MUSÍME HRÁT RYCHLE

MUSÍME HRÁT RYCHLE

Dnes od osmi večer se v Domžale utkáme s předposledním týmem tabulky základní skupiny Basketball Champions League Helios Suns. Utkání, ve kterém nejde o nic jen zdánlivě.

Zápas z pohledu tabulky pravděpodobně nic řešit nebude, protože by nás sice vítězství posunulo na druhé místo, ale jedině za předpokladu, že by Banvit prohrál v Dánsku s posledním Bakken Bears. „Myslím, že Bakken nemá šanci Banvit porazit, ale na tom, že chceme soupeře porazit, se nic nemění,“ přiznal Vojta Hruban.

 

Výhra nad Helliosem nám může připsat desátou výhru ve skupině a díky tomu se dostaneme v hodnocení týmů a následným zařazením do losovacích košů play-off výše. Deseti vítězství na třetím místě tabulky dosáhl ve skupině C jen EWE Baskets Oldenburg, ale ten má rozdíl ve skóre +87, kdežto my už nyní máme +109. „Bylo by dobře zakončit skupinu na pozitivní notě a jít dobře naladění do play-off,“ dívá se na výsledek zápasu z jiného úhlu pohledu Vojtěch Hruban. 

 

Na první pohled by se mohlo zdát, že výhra nad Domžale musí být snadná, vždyť Helios v Nymburce dostal výprask o třicet bodů. Ale slovinský tým zatím letos doma neprohrál o více než 9 bodů. „Musíme zapomenou, že je to tým, který jsme doma porazili o třicet. Doma prohrávají o málo, protože všechny domácí zápasy mají nízké skóre. Nemohou prohrát o 30, když v zápase padne šedesát bodů. Našim cílem je to, co jsme s nimi udělali tady – zrychlit z jejich pomalé do naší rychlé hry. V tom jsme mnohem lepší,“ říká Jiří Welsch. „Oni hrají chodící basketball a neběhají, když nemusí,“ přidal o soupeři s lehkou nadsázkou Vojta. 

 

Snadno se řekne, že musíme soupeři vnutit svůj styl, ale jak to udělat? „Slušná obrana, dobrý obranný doskok a snaha běhat dopředu i za situací, kdy to není úplně jednoznačné jako po zisku nebo obranném doskoku. Musíme vyrážet ihned po obdrženém koši a tím na domácí tým vytvářet tlak, že se musí také rychle vracet,“ nastínil cesty ke zrychlení hry Vojta Hruban.  Jirka Welsch však ještě vidí možná omezení ve faktorech mimo vlastní utkání. „Uvidíme, jak se na nás podepíše dlouhá cesta autobusem. Navíc program posledního týdne nebyl úplně jednoduchý. Půjde o energii, kterou musíme v zápase najít,“ říká kapitán Welsch. 

 

Rychlá hra má i svá rizika, jakými jsou ztráty. „Když tým zakládá hru na rychlých protiútocích, musí se často řešit situace ve zlomku sekundy. Nehrají se nacvičené standardní akce. Ale když budeme hrát dobře v obraně, dá se nějaká ztráta přežít,“ vysvětluje křídelník Hruban, který má v utkání ještě jeden cíl. „Chtěl bych lépe ubránit Tomáše Kyzlika, aby pak nepřijel na repre a říkal, že mi dal dvakrát 15 bodů,“ usmívá se Vojta.

 

Tomáš Kyzlink je oporou družstva Helios Suns, je jejich nejlepším střelcem, je prostě jejich největší ofenzivní zbraní. Helios ale pochopitelně není Tomáš Kyzlink a nikdo další. „Hrají poměrně kolektivně, dost si půjčují balón. Kyzlink je ale jediný opravdový zakončovatel, který umí vystřelit z dálky a umí najet. Má hodně dlouhý čas na palubovce, hodně střel, a body mu naskakují rychle,“ vyjmenovává kladné vlastnosti svého reprezentačního spoluhráče Vojtěch Hruban. Tomáš Kyzlink a Brandyn Curry dohromady nastřílejí třetinu bodů svého týmu. „Přibrzdit tyhle dva hráče je náš největší úkol,“ plánuje Vojtěch Hruban.

 

Hraje se Vojtovi dobře proti týmu, který nemá vysoké skóre? „Ani ne. Frankfurt má také málo nastřílených i obdržených bodů, protože má dobrou obranu. Helios hru hodně kouskuje a hlavně hraje pomalu a střeleckých pozic není tolik. Proti takovému týmu se mi nehraje dobře. Zápas se může zvrhnout v pochodové cvičení a to by byla katastrofa. Musíme jim vnutit náš herní styl a to není nic jednoduchého. Stojí to spoustu sil. Pokud jeden tým hraje v rychlém tempu, ten druhý je také nucen k větší rychlosti. Je hodně vzácné, aby jeden tým zakončil v páté sekundě a na druhou stranu se šlo pěšky na hrálo se na 24 vteřin. Jedno družstvo tempo udává a druhé se ho drží.“

 
Uvidíme tedy dnes večer, v jakém tempu se bude hrát a jaký výsledek bude na konci. Zápas bude přenášet TV O2Sport v přímém přenosu. 
 
vloženo: 25.01.2017 12:52 / přečteno: 8446x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.