POSTUP DO LAST 32 V PRODLOUŽENÍ

POSTUP DO LAST 32 V PRODLOUŽENÍ

Nymburk opět nebude chybět v evropských pohárech ani po novém roce. Zásluhou vítězství v posledním kole základní skupiny nad Sevillou 91:82 v prodloužení se český zástupce v soutěži probojoval mezi 32 nejlepších týmů Eurocupu. Fanoušci se tak mohou těšit na další porci kvalitních zápasů.

Nymburk si vítězstvím zajistil minimálně třetí místo ve skupině. Se Sevillou mí stejný počet pěti výher a pěti proher, ale má lepší vzájemné zápasy. Může se posunout dokonce na druhé místo, pokud Nancy v úterý prohraje s Charleroi. V zápase Říma v Oldenburgu již nepůjde o nic.


Sevilla přijela s jistotou postupu a na její sestavě to bylo vidět. Hlavní opory týmu dostaly málo minut a hráli především mladší hráči. Jako třeba český reprezentant Ondřej Balvín, který se na pivolu prezentoval 13 body a skvělými 19 doskoky.


Domácí tým zahájil zápas špatně v obraně. Téměř z každé pozice dala Sevilla body ať už z pod koše, nebo z volných střel. To se ale mělo brzy změnit. Nymburk si rychle uvědomil, že tudy cesta za postupem nepovede a výrazně přidal na agresivitě. V druhých pěti minutách první čtvrtiny dvakrát ubránil 24 vteřin, pomáhal si na doskoku a nakonec toho bylo po první části jen velmi slušných 15 inkasovaných bodů a vedení 19:15.


Většinu druhé čtvrtiny si Nymburk stále udržoval mírný odstup. V útoku se ale jen těžko prosazoval. V obraně udržel Sevillu opět na 15 bodech, ale sám jich nastřílel jen 13. Nedařilo se proměňovat jasné pozice z pod koše a domácí si nepomohli ani z perimetru. Za první poločas dali jen dvě trojky. Dlouho však drželi soupeře na uzdě v obraně až na samotný závěr čtvrtiny, kdy se Sevilla prosadila několika body a snížila poločasový stav na 32:30 pro Nymburk.


Ve třetí čtvrtině postupně přebíral iniciativu soupeř ze Španělska. Nymburk nepřišel ze šatny s tak pevnou obranou, jakou se prezentoval v první půli. Sevilla to trestala, nastřílela 26 bodů. V útoku se domácí tým dopouštěl častých chyb. Chyběla větší agresivita, rychlost hráčů i míče, který zůstával v rukách déle, než by bylo potřeba. Pramenilo z toho minimum volných střel. Světlým momentem byla trojka Pavla Houšky, který v tu chvíli srovnal na 44:44. Sevilla se ale rozstřílela z perimetru, kde ji to jako Gallardovi padalo i se štěstím o desku. Naštěstí se v závěru periody trefil za tři Luboš Bartoň a snížil na 50:56.


Když se stejný hráč zkraje čtvrté části trefil z perimetru podruhé, snížil na tříbodový rozdíl. Nymburk bojoval. Následně po zisku Jirky Welsche snížil na jediný bod Tre Simmons. Pak ale zchladil Nymburk trojkou Byars a hned po něm snadným košem Oriola. Nymburk ale bojoval dál. Dařilo se mu získávat druhé šance v útoku. Když jednu takovou využil Derek Raivio trojkou, ztrácel Nymburk zase jen bod.


Sevilla si v kritickou chvilku pomohla opět trojkou. Na druhé straně ale stejně pálil Tre Simmons. Byla to sice teprve jeho druhá trojka z osmi pokusů, ale v tu chvíli se náramně hodila. Za chvíli se agresivním nájezdem prosadil Chris Burns s faulem a třemi body srovnal po delší době stav. Do konce zápasu chyběly tři a tři čtvrtě minuty.


Seville padaly trojky dál. I přes clonu se zpoza oblouku trefil už počtvrté v zápase Thames. Pak se ale trefili Tre Simmons a Petr Benda a Nymburk po hodně dlouhé době vedl. Časomíra ukazovala minutu a patnáct vteřin do konce, když Ondřej Balvín dal jen jednu šestku a srovnal. Na druhé straně vzápětí s velkou smůlou nepropadl míč obroučkou ani Simmonsovi, ani dopichujícímu Burnsovi. Sevilla pak zakončila rychlý brejk. 40 vteřin před koncem ale delší dvojkou zpoza vymezeného území srovnal Burns. Jenže pak se prosadil i s pořádnou dávkou štěstí i soupeř. Nastala poslední pozice Nymburka. Tre Simmons dlouho držel balon a když už vypadalo, že ho ztratí a bude konec nadějím, našel pod košem volného Petra Bendu a šlo se do prodloužení.


To Nymburk zvládl parádně. Bodově ho načal opět Benda. Trojku přidal Simmons a Nymburk se rychle ujal vedení. Tre se chvíli na to trefil z perimetru znovu. Hned na to Nymburk znovu ubránil a z rychlého protiútoku skóroval opět Benda. Stav 10 – 1 po polovině prodloužení nasměroval domácí tým k výhře. Po dvou šestkách již 13 bodového Balvína přidal další trojku Luboš Bartoň a vítězství bylo opravdu na dosah. Nymburk vedl 90 vteřin před koncem o 11 bodů a to už bylo rozhodující. Sevillu porazil 91:82 v prodloužení a zajistil si postup mezi 32 nejlepších týmů Eurocupu.

 
vloženo: 16.12.2014 21:05 / přečteno: 9324x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.