JAKÁ BYLA ZÁKLADNÍ ČÁST?

JAKÁ BYLA ZÁKLADNÍ ČÁST?

Zítra souboje o pozice přitvrdí, startují totiž nadstavbové skupiny A1 a A2, které po deseti kolech v každé skupině nasadí týmy na startovní rošt vyřazovacích bojů a určí čtyři týmy, které se v play-out budou snažit od sebe odpálkovat Černého Petra barážové nejistoty.

Ohlédněme se společně s naším kapitánem Pavlem Pumprlou na dvaadvacet kol základní části z pozice našeho družstva. Celou základní skupinou jsme prošli bez jediné prohry, i když domácí zápas proti Pardubicím jsme zachránili až na poslední chvíli jednobodovým vítězstvím. Byl to jediný zápas, kdy byl rozdíl jednociferný. „Absolvovat bez prohry základní část nebyl žádný vyřčený cíl, ale vzhledem k tomu, že chceme vyhrávat každé utkání, patří to tak nějak k ‚věci‘,“ nepodivuje se nad poměrem vítězství Pavel Pumprla. Naposledy jsme čistou sérii v základní skupině odehráli v sezoně 2013/14, od té doby se vždy našel jeden tým, který nás přehrál.
 

Podíváme-li se zpátky na bodové rozdíly, druhým nejvyrovnanějším utkáním byl zápas ve Svitavách na začátku sezony, který jsme vyhráli „jen“ o deset bodů a třetím byl duel s Děčínem, opět na domácí palubovce těsně po Vánocích. Ten jsme vyhráli o 13 bodů. Ostatních 19 zápasů skončilo rozdílem vyšším než dvacet bodů. Největší nakládačku dostala Ostrava na své palubovce. NH prohrálo o 64 bodů 66:130, což je zároveň nejvyšší počet nastřílených bodů v jednom utkání této sezony. „Až na výjimky, kdy se dá mluvit o ‚‚špatných‘‘ prvních nebo druhých poločasech, jsme propluli základní částí bez problémů. Což je možná i lehce překvapivé, protože jsme se spíše soustředili na zápasy Champions League, i přesto jsme dokázali s přehledem zvládat zápasy v české lize, většinou v rychlém sledu za sebou.

Přehled bodových rozdílů s jednotlivými týmy najdete na konci v tabulce

 

Kromě našeho postavení v tabulce byl zbytek ligy poměrně vyrovnaný a už dlouho se o pozice na čtvrtém až osmém místě bojovalo až do úplného konce základní části. „Nevím, jestli si pamatuji takhle vyrovnanou sezonu. Jeden tým dole, 3 týmy, které se motají spolu na devátém až jedenáctém místě a hlavně boj od druhého do osmého místa byly dlouhou dobu na rozdíl dvou, tří výher. Ani Pardubice a Opava si pár kol před koncem nemohly být jisté, zda budou v A1. Nebyla nouze o zajímavé výsledky, které společně s vyrovnaností přidávají na atraktivitě,“ domnívá se nás kapitán.

 

Zajímavé je také porovnat zápasy doma a venku. Z dále uvedeného uvidíte, že nám bylo úplně jedno, zda jsme hráli doma nebo na palubovce soupeře. Skóre všech domácích zápasů je 1146:793 (+353) a všech venkovních zápasů je 1147:789 (+358). „To je skoro až legrační vyrovnanost. Asi jsme doma na soupeře milejší a venku jsme naštvaní, že jsme museli absolvovat cestu k nim, tak jim to dáme pocítit,“ poznamenal s nadsázkou Pavel Pumprla. Celkové skóre je všech zápasů dosáhlo na poměr 2293:1582 (+711). V minulé sezoně při jediné prohře v základní části to bylo 2083:1476 (+607). Co je z toho patrné? Ano, dáváme více bodů, v průměru skoro o deset na zápas, ale taky o pět více dostáváme. „Snažíme se hrát ještě mnohem rychleji než vloni a tomu odpovídá i víc bodů v našich zápasech. S naší rychlou hrou se však také zvyšuje počet útoků pro soupeře, a proto nám vyrostly i obdržené body,“ vysvětluje Pampi. O naší chuti střílet vypovídá, že počet více než stobodových zápasů dosáhl na číslo 14 (8 doma, 6 venku), více než každý druhý. V pořadí deseti neproduktivnějších týmů v letošní sezoně figurujeme sedmkrát. Na pátém a šestém místě jsou Pardubice (118 a 117), desátá Opava (111).

 

V individuálních statistikách je postavení našich hráčů na nejvyšších příčkách spíše sporadické. „Dnes je celá dvanáctka tak vyrovnaná, že se minutáž může rozložit a my starší se ani nedostaneme na 20 minut. Míváme kolem patnácti a spíše zasahujeme do hry podle potřeby a ta potřeba tolik nebyla. Je to určitě výhoda, když se sejdou zápasy jako za prosinec až polovinu února,“ dodal Pavel Pumprla. Taková vyrovnanost kádru je určitě obrovským pozitivem pro udržení tempa hry, které většinu týmů uštve, zvlášť když se s námi do takového stylu hry pustí, ale může být na škodu „lovcům statistik“, protože v kolonce počtu bodů jim čísla tak rychle nenaskakují. „Kolikrát jsme se dostávali na extrémní čísla i s krátkou minutáží. V mnoha zápasech jsme se měli přes sto nastřílených bodů. Tedy i prostor pro nasbírání statistik, kdo o ně stál, tam byl,“ domnívá se Pampi.

 

Toto je minulost, ve středu začínáme v nadstavbové skupině A1 zápasem se Svitavami a pak to půjde jedno za druhým. Konec druhé části Kooperativa NBL je termínové listině naplánován už na 4.dubna, tedy za 5 týdnů. Zasáhnout do toho může jen náš postup do čtvrtfinále Champions League. Doufejme, že se tak stane. 



 

 # Soupeř   rozdíl doma  rozdíl venku  rozdíl celkem
 1. BK JIP Pardubice 1 22 23
 2. DEKSTONE Tuři Svitavy 10  21  31 
 3. BK ARMEX Děčín  13  35  48 
 4. USK Praha  33  23  56 
 5. BK Opava  38  26  64 
 6. BC GEOSAN Kolín  31  35  66 
 7. Sluneta Ústí nad Labem  50  27  77 
 8. FIO Banka Jindřichův Hradec  42  36  78 
 9. mmcité Brno  33  53  86 
 10. BK Olomoucko  62  27  89 
 11. NH Ostrava  29  64  93 



 

 
vloženo: 27.02.2018 10:07 / přečteno: 7091x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.