SKVĚLÝ OBRAT PŘINESL VÝHRU

SKVĚLÝ OBRAT PŘINESL VÝHRU

Basketbalisté Nymburka v klíčovém zápase o udržení naděje na postup ze skupiny K Eurocupu porazili v Tipsport areně Maccabi Haifa Bazan 68:53 a dál sní svůj sen o účasti v osmifinále této soutěže. To si zahrají, pokud příští týden porazí v Itálii Sienu. Postupových variant je ale víc.

Za předpokladu, že dosud suverénní Chimki, které ve středu zvítězilo doma nad Sienou 85:73, porazí v Haifě i Maccabi, může si Nymburk dovolit v Sieně i sedm bodů prohrát.


Středeční zápas v Holešovicích měl těžkou konkurenci v podobě prvního vystoupení českých hokejistů na olympiádě v Soči. Přesto byla v hale zásluhou domácího kotle výborný atmosféra. Nymburku během druhé čtvrtiny prohrával už o sedmnáct bodů, ale v závěru předvedl něco fantastického. Dovolil soupeři pouhé dva body a to ještě pouhých 19 vteřin před koncem za rozhodnutého stavu, a tím zápas zvrátil ve svůj prospěch.


Oba týmy začaly v Tipsport areně velmi opatrně s důrazem na kvalitní obranu. Toto snažení jim ulehčovala nesourodá hra v útoku pod oběma koši, z čehož pramenily časté ztráty na obou stranách. Ani jeden tým je ale až na ojedinělé výjimky nedokázal trestat rychlými protiútoky, protože oběma se dařil rychlý návrat do obrany. Proto Nymburk vyhrál první část zápasu málokdy vídaným poměrem 11:10.


Z kraje druhé čtvrtiny za stavu 13:13 dala Haifa dvě rychlé trojky za sebou a jeden z týmů poprvé v zápase odskočil. Rozhodčí pak dvakrát za sebou pískli při útoku Nymburku míč pro hosty. Druhé rozhodnutí už rozčílilo kouče Kemzuru natolik, že z toho byla technický chyba. Do toho přišla šnůra téměř čtyř minut bez vstřeleného koše domácích, ve které Maccabi odskočilo už na dvojciferný rozdíl.


Pak se po rychlé kombinaci konečně z křídla trefil Vojtěch Hruban, ale trápení Nymburku tím ještě nekončilo. Chyb bylo příliš a soupeř už je nemilosrdně trestal. Nebylo hráče Nymburka, kterému by se v tuto chvíli dařilo, než se za tři body trefil Vlado Ilievski a snížil na jedenáctibodový rozdíl 21:32. Za tohoto stavu se šlo o poločase do šaten.


Do druhé půle nastoupil Nymburk jako vyměněný. Tři trojky v rychlém sledu (1x Simmons, 2x Hruban) znamenaly snížení na čtyři body. Jenže pak přišly další zbytečné ztráty a hosté si vzali jedenáctibodový náskok zpět. Nymburk odpověděl pěti body z pravačky Simmonse. Vzápětí se však pod košem lehce prosadil Smith na straně Haify. Bylo jasné, že pokud domácí tým nezastaví přísun snadných košů do své obroučky, nevyhraje, přestože v útoku to začalo znovu fungovat mnohem lépe. Trojky Ilievskiho a Simmonse snížily ztrátu Nymburka jen na dva body a hostující kouč Danny Franco si okamžitě vybral time out. Do třetí části se šlo za stavu 48:51.


Průběh poslední části nemohl nikdo předpokládat. Nymburk rychle vyrovnal, ale pak na tabuli dlouho svítil stav 51:51. Nymburku se na chvíli přestalo dařit v útoku, ale zachraňoval to obranou. Na doskoku vládl Rašid Mahalbašič a Rado Rančík. Pak se konečně z křídla trefil Jiří Welsch a jeho dvojka jakoby odstartovala dlouho potlačovanou sopečnou erupci. Domácí sázeli jeden koš za druhým, zatímco hráči Haify útok za útokem ztroskotávali na útesech domácí obrany. Nymburk udělal z koncovky zápasu exhibici a stejně jako v základní skupině si i ve fázi LAST 32 připravil půdu pro postup v posledním kole.


Nejlepším střelcem zápasu se stal s 16 body Tre Simmons. Rašid Mahalbašič doskočil 11 míčů. Osmi asistencemi a 13 body se blýskl Vlado Ilievski. Obrovskou práci v obraně odvedl Jiří Welsch, který výborně uhlídal především nebezpečného Dontu Smithe.

 
vloženo: 12.02.2014 20:58 / přečteno: 9427x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.