DEVÁTÉ KOLO S BRNEM

DEVÁTÉ KOLO S BRNEM

V sobotu přivítáme na palubovce dva nymburské rodáky, kteří přijedou s týmem egoé Brno. Zápas 9. kola Kooperativa NBL začíná v 17:00 hodin.

Tým egoé Brno, který se vloni jmenoval mmcité o prázdninách změnil titulárního sponzora, na firmu zabývající se výrobou zahradního nábytku. Blízkost sortimentu není náhodná. Změny v názvu provázela i změna loga, které se oprostilo od značky titulárního sponzora, ale přibyl na něm basketbalový míč a nahoře otevřený chřtán brněnského draka (krokodýla).


Po sportovní stránce je egoé Brno klubem, který se snaží obnovit nebo alespoň udržet basketbalovou tradici v Brně, kde býval basketbal ještě v nedávné době na vysoké úrovni. Tým startuje v nejvyšší soutěži od sezony 2013/14 a nejvyššího umístění dosáhl v roce 2017, kdy skončil na 9.místě. Z 11.místa po základní části mu pomohly až zápasy ve skupině play-out.


Pro nás je brněnský klub zajímavý především proto, že v realizačním týmu pracuje náš bývalý hráč Akademie Martin Vaněk. Původně Martin hrál kvůli studiu v Brně za Šlapanice, dokonce v roce 2016 Český pohár proti našemu družstvu. Pak se Martin stal asistentem trenéra v klubu, který hraje domácí zápas v hale míčových sportů Fakulty sportovních studií Masarykovy univerzity, která se nachází v areálu Kampusu v brněnských Bohunicích. Až do začátku měsíce listopadu byl Martin asistentem u ligového týmu, ale zápas v Opavě v minulém kole odseděl na lavičce jako hlavní kouč.


„Tato situace je výsledkem nevýrazných výkonů týmu v posledních týdnech. Po naprosto odevzdaném zápasu bez špetky energie proti Kolínu obdržel hlavní trenér Dejan Jakara od vedení klubu shrnutí utkání. V něm byly popsány problémy, s nimiž se tým potýkal. Jeho reakcí bylo, že vedení klubu sdělil, že nikdo nebude zpochybňovat jeho práci a tým opustil. A to i přes skutečnost, že má s klubem uzavřený platný kontrakt,“ uvedl klub citaci generální manažer klubu Filip Jimramovský na klubovém webu. Kdo přijede do Nymburka jako hlavní trenér není v tento okamžik v polabské kotlině známo. Vrabci na střeše Sportovního centra však říkali, že by Brno mělo angažovat bývalého trenéra USK Praha Řeka Chugaze. Zda už bude s týmem nebo bude šéfem lavičky Vaněk, uvidíme až v sobotu.


Nymburská akademie bude mít zastoupení i mezi hráči. Jednou z opor týmu je odchovanec poděbradského basketbalu, Lukáš Stegbauer, který však v Nymburce odehrál spoustu zápasů v Akademii a ještě vloni hrál za B-tým první ligu. Lukášovi se v Brně daří a je po třech Američanech čtvrtým nejužitečnějším hráčem Brna. Druhým hráčem, který přičichl k Akademii v Nymburce je Jan Kozina, který je také součástí brněnské ekipy. Jeho vytížení je menší, ale přeci jen skoro 15 minut na utkání je solidní číslo. 


Kolonka vzájemných zápasů nepřináší nic převratného. Za pět let v lize, vzhledem k tomu, že se Brno nikdy neprobojovalo do skupiny A1, to bylo pouze deset zápasů, všechny v základní části. Ani ve výsledcích nehledejme žádnou senzaci. Až v sobotním zápase padne padesátý druhý bod, zaokrouhlíme počet nastřílených bodů na 1000. Obdrželi jsme zatím jen průměrně 61 bodů. Nejvyšším bodovým rozdílem je 53 z posledního utkání, které se hrálo v Brně 27.ledna. O 364 dní dříve se v Brně hrálo utkání, které naopak skončilo nejmenším rozdílem 7 bodů. Protože rozdíl všech zápasů je 34 bodů, je jasné, že se spíše jednalo o zápasy, kde byl vítěz známý už krátce po jeho začátku.


Co řekl před utkáním s Brnem Pavel Pumprla, který má k týmu našeho sobotního soupeře trochu blíž vzhledem k tomu, že jeho bratr Radek je na soupisce ecoé Brno. Jen připomeňme, že Radek je sice na soupisce, ale kvůli křížovým vazům v koleně je mimo hru zhruba do konce tohoto kalendářního roku.


„Brno je soupeř, který se chvíli motal na vršku tabulky a možná trochu podle očekávání nyní padá spíše ke středu tabulky. Navíc se teď v klubu dějí nějaké změny na trenérské pozici, což týmu úplně nepřidá. Nevím, zda přijedou s nějakým novým hlavním trenérem, spíše si myslím, že ne. Pokud bude ve funkci hlavního trenéra místní rodák Martin Vaněk, možná úplně nejmladší trenér historie týmu nejvyšší soutěže, bude to pro něj hodně zvláštní situace.

S jakým odhodláním jdeme do utkání?

My upínáme oči především k dalšímu utkání v BCL, který odehrajeme v Madridu. Potřebovali bychom si povedeným zápasem pozvednout náladu v týmu. Nechci, aby to vyznělo tak, že je v týmu špatná nálada nebo že si na Brnu chceme zvyšovat sebevědomí, ale vždycky je pocit lepší, pokud tým odehraje utkání, které bude přinášet radost ze hry a nebude nijak utrápené. V průběhu rozjeté sezony nemáme moc možností měnit zásadně styl hry, vždyť mezi utkáním s Jeruzalémem a Brnem máme dva společné tréninky a jeden střelecký v den zápasu. Proto potřebujeme hlavně pilovat naši hru.

Máš nějaké hlubší informace o soupeři?

Vzhledem k tomu, že video budeme mít až v pátek večer, dříve to nebylo možné, moc informací zatím nemám. Je mi známá mladá česká sestava, která zůstala tak trochu pohromadě. Cizince jsem neměl možnost zatím ani vidět. Tím, že brácha je ještě v rekonvalescenci, nemám velkou potřebu sledovat jejich zápasy. Pokud vím, bodově to táhnou právě Američané, ke kterým se občas přidá někdo další – Stegbauer nebo Farský.

Co říkáš na přestup Farského?
Přestup tohoto typu, kdy mladí dostávají v USK dost šancí, se často nevidí. Možná trochu překvapivě hraje hodně, jeho role v týmu není zanedbatelná a podle statistik neodvádí vůbec špatnou práci, možná i víc, než bych před sezonou čekal. Myslím, že je to z obou stran výhodná spolupráce. Je fajn vidět, jak se mladí hráči posouvají dopředu.  

 
vloženo: 09.11.2018 10:21 / aktualizováno: 09.11.2018 16:07 / přečteno: 5399x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.