SEDM MINUT NESTAČÍ

SEDM MINUT NESTAČÍ

Nymburk nezvládl zápas čtvrtého kola v německém Frankfurtu a po prohře 61:74 si pohoršil v průběžné tabulce reálně na páté místo s bilancí 2:2 jako jejich úterní soupeř, ale s mínus 13 body rozdílu ve skóre.

Hosté hráli výborný basket jen sedm minut druhé čtvrtiny. Tento úsek vyhráli 26:6 a v poločase se mohli hřát příjemným desetibodovým náskokem. Teď už asi nikdo nevysvětlí, jak mohli za 15 minut v šatně zcela ztratit energii, které v závěru prvního poločasu měli na rozdávání. Ve třetí čtvrtině se nymburští Lvi zmohli na pouhých pět bodů, jakby ne, když téměř všechny útok skončily ztrátou. Několik útočných faulů, někdy posouzených možná příliš přísně, potom kroky nebo pokažené přihrávky. Deset ztrát přibylo na kontě Nymburka ve třetí čtvrtině, domácí připsali jen tři. Domácí řádili jak černá ruka a nepočetné obecenstvo jim nadšeně aplaudovalo. „Utkání pro nás končilo ve třetí čtvrtině,“ špitl po utkání Sant-Roos. Poslední čtvrtina už na obrazu naší hry nic nezměnila. Do bahna špatného výkonu jsme zapadali čím dál tím hlouběji, až v úplném závěru jsme ještě vyškrábali jiskřičku naděje do odvety, když jsme z mínus dvaceti stáhli rozdíl na třináct.
 

Trenér Ronen Ginzburg se na facebookovém profilu omluvil za tragický výkon především svým nejvěrnějším fanouškům: „Především se chci omluvit těm fanouškům, kteří vážili cestu dlouhou téměř dvanáct set kilometrů, mnozí si vzali dovolenou a strávili den a noc v autobuse a pak ještě tři hodiny čekáním na začátek zápasu. Ti všichni zaslouží náš obrovský obdiv. Jsme zklamaní a cítíme se velice nepříjemně, že jsme se vám nebyli schopni za vaši podporu nějak odvděčit. A ještě jednou se omlouváme za náš výkon.“ Právě FanClub byl tím nejsvětlejším bodem nymburského vystoupení v Německu.

 

Utkání začalo opatrným oťukáváním. Nymburský tým nebyl příliš přesný ve střelbě. Poprvé se trefil Petr Benda, který upravoval košem na 5:2, na 9:2 zvyšoval Ibekwe, který se na utkání dobře připravil a nejen že se chtěl před naším trenérem předvést, on se i předvedl a svou náhradu jednoznačně porazil. Nakonec dal 17 bodů, doskočil 7 míčů a stal se nejužitečnějším hráčem utkání. První čtvrtinu poznamenalo krvavé zranění hráče Agvy, který byl jediným Němcem v sestavě trenéra Perwase s významnou minutáží. Agva se pustil do koše mezi dva naše hráče a bílý mlýn ho semlel a vyplivnul tváří přímo na palubovku. Zkrvavená hlava už hráče na palubovku nepustila. Příležitost tak dostal v závěru Merz a stal se slavným. Nymburský tým působil až tragicky, když nedal zpod koše třeba na dva až tři pokusy a nedařilo se ani z nájezdů.

 

Za tři minuty po začátku druhé čtvrtiny za lehké ťuknutí do ruky trojku střílejícího Vaughn, se dostali domácí poprvé do dvouciferného vedení 24:14. Ještě před exekucí trestných hodů si zval trenér Ginzburg oddechový čas. Při něm realizační tým polil hráče živou vodou. Až neuvěřitelná změna ve hře se na hřišti projevila razantním stahováním náskoku domácích. Obrana přitlačila na rozehrávače těsně za půlící čárou, po cloně ho zdvojila a byly z toho zisky míče. Když už se konečně domácí přes první past prokousali, měli velké problémy najít střelce a hra Frankfurtu se sesypala. Petr Benda ve spolupráci s Geno Lawrencem v útoku nic složitého nevymýšleli - nějaká dvojička, pěkná shození na perimetr. Pak se k nim přidal Pavel Pumprla a z perimetru pročistil vzduch Vojta Hruban. Obrovským způsobem se zvýšila úspěšnost střelby hostů a po úseku 26:6 dění na palubovce ovládl Nymburk.

 

Změna stran přinesla i změnu v herním projevu. Možná domácí nastartovala těžká střela Morrisona přes dobře bránícího Petra Bendu, nicméně se domácí začali nebezpečně přibližovat. Po trojce Ibekweho zhruba v polovině třetí čtvrtiny zazněl v amplionech haly fragment z Beethovenovy Osudové a jakoby předznamenal další průběh zápasu. V útoku jsme kupili chybu za chybou a při zlepšené obraně Frankfurtu se za celou třetí čtvrtinu hosté dopustili deseti ztrát. I když hráli domácí v útoku poměrně individualisticky, košem s faulem Ibekweho vyrovnali a bohužel se i kolem nymburských hráčů prohnali do vedení. Minutu před koncem to bylo už osmibodové vedení 51:43 a až po osmi minutách dal Nymburk druhý koš ve třetí čtvrtině. Jeho autorem byl Hruban z průniku. Necelých šest minut před koncem zápasu to ještě nevypadalo špatně. Dotáhli jsme se na 53:50, ale pak přišly nezapomenutelné chvíle Merze. Dvěma trojkami roztočil odstředivku tak rychle, že jsme se v ním neudrželi a ve velkém tempu ztráceli v rozdílu čím dále tím větší počet bodů. Dvě minuty před koncem byl stav 71:53. Tedy úsek zhruba pěti minut ovládli domácí v poměru 18:3. Z příznivě nakloněného utkání po dvaceti minutách se stal úplný propadák.

 

Body: Ibekwe 17 (7 doskoků), Vaughn 16 (9 asistencí), Shields 11, Morrison 9, Graves 8, Merz 6, Agva 4, Robertson 3 - Sant-Roos 11, Benda a Hruban 10, Simpson, Meier a Pumprla 5, Allen 4, Welsch 2, střelba za 2 body: 38/20:37/18, trojky: 14/5:19/5, TH: 21/19:16/10, doskoky: 29:34, asistence: 20:12, čtvrtiny: 17:11, 13:29, 21:5, 23:16 

 
vloženo: 09.11.2016 01:41 / přečteno: 9743x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.