POSTUPOVÁ MATEMATIKA

POSTUPOVÁ MATEMATIKA

Po téměř beznadějném úvodu ve skupině LAST 32 Eurocupu má Nymburk dokonce určitou šanci na postup do vyřazovacích bojů z prvního místa, ale také skončit před branami postupu. Podívejme se, kdy a za jakých podmínek budou Lvi postupovat.

Předně si připomeňme klíč, který stanoví pořadí v tabulce za určitých „mimořádných“ podmínek. O pořadí prioritně rozhoduje při stejném počtu zápasů, jak je v tabulce LAST 32 Eurocupu zajištěno, počet bodů ze zápasů respektive počet vítězství. Pak mohou nastat dvě možnosti. Buď mají shodu v tomto kritériu dva týmy nebo více týmů.

 

V případě shody počtu vítězství dvou týmů se pak rozhoduje v počtu vítězství v porovnání právě těchto dvou družstev. Kdo má více vítězství je lepší. Při rovnosti vítězství přichází do úvahy skóre ze vzájemných zápasů. Je-li i v tomto případě shoda, rozhoduje lepší bodový rozdíl ze všech zápasů příslušné skupiny, a pokud i zde vládne shoda, je dalším kritériem vyšší počet nastřílených bodů.

 

V případě, že se do rovnosti bodů v tabulce dostane více týmů než dva, dojde k vytvoření minitabulky týmů, mezi kterými vládně shoda a zde se rozhoduje podle výše uvedených pravidel s tím, že bodový rozdíl je vytvořený pouze mezi týmy, které jsou v dané minitabulce.

 

V případě skupiny G fáze LAST 32 Eurocupu mohou za určitých okolností nastat obě varianty. Podívejme se nejprve na tabulku skupiny G po 5.kole:

1. Strasbourg           3/2   389:360 11b.  +29
2. Unics Kazaň         3/2   376:353 11b   +23
3. ČEZ B.Nymburk   2/3    375:375  7b        0
4. Zenit Petrohrad   2/3   366:418   7b    -52


V posledním kole se hrají tyto zápasy:

Nymburk : Kazaň – v úterý, Strasbourg : Petrohrad – ve středu

což z důvodu objektivity není zcela optimální (více v poznámce pod čarou na konci textu  ).  

 

Pokud Štrasburk vyhraje nad Petrohradem je francouzský tým postupujícím, protože jeho poměr je zápasů bude 4/2. Za tohoto předpokladu potřebuje Nymburk porazit Kazaň o více než 8 bodů, protože v prvním zápase v Kazani prohrál 67:75, tedy o osm bodů. Proč nestačí o 8 bodů? V případě výhry o 8 bodů by nastala rovnost i ve skóre vzájemných zápasů je dalším kritériem bodový rozdíl ze všech zápasů skupiny G LAST 32 a ten má Kazaň i při prohře o osm lepší. Ovšem zápas ve Štrasburku se hraje až o den později a tedy Nymburk nemůže kalkulovat s výsledkem zápasu, který se neuskutečnil.

 

V případě, že by Nymburk v úterý vyhrál a ve středu Zenit překvapil a porazil Štrasburk, budou mít všechny týmy po třech vítězstvích a třech porážkách. Nastupuje tedy pravidlo o rovnosti bodů více týmů a sestaví se „minitabulka“. V tomto případě to však bude tabulka všech čtyř týmů. Při rovnosti počtu vítězství rozhoduje rozdíl ve skóre.

 

Postup Nymburku zajistí vítězství o 12 a více bodů. Protože v tom případě bude mít Nymburk bodový rozdíl ze všech zápasů +12 a Kazaň +11 a tedy bude v pořadí před Kazaní. Pokud by Štrasburk prohrál o 18 bodů, bude to Nymburku stačit dokonce na první místo. Petrohrad by se za určitých okolností mohl také probojovat dál, ale to by znamenalo, že by musel vyhrát o více než 63 bodů ve Štrasburku. Výše jeho eventuálního vítězství by se snižovala v souvislosti s výší nymburského vítězství nad Kazaní.

 

Shrňme si tedy předzápasovou matematiku v závislosti na výsledku utkání Nymburk – Kazaň (zakalkulovány jsou jen více pravděpodobné výsledky ze Štrasburku).

  • V případě prohry Nymburk nepostoupí.
  • V případě výhry o jeden až osm bodů a současné výhry Štrasburku nad Petrohradem Nymburk nepostoupí (dál půjde Kazaň).
  • V případě výhry o devět až jedenáct bodů a současné výhry Štrasburku nad Petrohradem Nymburk postoupí.  
  • V případě výhry o 12 a více bodů, Nymburk postoupí (téměř bez ohledu na poslední zápas).   

Postupující týmy z „nymburské“ skupiny G fáze LAST 32 Eurocupu se v osmifinále utkají s prvním a druhým týmem ze skupiny J. Aktuálně jsou zde na prvních dvou místech Chimki (4/1) a Limoges (3/2). Poslední zápas této skupiny odehrají právě tyto dva týmy ve Francii. První zápas v Moskvě vyhráli domácí 79:70  a zápas šestého kola se hraje také v úterý 10.ledna (od 19:15). Pokud vyhraje Limoges o méně než devět bodů, obsadí druhé místo, vyhraje-li nad devět, bude první. Pokud Limoges prohraje, bude soupeřit s třetím Cantú o pozici, přičemž má s Italy stejný počet vítězství 1-1, ale i stejné skóre 138:138!

 
Tedy v úterý v noci bude jasné, zda Chimki bude první nebo druhé ve skupině a nahrává to tak Štrasburku ovlivnit svou hrou také svého soupeře ve vyřazovacích bojích Eurocupu. Bude-li Chimki na prvním místě, bude mít Štrasburk kontrolovanou prohrou šanci se mu vyhnout. Je otázkou, zda vůbec může tým kalkulovat s takovou eventualitou či nikoliv. 
 
vloženo: 05.02.2015 10:43 / aktualizováno: 05.02.2015 14:01 / přečteno: 10751x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.