NOVÝ FORMÁT BCL

NOVÝ FORMÁT BCL

I českými basketbalovými servery problikla informace, že některé kluby se odhlásily z Eurocupu a zapojily se do nově vznikající Champions League, tedy ligy mistrů. Tyto změny však vyvolaly dominový efekt a direktoriát musí změnit formát soutěže.

Board BCL (Basketball Champions League) do soutěže přijala v poslední době tři týmy: třetí tým řecké ligy AEK Atény, druhý tým srbské ligy KK Partizan Bělehrad a mistra Polska Zielonu Goru. Nové kluby byly zařazeny přímo do hlavní soutěže. To by znamenalo, že by (při zachování stávajícího systému) musely některé kluby „propadnout“ do kvalifikace. To však není možné, protože klíčovou zásadou je, že výsledek losování v Mnichově 21.července se nemůže změnit tak, aby týmům, zařazeným do soutěže, jakýmkoliv způsobem ublížil.  

 

Bylo rozhodnuto, že se tedy základní části zúčastní nakonec 40 týmů místo 32 původních. V předcházející formátu bylo v každé skupině nasazeno 6 družstev a další dvě místa měli zaujmout kvalifikanté. Nyní bude 40 týmů rozděleno do 5 skupin po osmi účastnících, přičemž skupiny A-D zůstanou ve stejném složení, jako bylo stanoveno při losování. Dále byla vytvořena skupina E, do které byly zařazeny AEK, Partizan a Gora a dalších pět týmů z kvalifikace, na které se usmálo štěstí a postoupily rovnou do základní části. Jsou to: MHP Riesen Ludwigsburg, Dinamo Sassari, Charleroi, Besiktas a Szolnoki Olaj. 

 

Díky tomu se zruší některé zápasy kvalifikace. Pro náš tým, který měl původně na sedmém místě jednoho ze čtveřice Groningen / Tartu / Bakken Bears / Dinamo Sassari a na osmém jednoho z trojice Rilski Sofia / Cmoki Minsk / Nahariya, se mnoho nemění. Jasné je to, že Sassari naším soupeřem v základní části určitě nebude, protože se dostane do skupiny E.

 

Zásadní změny pochopitelně dozná play-off. Do něho se kvalifikuje 24 týmů. Původně to byly první čtyři týmy z každé skupiny, tedy šestnáct. Do čtyřiadvacítky se dostanou první čtyři týmy z každé základní skupiny, tedy 5x4 plus čtyři nejlepší družstva z pátých míst. Vítězové skupin a tři nejlepší ze druhých míst (celkem 8 týmů) postoupí rovnou do druhého kola play-off, zbývajících šestnáct týmů se ve dvou zápasech (7.2. a 21.2.) zredukuje na osm a postoupí do druhého kola play-off. Šestnáct mužstev ve druhém kole play-off se zredukuje na osm, ve třetím kole na čtyři a poslední čtyři se pak utkají ve FINAL FOUR (28. - 30.dubna 2017) o vítěze Ligy mistrů. 

 
vloženo: 20.08.2016 08:06 / přečteno: 10537x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.