SEMIFINÁLE ZAČÍNÁ

SEMIFINÁLE ZAČÍNÁ

Zítra v 18:00 se zvedna naše opona semifinále. Hostit budeme tým, když skončil po základní části na 4.místě a po hladké výhře nad Děčínem (3:0) postoupil do bojů o finále. Svěřenci trenéra Slowiaka jedou do Nymburka s jedním zářezem lednového vítězství. Dnes však tuto eventualitu nepřipouští žádný z trenérů Nymburka i Pardubic.  

Muli Katzurin

První zápas série je vždycky nejdůležitější. Do utkání vstoupíme po poměrně dlouhé přestávce a vždy se v takovém případě naskýtá otázka, jaký bude výkon jednoho i druhého družstva. Pardubice mají dobrý tým. Od začátku sezony se zlepšují a je vidět, že udělaly velký krok dopředu. Je to tým s dobrou týmovou chemií. Všichni se mohli o jejich kvalitě přesvědčit v sérii proti Děčínu, kdy Pardubice hrály opravdu dobře.

Kdo na tom bude po vzpomínané dlouhé pauze lépe?

Na takovou otázku se dá přesně odpovědět až po zápase (úsměv).

Co byste ještě doplnil o týmu Pardubic?

Náš soupeř má pochopitelně velmi dobré Američany, ale nesmíme zapomínat, že jsou vhodně doplněni kvalitními českými hráči. V sérii proti Děčínu na sebe upozornil třeba Tóth nebo Petr Bohačík. Také Martin Sýkora patří k oporám týmu trenéra Slowiaka. Nezapomeňme na Pospíšila, který je velmi dobrý v defenzivě a zlepšil se ve střelbě z delší vzdálenosti. Na týmu Pardubic je vidět, že neklesá výkon týmu ani když nastupují hráči z lavičky.

Bude v zápase důležitější první nebo druhá polovina utkání?

Nelze rozdělovat zápas na více částí. Zápas se hraje celý a důležité je skóre na konci zápasu. Připomeňme, že jsou to zápasy play-off, kde se počítá především výhra na konci zápasu. Proto našim jediným cílem je výhra na konci zápasu a je jedno v jaké části zápasu budeme lepší či horší.

Jak se tým v deseti volných dnech připravoval?

Snažili jsme se dát do deseti dnů ode všeho po špetkách. Hráči dostali nějaké volno, pracovali jsme na kondici fyzické a pracovali jsme i na kondici basketbalové.

Cítíte na hráčích po delší pauze větší chuť hrát?

Není to jen otázka délky přestávky. Hráči mají chuť hrát. Začalo play-off a to je pravý začátek sezony. Základní část je pochopitelně také důležitá, ale v ní nemají jedna nebo tři porážky tak fatální důsledky jako v play-off.

Jak velký procentuelní rozdíl je mezi Kolínem a Pardubicemi?

Nechci to kvantifikovat procenty, ale už jen umístění týmů po základní části hovoří za vše. Za druhé nesmíme zapomenout, že Pardubice nás dokázaly v sezoně jednou porazit a to svědčí také o jejich kvalitě.

V čem jsou Pardubice nebezpečnější – v ofenzivě nebo defenzivě?

Pardubice mají v ofenzivě velmi nebezpečné hráče, ale nelze se nevšimnout, že i v defenzivě dokáží být velice nepříjemní. Myslím, že Pardubice udělaly především v obraně největší pokrok.

V zápasech s Kolínem jsme měli v některých momentech zápasu problémy v ofenzívě. Co bude pro nás důležitější, hrát dobře v obraně nebo útoku?

Za prvé si myslím, že v prvním zápase semifinále je důležité začít dobrou obranou, to je základ. V play-off se většinou zápasy nevyhrávají dobrým útokem. Pochopitelně nepodceňuji útok, body jsou důležité, ale obrana je důležitější.

Ovlivní nás nějak prohra v lednu tohoto roku?

Neovlivní. Jednak jsme s Pardubicemi potom ještě dvakrát hráli a oba zápasy jsme vyhráli. A také zopakuji, že toto je play-off a to je jiná soutěž.

Sledoval jste v přípravě právě ten zápas, který jsme prohráli a co jste si z něj vzal?

Ano, sledoval, ale já se dívám na každý zápas. V té době jsme nepodávali dobré výkony, byli jsme dole, nebyli jsme koncentrovaní. Také se na nás negativně projevila dlouhá pauza.  

Ale tentokrát nastupují hráči také po deseti dnech….

To je pravda, ale volna byly jen dva dny, zbytek jsme trénovali a pracovali. To se s vánoční přestávkou nedá srovnat.

