PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE v BCL

PŘEDSTAVUJEME SOUPEŘE v BCL

Naše skupina je možná nejtěžší z nalosovaných a boj o postupovou čtyřku může být dlouho vyrovnaný. Pochopitelně soudíme jen podle minulých sezon a neznáme budoucí sílu našich oponentů. Představme si krátce naše soupeře pro základní část Basketball Champions League.

Obrázek

Brose Baskets Bamberg se v posledních devíti letech stal sedmkrát mistrem Německa a od roku 2004 hraje v Evropě buď Eurocup nebo Euroligu a je tedy v podstatě nováčkem Ligy mistrů, ovšem hodně zkušeným na evropských palubokách – možná nejzkušenějším. V posledních dvou letech se Bamberg v Eurolize příliš neprosadil a skončil dvakrát na třináctém místě. Letos ani nevyhrál německé mistrovství a dokonce ani nepostoupil do finále. Po čtvrtém místě v dlouhodobé části (22-12) mu cestu zatarasil v semifinále budoucí mistr z Mnichova.

S Bambergem jsme se utkali třikrát. Jednou v přípravě 2008 a v sezoně 2009/10 v Eurocupu. Bilanci máme 1:2.


Obrázek

AEK Athény jsou vítězem nedávno skončené ligy mistrů, když ve finále porazili AS Monaco 100:94 a vrátili monackému týmu prohru z předešlé sezony, kdy je Monako vyřadilo v prvním kole play-off Champions League. V domácí soutěži AEK vyhrálo domácí pohár, ale v lize skončilo na pátém místě, což je vyrovnání nejhoršího umístění v nejvyšší soutěži Řecka od svého návratu do těchto pater ligy v roce 2014.

S AEK jsme odehráli dva zápasy. Oba v minulé sezoně v prvním kole play-off BCL. Bilance je 1:1 na body máme však o jeden bod horší skóre a to nás právě nepustilo do dalšího kola.


Obrázek

Hapoel Jeruzalém je další tým ze špičky izraelské ligy. Za posledních deset let skončil nejhůře čtvrtý po základní části a v letech 2015, 2016 a 2017 to dotáhl až do finále. V roce 2017 porazil Haifu, v roce 2016 prohrál s Rishonem a v roce 2015 zvítězil nad Eilatem. V minulém ročníku domácí soutěže skončil Hapoel na 3.místě s bilancí 21-12, ale v semifinále prohrál s druhým Hapoelem Holon o čtyři body a do finále se nedostal. V Izraeli se totiž semifinále a finále od roku 2016 hraje jen na jeden zápas. I pro Hapoel Jeruzalém to bude premiéra v BCL, do této doby startoval v Eurocupu, kde to ve svém nejúspěšnějším roce 2017 dotáhl až do semifinále.

S Jeruzalémem máme pětizápasovou historii se dvěma výhrami a třemi prohrami. V sezoně 2010/11 a 2012/13 jsme odehráli celkem 4 zápasy Eurocupu, dva jsme vyhráli a dva prohráli a v roce 2014 jsme se soupeřem ze Svatého města prohráli v kvalifikaci o Euroligu.


Obrázek

Fuenlabrada je tým ze středu ligového pelotonu nejvyšší španělské soutěže, když se za posledních deset let dostal do play-off jen jednou z osmého místa (2016). V letech před tím se klub pohyboval až ve druhé polovině pořadí. V roce 2015 byl dokonce na posledním místě. V minulé sezoně skončila Fuenlabrada na devátém místě (17-17), dva body za Tenerife a tedy do vyřazovacích bojů nepostoupila. S evropskými poháry Fuenlabrada mnoho zkušeností nemá. V sezoně 2002/03 hrála ULEB Cup, v sezoně 2011/12 EuroChallenge a 2016/17 Eurocup. Je otázkou, zda je to ve španělské lize nějaký velký hendikep.

S Nymburkem se Fuenlabrada utkala jednou v přípravě. Na palubovce v pražské Tipsport Arény v Holešovicích jsme pod vedením trenéra Kemzury vyhráli 67:62.


Obrázek

Do Turecka pojedeme k zápasu proti Eskisehir Basket. Je to tým, který zatím do povědomí basketbalové Evropy příliš mnoho nepronikl. Klub byl založen v roce 2006 a do nejvyšší soutěže se probojoval v roce 2010, ovšem to statoval pod názvem Olin Edirne Basket a hned v první sezoně si připsal vítězství nad zvučnými soupeři jako Galatasaray nebo Besiktas. Sedmé místo v lize je posunulo do Eurochallenge Cup. V dalších letech se jim moc nedařilo v poháru ani v lize a v letech 2012 až 2014 skončili na 14. místě. Nepomohlo, ani že v jejich dresu hráli v sezoně 2013/14 Darius Washington a Christos Tapoutos (oba naši bývalí hráči). O rok později se tým propadl do 2.ligy, a protože ztratil podporu města Edirne, přestěhoval se do Eskisehiru, města o 700 tisících obyvatel asi 300 km na jihovýchod od Istanbulu (směr Ankara). Po dvou letech ve druhé lize se v minulé sezoně klub vrátil do nejvyšší soutěže, kde skončil na 7. místě (16-14) a ve čtvrtfinále prohrál s Tofasem 0:2 na zápasy.

S týmem Edirne ani Eskisehir jsme se ani jednou neutkali.


Obrázek

Do Francie pojedeme na návštěvu Dijonu, kde má svůj hlavní stan tým JDA, tým, který dvakrát ve své historii získal francouzský pohár (1993 a 2006) a jednou se probojoval do semifinále (2014). Díky tomuto umístění si Dijon zahrál také Eurocup v sezoně 2014/15 a prošel přes základní skupinu do druhého kola. Dva roky před tím si tým z východu Francie zahrál EuroChallenge. V minulém roce obsadil Dijon v lize ProA páté místo a ve čtvrtfinále podlehl Limoges 0:2 na zápasy.

Ani s tímto klubem jsme se zatím nestřetli.


Týmy, ze kterých vzejde náš poslední soupeř představme jen krátce umístěním v minulé sezoně:

  • Rudý říjen Cantu – 7. místo (16-14 + play-off 0-3 čtvrtfinále),
  • Szolnok Olaj – 1.místo – mistr Maďarska (27-7 + play-off 9-1),
  • AEK Larmaka – 1. místo – mistr Kypru (15-3 + play-off 6-0),
  • Telenet Giants Antwerp – 2. místo – vicemistr Belgie (27-9 + play-off 4-3),
  • Lietkabelis Panevezys – 4. místo (20-16 + play-off 3-4 – semifinále)

 
vloženo: 11.07.2018 17:42 / přečteno: 7138x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.