ARIS - ŠEST KVALITNÍCH CIZINCŮ

ARIS - ŠEST KVALITNÍCH CIZINCŮ

Už za necelých dvacet čtyři hodin začíná pátý zápas Basketball Champions League proti zatím neporaženému týmu z Řecka – Aris Soluň, který disponuje šesti kvalitními cizinci, které si trochu představíme.

„Vypadá to na největšího favorita skupiny,“ otipoval nadcházejícího soupeře Petr Benda. Aris totiž v BCL zatím neprohrál a kromě relativně snazších soupeřů, jako je Helios Domžale (62:52) nebo Bakken Bears Aarhus (82:66), rozdrtil o 32 bodů na venkovní palubovce Ironi Nahariya (85:53), pasovaného na černého koně soutěže a také si v domácím prostředí poradil s Banvitem Bandirma (84:78).  

 

V řecké lize je zatím jeho poměr prohraných a vyhraných zápasů vyrovnaný. Třikrát zvítězil a třikrát prohrál. Poměr skóre je o pět bodů pozitivní 448:443, právě o těch pět bodů, o které Aris vyhrál v posledním kole nad týmem Koroivos. Na svém kontě má těsnou prohru se slavným Olympiacosem 63:70.

 

„Podobně jako Banvit má Aris celou řadu kvalitních Američanů,“ říká o soupisce Petr Benda. Američané jsou čtyři a všichni mají odehráno nad 20 minut na zápas. V Evropě nejzkušenějším je Michael Jenkins, který po Starém kontinentu běhá od roku 2009. Za tu dobu prostřídal Černou Horu, Německo, Belgii, Itálii a Turecko. Will Cummnings je naopak v Evropě zelenáčem. Po ukončení studií ve Philadelphii v minulém roce odehrál rok v D-league za Grande Valley Vipers s průměrem 20,4 bodů a 4,8 asistencí na zápas. V brýlích hrající Devyn Marble je další Američan, pro kterého je toto první sezona v Evropě. Dva roky před tím hrál za mořem střídavě NBA a D-league. V nejslavnější soutěži má za sebou 44 zápasů s průměrem 2,2 bodů na utkání. Pod košem operuje pivotEric Buckner, který od roku 2012 vystřídal tři týmy v Turecku - Usak, Ankaru a Istanbul BB.

 

Kromě čtyř Američanů jsou v týmu trenéra Priftise dva Balkánci. Více než dvacet minut každý zápas odehrál Tadija Dragičevič, který se připojil k týmu až v říjnu po zranění Sanikidzeho z Gruzie. Zkušený Srb začínal profesionální kariéru v roce 2004 v Crvene Zvezdě a právě s tímto týmem se s námi utkal v zápase ULEB Cupu v roce 2007. V pardubické hale nám v prvním zápase nastřílel 28 bodů a byl klíčovým hráčem pro vítězství svého týmu. I v odvetě byl nejlepším střelcem s 15 body, tehdy ho však společně s ostatními spoluhráči za hanebnou prohru 74:96 v hale Pionir vlastní fanoušci vypískali. Od konce angažmá v Bělehradě (2010) prošel potom mnoho kluby jako Lottomatica, Alba, Azovmash, Efes, Strasbourg a Podgorica. Poslední zahraniční posilou se stal Vladimír Janković, narozený v Srbsku, ale aktuálně i s řeckým občanstvím. Většinu své kariéry odehrál v Řecku, z toho 3 roky v Panathinaikosu (2013-2016). Na začátku této sezony odešel do Valencie, ale po zranění Kavvadase se vrátil domů. Byla to posila jako řemen, Janković se hned ve svém prvním zápase v Lize mistrů stal nejužitečnějším hráčem 4.kola BCL.

 

Šest výše jmenovaných hráčů strávilo na palubovce více než 62% času a nastříleli téměř tři čtvrtiny všech bodů našeho řeckého soupeře.

 

Jaký recept na úspěch má Petr Benda? „Náš tým je stavěný hodně atleticky k tomu, abychom běhali do rychlých protiútoků a využívali přečíslení. To se musíme snažit dělat. A hlavně musíme tuhle náročnou hru vydržet více než deset minut jako ve Frankfurtu. Pak máme šanci na vítězství.“  Martin Peterka se se svým zkušenějším spoluhráčem shoduje. „Co jsme soupeře viděli, hrají hodně agresivně v obraně i útoku. Vycházet musíme z výborné obrany, ale musíme oproti minulému utkání zlepšit i útok. Když dáme 5 bodů za čtvrtinu, nemůžeme vyhrát,“ vzpomněl na zápas proti Frankfurtu Martin Peterka, který věří v podporu fanoušků: „Když bude dobrá atmosféra, strhne nás to k lepšímu výkonu.“


O dobrý pocit z úterního zápasu se budou starat nejen hráči, ale také moderátor Jan Smetana z České televize a také cheerleaders. Poločasové soutěž ve střelbě z tříbodové vzdálenosti vyplní poločasovou přestávku a přestávku mezi třetí a čtvrtou čtvrtinou budou dva vybraní diváci zkoušet Lucky Shot z půlky. V banku je 8.500,- Kč. Nezapomeňte, že zápas začíná v 18:30 a čelit se bude kromě soupeře na palubovce i bouřlivým fanouškům soupeře v hledišti. Podle posledních zpráv jich přijede stovka!!      

 
 
 
vloženo: 14.11.2016 21:52 / přečteno: 9722x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.