RETRO OSTRAVA NA KOMENDĚ

RETRO OSTRAVA NA KOMENDĚ

Zápas s Ostravou bude jako každý jiný, přesto bude zvláštní. Po téměř šestnácti letech se vrátí tam, kde to všechno začalo – na halu Základní školy Komenského v Nymburce. (doplněn krátký rozhovor s Jaromírem Bohačíkem)

"Začalo to na Komendě...“ to může být podtitul utkání, které patří sice do sezony 2018/2019, ale hráči budou brousit palubovku, která pamatuje první naše nesmělé krůčky v české nejvyšší soutěži, pamatuje oslavu bronzových medailí, ale i finálové boje s Opavou v sezoně 2002/03. Po této sezoně se klub přestěhoval do Sportovního centra v Nymburce, aby zde zahájil zatím nekončící zlatou éru nymburského basketbalu. V době devadesátého výročí jsme se rozhodli trochu zavzpomínat alespoň prostředím na doby pionýrských začátků.


Dobovou atmosféru podpoří svým hlasem Jirka Urbánek, který byl před více než 18 lety moderátorem zápasů, střídat se bude s Martinem Nedbalem, který je zatím posledním mužem s mikrofonem. Hráči na představovačku nastoupí ve speciálních trikách, které pak pošlou vzduchem mezi fanoušky. Diváci, kterých se do haly vejde necelých čtyři sta, si budou moci připomenout původní melodie, jež se hrály při přestávkách nebo vystoupení cheerleaders. Ještě se chystá jedno ocenění, o tom však nemůžeme v předstihu mluvit. Dozvíte se ho z webu nebo facebooku či instagramu až po začátku utkání nebo na něj přijdete do haly. O poločase se budete moci bavit smečařskou soutěží hráčů Akademie.


Nicméně utkání, ač je zabaleno do historického hávu, bude mít stejný význam jako jiný zápas Kooperativa NBL. Body do tabulky by Ostrava v boji o A1 potřebovala jako sůl, ale my je, byť je v podstatě nepotřebujeme, nerozdáváme. Z celkového počtu 59 zápasů jsme prohráli jen čtyřikrát, naposledy 9. května 2007 v prvním čtvrtfinále play-off, které se inovativně hrálo na palubovce hůře postaveného týmu (tehdy prohrály všechny lépe postavené týmy). V historii stojí za pozornost utkání, které se hrálo 18.11.2009 a skončilo naší výhrou 129:61, tedy o 68 bodů. Je to naše druhé nejvyšší vítězství na domácí palubovce v lize. Pro srovnání: nejvyšší domácí vítězství přišlo o rok dříve proti Ústí (133:63) a nejvyšší výhra se narodila při utkání s Vyšehradem v roce 2010 – 114:28 o 86 bodů.


Když se dnes ohlížíme do historie, tak právě Ostrava byla prvním týmem, který jsme v NBL porazili. Bylo to 20. září 2000 a utkání se hrálo v Ostravě ve skleněném pekle Tatramu, kde se ostatně hraje ještě teď. S Ostravou jsme odehráli také pět zápasů v Českém poháru, všechny jsme vyhráli. Naposledy v minulé sezoně, kdy se poslední dvě kola před Final 4 hrála na dva zápasy. Oba skončily naším výrazným vítězstvím 116:67 a 122:83. S ohledem na tato dvě utkání, bylo to poslední vzájemné vyrovnané. Skončilo v Ostravě naším vítězstvím 94:73, když se rozhodující náskok zrodil na konci prvního poločasu. Kdy jsme odskočili na dvacet bodů rozdílu a ten se pak udržoval ve druhém poločase až do konce zápasu.


I Ostrava před sezonou změnila kádr. Tím se teď těsně před koncem základní části nebudeme zaobírat. Povězme si raději, že bodovými lídry jsou Srbové Stanojevič – Stojačič. První z nich hraje od začátku sezony a stihl 13,8 bodů na zápas, druhý od prosince, ale už má průměr 14,3. I Lukovi Zaharijevičovi by se dalo přisoudit nějaké balkánské občanství, pozor je to Kanaďan a průměrně dává 11 bodů na utkání. Další dva dvouciferní střelci jsou Američané Bogos a Alley. Nesmíme zapomínat na staršího bratra Jaromíra Bohačíka Petra. Toho teď zranění vyřadilo ze zápasů, ale v uplynulých 14 zaznamenal 148 bodů a také 155 doskoků, což z něj činí nejlepšího doskakovače ligy. Jako jediný se dostal nad 10 doskoků na zápas.



Jaromír Bohačík: „Bude to jiné utkání než to první, protože sestavu Ostravy doplnil Stojačič, který hrál vloni a letos na začátku nebyl. Všichni kluci z bývalé Jugoslávie umí hrát basketbal. Jakmile se dostanou do patřičných kontrolovaných emocí, pak to je s nimi vždycky těžké. Budeme hrát na Komendě, kde letos snad ani jednou netrénovali. To pro nás bude nové.“

Jakou má Ostrava šanci?

„Jsou nevyzpytatelným týmem, ve kterém je hodně emotivních hráčů. Pokud jim to sedne, mohou hrát opravdu s každým. Je třeba je hned od začátku udržet pod pokličkou a pak je tam chvíli podusit.“

Ligu mistrů jsme hráli také „doma“ na Královce a slavně to nedopadlo. Máš nějaké obavy z přesunu na Komendu?

„Obavy nemám, ale není to příjemné, když se hraje domácí zápas na cizím hřišti. Snad jen cestování odpadá. Porovnání nemůže být úplně přesně, protože na Královce, ve vší úctě k Ostravě, jsme hráli přeci jen proti soupeři jiného kalibru.“


Alexandr Sekulič: „Pro Ostravu je to velice důležitý zápas, proto předpokládáme, že přijede připravená nás překvapit na hřišti. Jejich hráči jsou orientování spíše útočně a mají hodně talentu na zakončování. Dokáží nastřílet proti každému týmu z ligy hodně bodů.“    



Připomínáme tedy, že zápas proti Ostravě se uskuteční ve čtvrtek od 18:30 v hale ZŠ Komenského. Pozor platí na ně speciální vstupenky, které jsme si už zakoupili v předprodeji na každém domácím zápase nebo zakoupíte přímo před zápasem. Hala se otevírá hodinu před utkáním. Pochopitelně na nádraží nečekejte na autobus pro fanoušky, nepojede.



 
vloženo: 30.01.2019 14:22 / aktualizováno: 30.01.2019 17:48 / přečteno: 5749x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.