ŠPANĚLSKÉ TÝMY V LAST 16

ŠPANĚLSKÉ TÝMY V LAST 16

Největší kvalitu a atraktivitu přináší většinou španělské týmy. Jak si vedou v této době? Čtěte dál....

V minulém týdnu jsme si prohrou s Jeruzalémem zabouchli dvířka do papírově snazší skupiny, ale mrzet nás to tolik nemusí. Čekají nás totiž dva atraktivní španělské týmy (Valencia a Bilbao), které se aktuálně drží v popředí tabulky ACB ligy a oba mají nakročeno do královského poháru, který hrají týmy na prvních osmi místech španělské ligy. VEF Riga možná není na první pohled tak atraktivní soupeř, ale o motivaci nebude nouze. Jejich dvoubodové vítězství ve VTB lize na nymburské palubovce bychom měli v Eurocupu minimálně ztrestat.

„Nebudeme favority skupiny a naše postupové šance jsou dole,“ odhaduje kapitán Petr Benda, přesto pesimismus není na místě: „S evropskými top týmy jsme už sehráli pár zápasů a nemyslím, že by to byly propadáky.“ Připomeňme výsledky zápasů s Valencií z přelomu ledna a února letošního roku. V prvním utkání v Pardubicích jsme prohráli 71:80, když ještě ve 33.minutě byl stav zápasu 63:64. V odvetě ve Španělsku jsme sice před poslední čtvrtinou prohrávali o 14 bodů, ale šest vteřin před koncem byl stav vyrovnaný 72:72. Domácí si však vítězství nad námi pohlídali jednou úspěšnou šestkou. Také s Bilbaem jsme odehráli v roce 2010 dva solidní zápasy. Ve čtvrtfinále EC jsme doma prohráli 47:59, ale na palubovce v Bilbau jsme zvítězili 52:46.  

O atraktivitě soupeře ztratil slovo i Lukáš Palyza: „Všichni naši další soupeři jsou atraktivní, ale stále to není stejný kalibr typu CSKA Moskva nebo Žalgiris Kaunas.“ O určité výhodě papírově silné skupiny přemítá Jiří Welsch, který má se španělským basketbalem největší zkušenosti: „Věřím, že to bude nejen výzva pro nás, popasovat se s takovými družstvy, ale také větší lákadlo pro diváky, než by byla třeba Podgorica nebo Triumf.“

Všichni hráči věří, že si fanoušci na tři středy během ledna a února udělají čas a zajedou se podívat na vlastní oči na hráče jeho je Kelati, Dubljević, Doellman, Vasiliadis nebo Mumbru. Přesné rozlosování ještě není známo, ale čekat bychom ho mohli v nejbližších hodinách.

 

Podívejme se ještě trochu podrobněji na španělské soupeře Valencii a Bilbao. Aktuálně je v tabulce ACB ligy na tom lépe Valencia, který má tři prohry a figuruje na druhém místě. O jednu prohru více a o 4 příčky níže je Bilbao, které poslední dva zápasy prohrálo.  Oba týmy spojuje ještě jedna drobnost. Jejich současní trenéři Perasović (VAL) a Katsikaris (BIL) usedly na lavičku těchto týmů jen těsně před zápasy s námi.

Perasović

Jak už jsme psali, Valencia je na tom v současné době v tabulce o trochu lépe. Tři prohry, které aktuálně na svém kontě mají, byly poměrně těsné: s Estudiantes (venku) 82:85, s Caja Laboral  (doma) 75:79 a s Blancos de R.Valladolid (11.tým – venku) 66:74. Soupiska týmu je nabitá cizinci. Vedle Španělů najdeme na soupisce Ukrajince, Srba, Francouze, Poláka, Brazilce, Černohorce a Bosňana. Zcela ojedinělý je Thomas Kelati, který má dokonce tři občanství. Jako americký rodák má občanství USA, po svých rodičích je Eritrejec a díky svému delšímu pobytu v Polsku získal před ME 2010 právě u našich severních sousedů občanství polské. Pokud vám jeho jméno řekne, že už v České republice Kelati hrál, máte výbornou paměť. Thomas byl členem týmu Zhořelce, se kterým jsme v prvním roce účasti v poháru ULEB utkali ve čtvrtfinále.

Při vyrovnanosti soupisky Valencie, dává trenér Perasović příležitost většině hráčů rovnoměrně. Ani jeden z nich nemá odtočeno na palubovce v průměru více než 25 minut. Bodová konta soupeřů zatěžují nejvíce tito čtyři hráči: Doellman (ACB = 13,9 bodů/zápas, EC = 15,7 b/z), Dublević (ACB = 11,6 b/z, EC = 14,2 b/z), Martinez (ACB = 7,5 b/z, EC = 12,2 b/z) a Ribas (ACB = 11,7 b/z, EC = 9,8 b/z).

 

Také trenér Katzikaris může zapojovat do hry širší rotaci hráčů a také u týmu z Bilbaa nemají hráči na svém kontě více než 26 minut. Bodovou mašinou je Řek Kostas Vasiliadis, který v ACB lize nastřílel v průměru 14,1 bodů a v Eurocupu dokonce 17,3 bodů. Druhým nejlepším střelcem v ACB lize je Španěl Mumbru (ACB = 12,7 b/z, EC = 9,0 b/z), dobrou střeleckou ruku má i Hamilton (ACB = 11,4 b/z, EC = 14,2 b/z). Třetím dvouciferným střelcem Eurocupu je Zisis (ACB = 7,1  b/z, EC = 11,5 b/z). Také kouč Bilbaa má velký národnostní rozsah své soupisky: USA, Řecko, Belgie, Chorvatsko,  Srbsko, Francie, Senegal a pochopitelně Španělsko.

Jak jsme již uvedli, je Bilbao se čtyřmi prohrami na čtvrtém místě, bod za druhým. Nedokázalo si poradit hned v prvním kole s Gran Canarií (59:65), později také s Realem Madrid (aktuálně lídr ACB  ligy) 84:98. Další dvě prohry přišly až v posledních dvou kolech s Cajasolem doma 76:79 a s Caja Laboral (80:81).  Pro zajímavost; první zápas v roce 2010 odehráli na straně soupeře  Mumbru a Hervelle. 

 
vloženo: 18.12.2012 02:28 / přečteno: 9226x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.