Bylo pro vás překvapení, že všechny zápasy Pardubice Děčín skončily vítězstvím Pardubic?

Nebylo. První čtyři týmy jsou lepší než zbytek tabulky. Možná se čekalo, že Děčín alespoň v jednom zápase Pardubice potrápí, to se ale nestalo.

Proč by měli fanoušci přijít na zápas?

To je jednoduché. Jedná se o nejdůležitější část sezony. Čekám hodně fanoušků, plnou halu, více než na zápasy základní části nebo čtvrtfinále. Kdy jindy by měli fanoušci chodit, než v psolední části sezony. Máme před sebou poslední měsíc ligy.

 

Jan Slowiak

Jakou důležitost přisuzujete prvnímu zápasu semifinále play-off?

Pro nás je naprosto nezbytné odevzdat dobrý výkon, ze kterého bude cítit, že jsme s Nymburkem srovnatelní. To je pro naše sebevědomí nesmírně důležité. Pokud máme mít v sérii nějakou šanci, musíme první nebo druhé utkání vyhrát. Kdybychom obě utkání prohráli, blížily by se naše šance limitně nule. Právě první utkání na půdě Nymburka nám hodně ukáže, v jaké fázi jsme my a v jaké je Nymburk.

Co tou fází myslíte?

My jsme se celou sezonu snažili někam posouvat. S Nymburkem jsme odehráli dobré úseky, ale především v utkáních venku přišly v poslední čtvrtině totální propady. V tu chvíli jsme se stali nekoučovatelným družstvem, které sklopí hlavu, kumuluje stále stejné chyby a pustí Nymburk do rychlé hry, rychlých protiútoků a v tu chvíli je Nymburk naprosto nezastavitelný. My musíme udržet chladnou hlavu celých čtyřicet minut. Že toho jsme schopni, jsme si dokázali v zápase s Děčínem. Uvidíme, zda jsme tak schopni hrát i proti Nymburku.

Váš tým hodně sází na Američany, kteří v play-off podávají mnohdy lepší výkony než v základní části. Sázíte na to?

Trochu máte pravdu. Bylo to vidět na sérii s Děčínem. Hampton s Arnoldem byli úplně jiní hráči, byli agresivnější, uměli si zápasy užít, uměli se na něj připravit. Bez jejich stoprocentního výkonu bychom v sérii s Děčínem šanci neměli. Proto musím na jejich výkony sázet a musím věřit. Ale jinak naši Američani podávali dobrou výkonnost i po čas základní části. V tomto duchu si na ně nemohu stěžovat.

Byla i podle vás čtvrtfinálová série s Děčínem rychle odehraná?

Já jsem v takový průběh doufal, protože jakékoliv vítězství Děčína nad námi, by Děčínu dodalo spoustu víry a energie. My jsme chtěli využít skutečnosti, že jsme Děčín v základní části a poháru třikrát v řadě porazili. 

Co jste dělali v uplynulých dnech po skončení čtvrtfinálové série?

Předně jsem nechal nějaké volno, protože jsme ho ze zdravotních důvodů potřebovali. Když jsme se vrátili, začali jsme se intenzivně připravovat. Mám pocit, že do zápasu budou hráči ochotni věnovat hodně energie a koncentrace se s blížícím začátkem zápasu zvyšuje.

Byly tréninky jiné než v posledních třech měsících?

Pro zpestření jsme zařadili do tréninku spinning, ale jinak se připravujeme jako obvykle.

Na co si musíme dát největší pozor ve hře soupeře?

Ve všech vzájemných zápasech jsme měli největší problém zastavit přechodovou fázi a z ní otevřené střely. Zaměřit se musíme na obranu nymburského pick and rollu, i tam jsme v minulých zápasech hořeli. Najít správné řešení nebude snadné, protože Nymburk využívá chytrosti svých pivotů, kteří clony hrají.

Budete brnkat na strunu lednového vítězství nebo je to zapomenuto?

Chceme na tom postavit sebevědomí týmu. Ono pouštět si před utkáním, kdy chcete zachovat chladnou hlavu ve všech situacích, sestřihy z posledních čtvrtin by nebylo v této fázi dobré. My potřebujeme hráče motivovat kladnými prvky.

Můžete vytipovat rozhodující momenty zápasu?

Předně to bude na začátku zápasu, protože i domácí vstoupí do utkání po dlouhé pauze. Druhý krizový úsek nastane mezi 28. a 35.minutou. Na to chceme být co nejlépe nachystaní.


 
vloženo: 11.05.2010 01:59 / přečteno: 10171x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.