NAŠE FINÁLOVÉ SÉRIE

NAŠE FINÁLOVÉ SÉRIE

To, na co čekali hráči a trenéři, už za dvacet čtyři hodin začne. Přiblížilo se finále. Startujeme na dolním Labi v zápase, který děčínští nazývají ZIMÁK III podle místa prvního souboje.

Podívejme se trochu na finálové série našeho týmu. Odehráli jsme jich zatím čtrnáct, z toho třináct bylo zlatých. I tato série se do naší historie zapíše na zvláštní řádek. Bude to nejméně zápasů v historii našich finálových účastí, které odehrajeme.

 

Už máme na svém kontě sedm zápasů, to bylo ve stříbrné sezoně 2002/03, kdy jsme podlehli v sedmém zápase v Ostravě týmu Opavy. Slezané tehdy měli kvůli nevhodnému chování diváků zavřené hřiště.

 

Šest zápasů ve finále jsme hráli dvakrát. Jednou s Mlékárnou Kunín v první mistrovské sezoně 2003/04 a podruhé s Prostějovem v sezoně 2010/11. V obou těchto sériích jsme přebírali pohár pro vítěze na palubovce soupeře. Obě šestizápasové série byly výjimečné. Ta první proto, že jsme získali první titul. Druhá zase byla nejdramatičtější. Po dvou domácích přesvědčivých výhrách proti Prostějovu jsme dvakrát prohráli zápas venku a pátý za stavu 2-2 na zápasy se rozhodoval až v prodloužení, když jsme téměř celý druhý poločas doháněli ztrátu. Teprve 34 sekund před koncem Afik Nissim trojkou poprvé ve čtvrté čtvrtině dostal náš tým do vedení. Vyrovnával tehdy prostějovský Geno Lawrence. V prodloužení rozhodl Radek Nečas dopichem Simmonsovy střely. Čtvrtý zápas v Prostějově 5.6.2011 je také posledním utkáním finále, které jsme prohráli.

 

Pětizápasové finálové bitvy proběhly celkem čtyři 2005, -06, -08, -10. Tři byly s týmem z Nového Jičína, jedna s Prostějovem. Dvakrát jsme prohráli zápas číslo čtyři a dvakrát zápas číslo tři. To pak znamenalo, že pohár jsme zvedli nad hlavu v domácím prostředí. Naopak série, kterým na rozhodnutí stačily čtyři utkání, končily na palubovce soupeře. V obou dvou, v roce 2009 s Novým Jičínem a 2012 s Prostějovem, jsme ani jednou neprohráli.

 

První finálovou sérii bez prohry jsme absolvovali už v roce 2007 proti Prostějovu. Tento rok se však hrálo jen na tři vítězné, proto nám ke zisku titulu číslo čtyři stačily jen tři zápasy. Stejný počet utkání byl dostačující pro zisk titulu také v letech 2013 až 2016. Finálovým soupeřem byl dvakrát Prostějov a dvakrát Děčín. Ovšem finále 2013 bylo přeci jen nejzvláštnější. Poslední duel série se odehrál „na zeleném stole“. Prostějovu tenkrát chybělo velké množství hráčů a utkání číslo čtyři, v sérii hrané na čtyři vítězné, se kontumovalo 20:0 v náš prospěch a zlaté medaile jsme brali už po třetím utkání v Prostějově.

 

Letos musí stačit na stanovení vítěze dva zápasy. První se hraje v Děčíně, druhý v Nymburce a dekorování vítěze tedy zcela jistě proběhne v Nymburce. My zatím s tímto formátem dobré zkušenosti nemáme. Poprvé jsme se takovým systémem seznámili v ULEB Cupu v sezoně , v prvním kole play-off. Zápas proti Turowu Zhořelec skončil v Pardubicích 61:61 a druhý hraný v Liberci vyhráli „domácí“ o dva body (66:68). Poslední střela do zhořeleckého koše se neujala kvůli zatažení za obroučku rukou protihráče. Jenže toho si rozhodčí nevšimli a ve zmatku a smutku jsme protest nepodali.

 

Podruhé nás tento systém vyřadil v Eurocupu v sezoně 2009/10.Doma jsme s Bilbaem prohráli 47:59, ale ve Španělsku jsme zvítězili jen 52:46. O dva roky později nás dál nepustil v Eurocupu Spartak Petrohrad. V této dvojici zápasů jsme však prohráli oba dva 64:68 doma a 71:86 venku. Podobně jako v tomto případě nás o dva roky později vyřadil ve stejné soutěži UNICS Kazaň (58:91 a 59:76).

 

A dobrém nebudeme vzpomínat na dva zápasy ani v letošní sezoně, kdy nás dvojzápasový souboj vyřadil z postupu v Champions League proti týmu Dinamo Sassari. V tomto případě jsme už otrávený kalich vypili až do dna. V živé paměti jistě všichni máme, že k postupu by nám stačil jeden dvoubodový koš a že při více než dvacetibodovém vítězství doma to přesto nestačilo. Po pěti neúspěších je potřeba otočit konečně list a na novou stránku si napsat lepší příběh, příběh se zlatým koncem.

 

Připomínáme, že první utkání je na programu ve středu 17.května od 18:00 v Děčíně. Pokud se ještě rozhodnete, že byste chtěli zápas vidět naživo a nečekat na záznam ČT, můžete se přihlásit na zájezd. V úterý odpoledne bylo ještě 5 volných míst. Přihlášky přijímá prodejna EXICO Shop, Palackého 49, Nymburk, možno i telefonicky 325 511 740. Druhý zápas na nymburské palubovce je na programu v úterý 23.května od 18:30 + nějaká ta minutka (18:25 začíná televizní přenos).

    
 
vloženo: 16.05.2017 18:00 / přečteno: 8222x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.