POSLEDNÍ SEMIFINÁLE?

POSLEDNÍ SEMIFINÁLE?

Dnes od 18 hodin začíná další, doufejme poslední, zápas semifinálové série. Po relativně hladkém vítězství v prvním kole a vyrovnaném utkání ve druhém se můžeme těšit na dobrý zápas. Pardubice, i když pro ně není snadné hrát v Nymburce, kde ještě nikdy nevyhrály, se rozhodně nevzdají. Co před zápasem říkají oba trenéři, najdete v článku dále.  

Muli Katzurin
Jaká jsou očekávání od zápasu?

Především doufám a očekávám, že tým bude na zápas dostatečně koncentrovaný. Všichni chceme vyhrát, sérii ukončit a začít finále.

Ještě nikdy jste v Nymburce neprohrál semifinálový zápas. Budete tedy pokračovat v tradici?

V to doufám, ale nezapomeňte, že na to neexistuje žádná garance. Každý zápas je o něčem jiném, je to pokaždé jiný příběh. Proto nelze nic zaručit, ale zodpovědně mohu říci, že všichni chceme vyhrát.

Ve čtvrtfinále proti Kolínu se každým zápasem snižoval rozdíl ve skóre. Bude tomu tak i v semifinálové sérii?

Nikdy není nic jednoduchého hrát třikrát v řadě proti jednomu týmu. Očekávám, že tento zápas nebude jednoduchý, Pardubice přijedou bez jakéhokoliv tlaku a myslím, že se bude opakovat ta situace ze čtvrtfinále, kdy náš soupeř podá mnohem lepší výkon než v předešlých dvou zápasech. To nám ale říká jediné – i my musíme podat lepší výkon.

Trenér Slowiak říkal, že šance na překvapivý průběh semifinále mají Pardubice jen když vyhrají první nebo druhý zápas. Oba zápasy prohráli, bude poslední utkání jen formalita?

Tak to rozhodně ne! Nic není u konce, to by bylo předčasné. Každý tým, každý hráč chce porazit Nymburk, to není nic nového a Pardubice nejsou výjimkou. Rozhodně nepřijedou nám zápas darovat.

Další věcí je fakt, že jsme v play off a tam zápasy, na rozdíl od některých v základní části, formalita rozhodně nejsou.

Co bychom měli oproti předešlým dvěma zápasům zlepšit? A co bychom naopak neměli měnit?

Myslím, že jsme na oba zápasy byli připraveni a nemůže nás nic překvapit, známe Pardubice poměrně dobře a to platí i naopak. Ke změně jsou jenom některé drobnosti, chyby v defenzívě a podobně.

Bude čas na překvapení? Něco co od nás oponent ještě neviděl?

Samozřejmě máme připravené nějaké novinky, ale v tomto zápase je používat nebudeme, schováváme si je na finále.

Zápasy s Pardubicemi jsou na naše poměry docela velkou bodovou nadílkou, dostali jsme ve dvou zápasech 151 bodů. Je to naší chybnou hrou v obraně a nebo dobrým útokem soupeře?

Je to kombinace obojího. V první řadě mají Pardubice dobré střelce, kteří jsou schopni pravidelně skórovat. V řadě druhé je to i našimi chybami v obraně a tyto chyby dovolily Pardubicím některé jednoduché koše. Pro nás to znamená, že musíme bránit po celou dobu zápasu, nesmíme povolit a hrát dobrou obranu jenom jednu nebo dvě čtvrtiny. Bránit musíme celých 40 minut naplno.

Budou mít hráči možnost ovlivnit přípravu na finále? Například že by dostali za dobrý výkon den volna navíc?

Pochopitelně. Pokud bude podaný výkon uspokojivý, tým si tím vyslouží nějaké volno navíc. Myslím, že to nebude problém a že všichni odevzdají dobrý výkon. Moc si všichni uvědomujeme, že v tomto zápase můžeme hodně ztratit, pokud bychom ho prohráli.

Pokud vyhrajeme, čeká nás opět dlouhá pauza bez zápasu. Série mezi Novým Jičínem a Prostějovem neskončí 3:0, nebude tedy náš soupeř ve výhodě zápasového rytmu?

Před začátkem semifinále jsem měl strach, jak se na nás projeví to desetidenní bezzápasové volno. Po zápase jsem byl velmi pozitivně překvapen, jak dobře jsme po pauze hráli. Většinou to bývá tak, že je lepší hrát více zápasů před důležitými utkáními a být tak v rytmu. Ale po tom, co jsem viděl v našem prvním zápase semifinálové série, musím konstatovat, že bude možná dobré, když si tým před finálovou sérií odpočine.

