a to nás staví do té situace, kdy se přetahujeme o body, nebo ztrácíme pár bodů.

Semifinálová série s Opavou ukázala, že hrají velmi dobře doma a dokáží se vyhecovat.

Připravovali jsme se na to, ale všechno bylo jen a jen naší chybou. Vedení udělalo vše proto, abychom nemuseli cestovat v den zápasu, byli jsme tam den předem. Ale v Opavě se hraje hrozně těžko, mají skvělé fanoušky, a jakmile začnou jejich fanoušci fandit, tak jim ještě pomáhá tamější akustika. Opava je hodně nebezpečné z tříbodové vzdálenosti a tam jsme to moc nepokryli a také jsme začali hrát až někdy ve 4. čtvrtině, kdy už bylo pozdě na to, jak byla Opava rozjetá a získala sebevědomí během 30 minut zápasu a bohužel jsme to už v poslední čtvrtině neurvali, i když jsme byli blízko a holt jsme na to doplatili. Myslím, že je to poučení do finále, kdy budeme první zápas hrát venku.

Jaký je pro vás Děčín soupeř a jak vnímáte to, že se hraje jen na 2 zápasy?

Vedení ČBF se snaží zatraktivnit ligu budiž, ale možná bych si to představoval trochu jinak. Je to dlouhodobá soutěž, a když si vezmu, že po osmi měsících o tom, kdo je mistr ligy by mělo rozhodnout skóre… je to trochu z mého pohledu nešťastné. Beru to, ať se závěr ligy zatraktivní, že se nebude hrát na dva hrané, ale na dva vítězné. I to by mohla být výhoda pro týmy, které nejsou favority ve finále. Nemusí vyhrát čtyři zápasy, ale stačí jim pouze dva, to si myslím, že i pro ně je obstojné.

My samozřejmě respektujeme nový systém a je na nás abychom se s tím vyrovnali. Důležitý bude hned první zápas a pro nás samozřejmě na venkovním hřišti. Musíme k tomu přistoupit tak, že jde o vše a snažit se rozhodnout už tam, i když to bude velmi těžké samozřejmě, soupeř bude připravený. Ještě nevíme, kde se bude hrát, spekuluje se, že by se zase hrálo na „zimáku“, ale to se uvidí. Přijde hodně fanoušků, ale na nás je, abychom potvrdili roli favorita.

 
Jiří Welsch

Odpor Opavy trval asi 4 možná 5 minut na začátku, pak se projevila asi naše kvalita a naše role favorita. Samozřejmě naším úkolem bylo dotáhnout tuto sérii dnes do konce, což se podařilo. Ovšem klobouk dolů před Opaváky. Toto byl pátý zápas a k tomu jak se vyhecovali v domácím prostředí a dokázali nás jednou porazit, nicméně po výsledku série 4-1 postupujeme do finále. Jdeme po cestě za splněním cílem.

V Opavě vás zaskočili nebo jste jim chtěli udělat radost?

Určitě nás zaskočili. V zápasech venku fungoval ten psychologický faktor, po dvou naprosto jasných vítězstvích jsme přijeli k nim, možná jsme trochu mentálně povolili oni naopak po tom výprasku, co dostali, tak se spojili, stmelili dohromady a výsledkem byl neuvěřitelný bojovný výkon z jejich strany. Samozřejmě překvapili, chtěli jsme ukončit sérii už v Opavě, ale jak říkám, klobouk dolů jak se vybičovali.

Vy jste před tím ale varoval, že neprodají svou kůži doma lacino…

Já si myslím, že Opava je silný tým v domácím prostředí. Potvrdilo se to ve třech zápasech této série v Nymburce, které byly naprosto jednoznačné. V Opavě byl i ten druhý zápas boj, vlastně jsme ten jejich odpor zlomili až tak tři čtyři minuty před koncem. V domácím prostředí prostě hrají jinak, s větším sebevědomím, s mnohem větší odvahou a mnohem větším nasazením. Jejich divácká kulisa, kterou mají, jim nepovolí, aby nebojovali.

Ve finále je Děčín, ale vy byste asi preferoval Pardubice, že?

(úsměv) Z osobních preferencí jsem samozřejmě fandil Pardubicím a nicméně Děčín, když se na to podívám, vyhráli 4-1 a to je celkem jednoznačný průběh série. Pro mě překvapivě, já jsem tipoval Pardubice ve finále, protože po většinu sezóny se jevily jako lepší tým, nicméně rozhodla asi momentální forma. Zdá se, že asi na Pardubice padla místní, lokální deka a z té první domácí porážky, Pak už se jim nepodařilo se zvednout a vzpamatovat. Bude to potřetí za sebou stejné finále…  samozřejmě našim cílem je, aby potřetí skončila stejně

Optikou třetího zápasu s Opavou, jaké varování to má na nový systém finále?

My už jsme dostali první varování v Champions League, kdy jsme ve stejném systému prohráli o 22 a vyhráli o 21 a nakonec jsme o bod nedosáhli našeho dílčího cíle, a to postupu do dalších vyřazovacích bojů. Tato zkušenost by nám měla připomenout, že v tomhle formátu se hraje opravdu každá minuta roli a každý bod ve finálním výsledku může rozhodovat.

 
Matěj Svoboda

Kam zařadit poslední semifinálový zápas?

Asi k těm prvním dvěma na naší palubovce, protože jsme vyhráli větším rozdílem, ale na druhou stranu Opava nebyla tak odevzdaná jako ve zmiňovaných zápasech. Dneska bojovali více, snažili se, ovšem my jsme ukázali svoji sílu.

Co chybělo dnes Opavě, aby nás potrápili více?

Hodně se dostávali do těžkých střel, které doma proměňovali, v tomhle zápase už ne.

Je pro tebe překvapivé hrát finále s Děčínem?

Upřímně, více jsem čekal Pardubice. Vzhledem k zápasům to zase tak velké překvapení není, protože Děčín byl prostě v sérii suverénnější.

Bude to pro Nymburka těžší soupeř než by byly Pardubice?

S oběma týmy by to byl těžký zápas. V Pardubicích jsme prohráli, v Děčíně jsme vyhráli v prodloužení. Jediný rozdíl je v tom, že Pardubice mají zahraničí hráče a Děčín je kompletně český.

S jedním kompletně českým týmem Opavou jsme si poradili. Spojuje je ještě něco dalšího?

Oba dva týmy jsou hodně bojovné, hrají hodně tvrdě, hrajou rychle, hodně střílí. Ano v určitých směrech jsou si podobné.

 
vloženo: 11.05.2017 23:22 / přečteno: 8085x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.