TĚŽKÝ SOUPEŘ NA VÝJEZDU

TĚŽKÝ SOUPEŘ NA VÝJEZDU

O včerejší půlnoci se vydali naši hráči letadlem do Izraele, aby se zde pokusili nachytat na hruškách domácí Hapoel Jeruzalém v pátém kole Basketball Champions League.

Po příletu na letiště v Tel Avivu ve 3:35 středoevropského času, v Izraeli je o hodinu více, čekal na hráče přesun do asi 70 km vzdáleného Svatého města. Za hodinu a čtvrt vystoupali zhruba 750 výškových metrů. Ubytovali se v hotelu Crowne Plaza, kde je po snídani čekal odpočinek. Ubytováni jsou ve stejném hotelu, jako před osmi roky při prvním vzájemném zápase v rámci Eurocupu. Kromě jídla je dalším programem dneška trénink, který začíná ve dvacet hodin místního času v Pais Arena Jerusalem. To je hala jiná, než byla domovskou arénou v roce 2010 i 2012, kdy jsme s Hapoelem hráli. Tehdy byla domácí scénou Malha Arena, drobný „domek“ s pískovcových kvádrů s palubovkou nějakých pět, šest metrů pod terénem. Nová hala postavená nedaleko fotbalového stadionu byla otevřena v roce 2014 a má kapacitu více než 11 tisíc diváků, tedy čtyřikrát více než ta původní.


Hapoel Jeruzalém má v domácí soutěži za sebou pět zápasů, čtyři vítězné a jednu prohru, kterou utrpěl v zápase 4. kola proti Galil Gilbona 27.října, jen tři dny poté, co se vrátil s porážkou z Antwerp, jediné v BCL. Týden nato v Madridu rozstřílel Hapoel domácí Fuenlabradu 105:75. Díky tomuto výraznému vítězství je Jeruzalém na prvním místě tabulky skupiny C, byť má stejně jako Fuenlabrada a AEK tři výhry a jednu prohru. Naši jsou stále na posledním místě tabulky s bilancí 1-3 stejně jako Lietkabelis a Dijon se skóre -15.


Soupiska našeho soupeře je plná Američanů, celkem je jich sedm. Naproti tomu Izraelci jsou jen tři a další čtyři mají kromě izraelského ještě nějaké další občanství. Všichni nejvíce hovoří o Amar‘e Stoudemirovi, hráči, který má za sebou čtrnáct let v NBA. Jeho statistiky jsou opravdu ohromující. Osm set čtyřicet šest zápasů v NBA, z toho 696 v základní pětce, 15.994 nastřílených bodů (průměr je 18,9 bodů na zápas) a k tomu 6.632 doskoků (7,8 na zápas). Ovšem jen 1050 asistencí (1,2 na zápas) ukazuje, že když už Amar‘e dostane míč, už ho můžeme čekat jen na cestě ke koši. Při 208 cm se asi ani nic jiného nedá čekat. Stoudemire však v izraelské lize nenastupuje a v BCL se také „starý pán“ šetří. Ve čtyřech zápasech zatím odehrál průměrně 15 minut s deseti body na utkání.


V BCL se o body starají nejvíce dva Američané DaSean Butler a James Feldeine s nástřelem po 14,3 bodech na zápas. Prvně jmenovaný začal evropské angažmá v Rize a největší část, tři roky, strávil v Ulmu, odkud před touto sezonou do Jeruzaléma přišel. Feldeine hraje v Evropě od roku 2010. Za sebou má dva roky ve druhé španělské lize, dva v první, rok v Itálii, dva roky v Panathinaikosu a minulou sezonu v Crvene Zvezdě.


Na soupisce Jeruzaléma najdeme i dva zajímavé izraelské hráče. Třiatřicetiletý Lior Eliyahu, který kromě jedné sezony v Caja Laboral, strávil zbytek kariéry ve třech izraelských klubech. Poprvé jsme se Liorem setkali v roce 2004, kdy jsme hráli FIBA Europe League s týmem Hapoel Elyon. Ve dvou zápasech nám tehdy nastřílel 56 bodů. Po šesti letech v Maccabi Tel Aviv přestoupil v roce 2013 do Jeruzaléma. Dalším známým jménem je Tamir Blatt, syn zkušeného kouče David Blatta, nyní trenéra Olympiakosu a dříve Cleveland Cavaliers a také trenér reprezentace Ruska.


Utkání proti Jeruzalému bude pro naše hráče velice těžké. Nejen kvůli síle soupeře, ale také proto, že jsme do Izraele odletěli bez dvou hráčů. V Česku zůstal Kendall Smith a také Pavel Pumprla. Utkání, které začíná zítra v 18:45 našeho času, přenáší O2TVSport živě od 18:40.  

 
vloženo: 06.11.2018 14:03 / přečteno: 5856x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.