Myslíte, že jsou Pardubice dobrým soupeřem na přípravu proti finálovému oponentovi?

Jak Nový Jičín, tak Prostějov mají lepší týmy než Pardubice. To je fakt. Pardubice jsou ale týmem, který umí dobře skórovat a tak z pohledu naší defenzivní činnosti je to dobrá příprava na finále.

Jak si vysvětlujete, že v semifinálové sérii odevzdávají dobré výkony i hráči, kteří se poslední dobou poměrně trápili? Mám na mysli Rona Lewise nebo Phila Ricciho…

V první řadě si zaslouží pochvalu za to, jak v semifinále hrají. To, že předvádí dobré výkony ukazuje jejich kvality a hlavně trpělivost. V tréninku vždy makají a tak bylo jen otázkou času, kdy naskočí na vlnu dobré formy. Jsem rád, že si to načasovali zrovna na tuto část sezóny. Jsem za oba dva šťastný, protože vím, jak moc chtějí svému týmu pomoci a že je trápilo, když se jim zas tak dobře individuálně nevedlo. 

Jan Slowiak

Říkal jste, že šanci na úspěch za stavu 0:2 nevidíte dobře. Má pro Vás poslední zápas nějaký význam?

Na jedné straně musím vnímat naši ne zrovna ideální situaci. Jedeme do Nymburka, který dlouho doma neprohrál, prohráváme v sérii 0:2, ale poslední, co bych si přál, abychom k utkání přistoupili s nějakým odevzdáním. Věřím, že náš přístup bude stejný jako k minulému utkání a budeme bojovat.

V minulých dvou zápasech vám činila problém clona Nymburských na hráče s míčem, kterou dokázali využít při přebrání ke získání koše. Připravujete se cíleně na tuto variantu útoku soupeře?

Zastavit pick and roll Nymburka je velice složité. V mnohých případech dokázal Nymburk přebrání využít, ale pokud jsme zkoušeli jiné řešení, vedlo to k horším důsledkům a Benda nám dával koš za košem. Musíme zvolit nějakou variantu a věřit, že naši budou co nejodolnější.

V uplynulých dvou zápasech vás nejvíce trestal Ron Lewis. Je to hráč, na kterého se zaměříte v přípravě na středeční zápas?

V Nymburka nikdy dopředu nevíte, který hráč bude tím nejnebezpečnějším a to velká síla soupeře. My se také pokoušíme pracovat na podobné filosofii, ale Nymburk má kádr ještě vyváženější a ještě silnější, Proto nelze říct, že se dneska budeme připravovat na Rona Lewise, protože se prosadí zase jiný hráč.

Máte na takovou situaci recept?

Jedině týmovou obranu, s tím že jsme si vědomi aktuální Lewisovy formy.

Zdá se, že jsme ve dvou třetinách semifinále. Vidíte to stejně?

Já to tak nevidím. Já se soustředím na jednotlivé utkání a stále věřím, že jsme schopni Nymburk porazit a musíme tomu věřit já i moji hráči. Co bylo před tím a co bude potom, nás nesmí rozptylovat.  

V minulém zápase jste dokázali eliminovat rychlé protiútoky Nymburka. Našli jste recept i na nadcházející zápas?

Určitě nechceme, aby se opakovat první zápas série, kdy rychlých protiútoku zahráli domácí opravdu moc. Věřím, že ve stejném výkonu budeme hrát i středeční utkání.

S čím jste u vašich hráčů spokojený nejvíce?

Nemohu být spokojený, vždyť prohráváme v sérii 0:2. Já oceňuji to, že do druhého utkání dali naši hráči hodně energie a že ukázali vůli po vítězství. Přiznejme si, že při optimálním scénáři mohlo utkání skončit našim vítězstvím.

Zápas, ve kterém jeden z týmů vede 2:0, může lepší tým utkání trochu podcenit a pak roste vaše šance na úspěch…..

U tak zkušeného týmu jako je Nymburk, to žádný význam nemá. Já se soustředím na svůj tým a je mi celkem jedno, jak k tomu přistoupí Nymburk a to já změnit nemohu. 

 
vloženo: 19.05.2010 07:43 / přečteno: 10774x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.