RADO RANČÍK Z ISTANBULU

RADO RANČÍK Z ISTANBULU

Jak všichni velice dobře víte, za Galatasaray nastoupí Rado Rančík. Nemohli jsme si odpustit, abychom našeho bývalého hráče trochu nevyzpovídali.   


 

Rado minulý víkend strávil v nemocnici pod kapačkami, protože měl nějaké zažívací potíže. Teď už je podle svých slov v pořádku a bude připraven nastoupit v úterý za svůj klub proti Nymburku.

Je pravda, že oba týmy počítaly, že se střetnou z poněkud lepších pozic?

Ano, pokud bychom nechtěli mít lepší pozici v tabulce, nehráli bychom tento pohár. Těžko spekulovat co by, kdyby…. ale takový je stav.

Dal by se tento zápas nazvat zápasem o přežití?

Určitým způsobem se to dá takto nazvat, ale není třeba nad tím přemýšlet. Je to utkání jako kterékoliv jiné a je třeba ho vyhrát a neuvažovat o tom, co bude v úterý večer po zápase.

Jak může Damoklův meč důležitosti zápasu ovlivnit jeho průběh?

My máme dost zkušených hráčů, kteří vědí, jak hrát takové důležité zápasy. Jako vždy se k utkání postaví precizně. Možná se nám vzadu v hlavě bude připomínat, že se jedná o důležitý zápas, ale výkon by to nijak ovlivnit mělo.

Tedy je jedno, či hrajete takový důležitý zápas doma nebo venku?

Vždy je lepší hrát doma a v případě tak důležitého zápasu nám domácí prostředí pomůže.

Co považuješ za horší prohru: venku v prodloužení, když je vítězství tak blízko nebo domácí prohru o 11 bodů, když se očekává výhra?

Těžko říct, co se projeví na psychice týmu více. Bylo těžké spolknout výsledek zápasu v Itálii, protože jsme soupeře měli na lopatě, ale utkání jsme nedotáhli do vítězného konce. Zápas doma s Madridem nám bohužel vůbec nevyšel po útočné stránce. S obranou to bylo v pořádku, soupeř nedal více než 70 bodů. Naděje neumírá. Teď je třeba se koncentroval na utkání, které přichází.

Jaké jsou priority Galatasaraye v porovnání: domácí soutěž versus Eurocup? Má něco pro vás větší význam?

Oboje má stejnou váhu – Eurocup i domácí liga. Galatasaray je klub s velkou historií, který chce vždy sahat po největších příčkách. Pro trenéra Mahmutiho je důležité vyhrávat zápasy bez ohledu na soutěž, ve které se hrají.

Nedá se tedy předpokládat, že bystě nějaký zápas Eurocupu vypustili na úkor třeba domácí ligy?

V žádném případě se to nestane.

Mezi některými lidmi v Čechách se říká, že Galatasaray je tým, který upřednostňuje individuální výkon nad kolektivním pojetím. Co bys takovým lidem vzkázal?

V prvé řadě, že jsou na obrovském omylu. Podívejte se na týmové statistiky. V ní je více hráčů, kteří mají kolem deseti bodů. Proto bych jim vzkázal: Až uvidíte pojetí naší hry, budete mluvit jinak.

Jsi rád, že si můžeš zahrát proti Nymburku?

Já když jsem viděl, že jsme dostali Nymburk do skupiny LAST 16, vykouzlilo mi to úsměv na tváři.

Protože je to lehký soupeř?

To v žádném případě, Nymburk je v Evropě respektovaný klub. Je to proto, že v klubu znám hodně lidí a že jsem v Nymburce strávil vynikající tři roky. Přesto budu k zápasu přistupovat velice seriózně a nebudu své bývalé spoluhráče šetřit, i když jsou to moji kamarádi.

Je tým Nymburka silnější?

To, že kluci hrají kvalitní Adriatickou ligu, jim pomohlo. Myslím, že výběr, který proti nám bude hrát je lepší než ten loňský.

Kdyby sis mohl vybrat svého obránce, kdo by to byl?

To je jedno. Já vím, že mě budou bránit buď Radek Nečas nebo Petr Benda a to si člověk moc nevybere. Oba jsou dobří obránci, kteří vědí, co ode mne mohou čekat a to samé mohu já říct o nich. Známe svoje slabé a silné stránky navzájem.

Na koho se těšíš nejvíce?

Na Michala Křemena, se kterým jsem ve stálém kontaktu a budu rád, že ho uvidím. Ale těším se na všechny, se kterými jsem hrál. Rád uvidím i Vrtáka….. prostě v Nymburce mám spoustu kamarádů a známých a se všemi se rád potkám.

Turecko je známé horkokrevnými fanoušky. Jak vnímáte jejich podporu?

Ano, jsou energičtí. I když přijde patnáct set nebo dva tišíce fanoušků, umí udělat skvělou atmosféru a to nám dobíjí energii. Myslím, že to bude skvělá kulisa.

Jsou hodně nepřátelští (v rámci fair play) k týmu soupeře?

Pokud hrajeme proti Fenerbance, to zapomínají i na fair play. Pokud se v takovém zápase něco stane, hned vzduchem létají zapalovače nebo mince…..

A Nymburk je dokáže vyprovokovat stejně?

Pokud se nestrhne nějaká potyčka nebo někdo ukáže nějaké provokační gesto vůči divákům, by to mělo být v pohodě.

Jak zvládají, když se domácím nedaří? Jsou tiší, jsou ještě více nabuzení a ochotní vám pomáhat nebo jsou jako diváci třeba v Srbsku, že nakonec začnou fandit soupeři a své hráče vypískají?

Zatím jsem se ještě nepotkal, že by nás vypískali. Oni nás podporují v každé situaci, i když není moc příjemná a stojí vždy za námi.

Je nějaký rozdíl mezi fanoušky v Nymburce a Istanbulu?

Co se týče fandění, tak v tom žádný rozdíl nevidím. Jen je pro mě lepší, že jsem si s fanoušky v Nymburce mohl popovídat a rozuměli jsme si (tedy co se týče jazyka).

A poslední otázka. Umíš turecky?
Turecky neumím. Ani to nepotřebuji. Co chci, to si vyřídím anglicky. Pokud bych tu zůstal ještě další rok, asi bych se začal učit alespoň základy turečtiny. 
 Rado v Nymburce 2005 - 2008

Obrázek 

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek

 Obrázek


 Obrázek
 
vloženo: 01.02.2011 02:44 / přečteno: 17745x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.