NAŠE SEDMNÁCTÉ ČTVRTFINÁLE ZAČÍNÁ

NAŠE SEDMNÁCTÉ ČTVRTFINÁLE ZAČÍNÁ

V pondělí se otevřou brány vyřazovacích bojů v play-off Kooperativa NBL pro sezonu 2017/18. Ve čtvrtfinále se nám bude snažit komplikovat postup geograficky nejbližší soupeř BC GEOSAN Kolín.

Pro nás to bude již sedmnácté čtvrtfinále za osmnáct let v nejvyšší české soutěži. Z předchozích šesti sérií jsme neztratili ani jednu a naši výbornou bilanci umocňuje ještě poměr vítězných zápasů. Z jedenapadesáti utkání jich bylo 48 vítězných. Pokud tedy vyhrajeme v pondělí i úterý, zakulatíme počet vítězství ve čtvrtfinále na padesát. I celkové skóre 5139:3416 odpovídá výborným výsledkům a ukazuje, jak velký je rozdíl mezi Nymburkem a jeho soupeři v prvním kole play-off obvykle je. Vždyť průměrné vítězství činí téměř 34 bodů na jeden zápas.

 

Podívejme se na tři prohrané zápasy za posledních 17 let. Naposledy byla úspěšná Ostrava v roce 2007, tedy v sezoně, kdy se do života dostala varianta se čtyřmi koly základní části a experimentální organizace čtvrtfinále play-off. Připomeňme, že čtvrtfinále se hrálo pouze na dva vítězné zápasy a začínalo se palubovce hůře postaveného týmu po základní části. Tehdy prohrály v prvním kole všechny týmy z prvních čtyř míst.

 

Další prohru jsme museli překousnout v sezoně 2001/02, při své první účasti v play-off od USK Praha a třetí prohraný zápas přišel hned rok na to a přemožitelem se stal Děčín. Ani jednou při těchto dvou prohrách jsme nešli na svého soka z první pozice. Pouze v jedné, již vzpomínané sezoně 2006/07, jsme ztratili jako první tým po základní části jeden zápas. Všechny ostatní naše série skončily nejmenším možným počtem odehraných zápasů.

 

Celkem deset soupeřů se nám postavilo do cesty v prvním kole vyřazovacích soubojů. Čtyřikrát to bylo USK, dvakrát Sparta Praha, Ústí nad Labem a Ostrava, a po jedné sérií mají Děčín, A plus Brno, Kolín, Levice, Jindřichův Hradec a Svitavy. Letos to tedy bude druhé čtvrtfinále proti Kolínu, to prví se hrálo v roce 2010 a na vítězství 3:0 jsme se moc nenadřeli. Kolín jsme udrželi na maximálně 68 bodech, sami jsme dali nejméně 87 v posledním utkání v Nymburce.

 

Zajímavé je se podívat i na další týmy, které se čtvrtfinále od roku 2000 zúčastnily. Jejich celkem sedmnáct. Podobnou bilanci jako my má jen Prostějov, který také za dobu svého působení v lize neztratil ani jednu sérii a nastřádal jich tucet. Od vstupu Nymburka do NBL je podobně úspěšný, co se týče počtu účastí, už jen Děčín se šestnáctinásobnou účastí a dvanáct čtvrtfinále stejně jako Prostějov má ještě Ostrava. Ovšem ani Děčín ani Ostrava se nemůže pochlubit stoprocentním postupem do dalšího kola jako my.

 
Tabulka účasti týmů ve čtvrtfinálových sériích
Tabulky čtvrtfinále
P-prohra v sérii | V-výhra v sérii | x-neúčast

V roce, kdy jsme hráli prvně čtvrtfinále s Kolínem, skončila všechna čtvrtfinále 3:0 na zápasy pro lépe postavené týmy. Odehrálo se jen 12 zápasů, což bylo nejméně, pokud byl systém nastaven na tři vítězné zápasy. Naopak na druhé straně žebříčku je rok 2013. Tehdy se druhý Prostějov trápil s Levicemi 3:2, Kolín uzmul jedno vítězství Ostravě a duel čtvrtého Děčína a pátých Pardubic skončil výhrou Východočechů také 3:2. Jen my s USK jsme žádné problémy neměli a vyhráli jsme rozdílem 158 bodů hladce 3:0 na zápasy, když USK nedalo ani polovinu bodů, co náš tým. Absolutně nejvyšší počet zápasů se odehrál v minulé sezoně, ale hlavně proto, že se systém změnil na čtyři vítězné zápasy. Dvě série skončily 4:1, jedna 4:2 a ta naše se Svitavami 4:0.

 

Zatímco my jsme byli pasováni do role vítěze dlouhodobé části již na začátku sezony a po celou dobu jsme prognózy naplňovali, o našem čtvrtfinálovém soupeři se rozhodovalo až v posledním kole nadstavby A2. Kolín nakonec porazil o deset Brno a tím si zajistil svou sedmou část v play-off. Během sezony přicházelo do úvahy pro Nymburk více týmů, ale před posledním kolem se výběr zúžil na dva – USK a Kolín. Tedy z hlediska cestování jen malý rozdíl. Horší by byla Ostrava, která v polovině nadstavby A2 svými výsledky po osmé příčce také sahala.

 

Co nás čeká v pondělí a úterý kromě basketbalu. Prvních 200 diváků dostane některý z magazínů od partnera utkání Empresa Media a časopisu Reportér. V poločase se bude soutěžit o drobné ceny ve střelbě TH nebo v piškvorkách. Chybět nebude ani tradiční Lucky Shot z půlky s firmou Barton. V pondělí to bude o 9.000 Kč, v úterý buď o 9.500,- pokud nebude v pondělí hod úspěšný nebo o tisícovku, pokud šťastlivec shrábne o den dříve celý jackpot.

 
 
vloženo: 06.04.2018 11:42 / přečteno: 6210x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.