JEDNÁNÍ EUROLEAGUE BASKETBALL

JEDNÁNÍ EUROLEAGUE BASKETBALL

V rámci losování kvalifikace o Euroligu proběhlo v Barceloně také zasedání General Assembly, nejvyššího orgánu Euroleague Basketball.

Na zasedání se diskutovalo velké množství různých témat od organizačních záležitostí, přes ekonomické otázky až po bezpečnostní aspekty jednotlivých soutěží řízených Euroleague Basketball. Na zasedání zastupoval náš klub Ondřej Šimeček. Podívejme se na některá témata trochu podrobněji.

 
Kalendáře soutěží

Diskutoval se kalendář jednotlivých soutěží, který musí být sladěn společně se soutěžemi pořádanými FIBA Europe. A právě v tomto bodě se objevily určité třecí plochy mezi Euroligou a organizací FIBA. FIBA ve svém plánu navrhuje reprezentační přestávku v rámci zimní části soutěží. Toto rozvržení se zástupcům Euroligy příliš nezamlouvá. „FIBA nepředložila žádný Bussiness plán, který by zdůvodnil, k čemu by takové volno sloužilo a kdo by z něho profitoval. Euroliga důrazně nesouhlasí, pokud nebude jasně řečeno, co to přenese pozitivního klubům nebo soutěžím,“ vysvětlil Ondřej Šimeček důvod nesouhlasného stanoviska Euroligy.

 

Možné úpravy pravidel

Diskutovalo se také o možných drobných úpravách pravidel. Podněty k nim vznikaly v průběhu minulé sezony, ale platit by měly až od sezony 2013/14. „Návrhy na úpravy pravidel nezasahovaly do základních pravidel basketbalu, ale spíše do některých technických detailů jako například možnost zkrácení některých time outů nebo zkrácení přestávek mezi čtvrtinami a prodloužení přestávky mezi poločasy či možnost využívat videorozhodčí. Dále se hovořilo o ustoupení od alternativního držení míče a do euroligových soutěží by se tak mohly vrátit rozskoky. Jeden z návrhů také hovoří o nastavení času 14 vteřin pro útok po útočném doskoku,“ vyjmenoval Šimeček některé navrhované změny. Soubor změn by se měl schvalovat na říjnovém zasedání General Assembly a bude tedy plně v kompetenci klubů, zda návrhy projdou. „Euroliga je řízena kluby a vedení Euroleague Basketball bere jejich názory v potaz,“ doplnil Ondřej Šimeček a dodal, že by se úpravy pravidel mohly dostat do života i v případě, že by je FIBA odmítla: „Pak by se soutěže pořádané Euroleague Basketball hrály ve shodě se schválenými úpravami, soutěže pořádané FIBA by pak nedoznaly změn.“

 
Pojištění

Diskutoval se také o pojištění hráčů v případě reprezentace. „Dnes platí jiná pravidla pro pojištění hráčů hrajících NBA a pro hráče hrající evropské soutěže. Právě ve věci pojištění je třeba udělat několik kroků k přiblížení obou systémů,“ řekl k palčivé otázce Ondra Šimeček.

 

Pravidlo finanční stability

Dalším tématem bylo finanční zdraví klubu participujících v soutěžích řízených Euroleague Basketball. „Od sezony 2015/16 by mělo být účetnictví klubů pod drobnohledem komise EL. Důvodem je snaha nepustit do soutěží kluby, které nejsou dostatečně finančně silné, které dluží hráčům, trenérům nebo i zaměstnancům klubů peníze nebo klubům, které pouze přelévají dluhy z jedné sezony do druhé. Mohlo by být stanoveno, s jak velkým záporným rozpočtem může klub sezonu skončit, kolik mohou majitelé klubů maximálně nalévat do rozpočtu svého klubu a podobně. Je vidět, že Euroliga si plně uvědomuje, že finanční stabilita klubu je velice důležitá a že musí existovat způsoby, jak jí kontrolovat. Přesná procedura je aktuálně ve stádiu příprav, ale dá se předpokládat, že minimálně rozpočty klubu budou veřejně dostupnou informací,“ popsal O.Šimeček finanční otázky řešení ve  střednědobém horizontu.

 
Otázky bezpečnosti

„Otázky bezpečnosti byly absolutně novým tématem jednání Valného shromáždění Euroligy. Za 11 let existence Final Four, nikdy nebyla nastolena otázka bezpečnosti, až letos, kdy proběhlo několik nepříjemných incidentů hlavně v průběhu finálového turnaje v Istanbulu,“ překvapilo O.Šimečka. Účastníkům byly promítány záběry, co se děje v některých halách při zápasech nebo co se dělo při turnaji v Istanbulu. „Mírné pokuty přestaly být pádným argumentem a jejich výše se v posledním období dostala do poměrně vysokých částek. Začíná se na sto tisících EUR při porušení některých bezpečnostních aspektů. Dalším krokem už nebude navyšování pokuty, ale dočasné nebo i doživotní vyřazení týmu ze soutěží pořádaných Euroligou,“ vysvětlil náš zástupce na Valné hromadě.

 

Schválení dohody mezi VTB a EL

V rámci zasedání General Assembly Euroligy byla také ratifikována ze strany EL dohoda mezi VTB ligou a Euroligou, jak bylo navrženo a ze strany VTB schváleno již před časem. „VTB liga se stala součástí euroligových struktur. VTB dostala svůj postupový klíč do EL a to jedno místo v euroligové kvalifikaci. Pro nás má tato dohoda obrovský význam, můžeme totiž hrát VTB hrát bez sankcí a můžeme se účastnit zápasů organizovaných jak VTB tak EL. To je dobrá zpráva nejen pro nás, ale pro pro všechny kluby z VTB, protože většina z nich startuje i v soutěžích pořádaných Euroligou.

 

Potrestání rozhodčích

Během zasedání byly také hodnoceny hrubé chyby některých rozhodčích. Na přetřes se dostalo i ovlivnění zápasu jedním z rozhodčích při utkání Eurocupu v Nymburce při utkání s Rigou. Sergej Michajlov, který situaci posoudil nesprávně, byl vyloučen z euroligových soutěží.  

 
vloženo: 12.07.2012 16:03 / přečteno: 9198x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.