KŘÍŽ: BEREŠ VŠECHNO NEBO NIC

KŘÍŽ: BEREŠ VŠECHNO NEBO NIC

O víkendu půjde o první české medaile v letošní sezoně. Ve hře je kromě poháru i nějaká finanční injekce a hlavně splnění jednoho z našich cílů letošní sezony.

O víkendu si daly v Novém Jičíně dostaveníčko týmy, které se sítem předkol probojovaly až do závěrečného Hyundai Final 4 českého poháru. Nejsou to však týmy, které by po základní části obsadily první čtyři místa, jsou to týmy, které figurovaly pouze na lichých místech: Nymburk (1.), Děčín (3.), Olomoucko (5.) a Opava (7.). Tentokrát nebyl domácí tým, jakožto pořadatel, poctěn divokou kartou, proto si účast musela všechna družstva odehrát v kvalifikaci.

 

„Sezona v evropském poháru se nám nepovedla, to je fakt a teď jdeme za obhajobou vítězství v českém poháru. Po konci v BCL je to pro náš tým jeden z hlavních cílů sezony a s tím do turnaje jdeme. Je to pohár = bereš všechno nebo nic,“ říká Martin Kříž po čtvrtečním tréninku.

 

Los nám v prvním kole přihrál družstvo Olomoucka. „Z těch týmů, co prošly do FINAL 4, je Olomoucko černým koněm soutěže,“ oceňuje kvalitu prvního soupeře Martin. Je sice pravdou, že nás Olomoucko v šesti zápasech ligy ještě neporazilo a že v obou dvou letošních zápasech jsme se o výsledek nemuseli bát. Ovšem pohárový zápas má vždy svoje specifika. „Kdybych si mohl vybrat soupeře do semifinále, Olomoucko bych asi nevolil,“ polemizoval Martin Kříž. Navíc o formě hráčů trenéra Benáčka svědčí i jejich poslední vítězství nad Svitavami v A1 106:81, což ale zároveň kontrastuje s posledním zápasem těchto dvou rivalů čtyři dny zpět. Svitavy tehdy v Prostějově vyhrály 81:65. „Vzhledem k poslednímu utkání pár dní před tím, mě výsledek zarazil. Pokud ale my uděláme všechno, co bude chtít trenér na sto procent, vyhrajeme,“ zůstává Martin Kříž optimistou.

 

Olomoucko se opírá především o několik svých zahraničních hráčů Dunans, Douglas, Močnik, Pelko a Mikulič a ještě před nimi je Lukáš Palyza. „Ten to tady v Nymburce zná a svůj nový tým určitě dobře informuje, jak se tady hraje a předpokládám, že má extra motivaci nás porazit,“ říká o svém parťákovi z reprezentace Martin Kříž, který byl vloni ve Svitavách vyhlášený MVP závěrečného turnaje ČP. „Já to neplánuji a věřím, že to přijde,“ zasmál se od plic náš hráč na otázku, zda chce být zase nejlepším hráčem.

 

My budeme pokračovat ve vražedném tempu zápasů z ledna, i když na přípravu na zápas má náš tým a Olomoucko vlastně stejně. „Myslím, že jsme na zápasové tempo navyklí. A tentokrát jsme měli na přípravu dva dny a normálně byl jenom jeden,“ pronesl se stoickým klidem Martin Kříž. Jedinou otázkou tak je, komu bude fandit „neutrální“ novojičínské publikum. „Nám asi fandit nebudou,“ odhaduje s otazníkem na rtech Petr Benda ze svých zkušeností. „Jsme zvyklí na bouřlivou atmosféru, že tam bude o sto více fanoušků soupeře nevadí,“ mávl rukou Martin Kříž.  

 

Podívejme se ještě na letošní cestu všech čtyř účastníků závěrečného turnaje. Všichni se zapojili až do osmifinále a na cestě do FINAL 4 museli překonat dva soupeře.

 

NYMBURK nejprve přehrál Lokomotivu Plzeň 114:55 a poté jsme si podobně snadno poradili s Kolínem. Na domácí palubovce jsme zvítězili ve čtvrtfinále 118:65, když základ k vítězství poskytla druhá čtvrtina, kterou jsme vyhráli 29:14.

 

DĚČÍN už měl v prvním svém kole soupeře z NBL. USK Praha přehrál na domácí palubovce poměrně hladce 79:56, když měl dvacet bodů k dobru už v poločase. V dalším kole ho čekal druhý tým základní části Svitavy. Dlouho to vypadalo na postup mírného favorita, v průběhu třetí čtvrtiny prohrávali Válečníci o 13 bodů. Posledních 15 minut však vyhráli o více než dvacet bodů, což přineslo celkovou výhru 86:74.

 

OLOMOUCKO v prvním svém pohárovém zápase mělo nejvíce práce ze všech účastníků. V Ostravě sice vedlo v prvním poločase, ale do poslední čtvrtiny vstupovalo s mírnou ztrátou 3 bodů. Nakonec Novou Huť přehrálo 84:79. Podobně jako v prvním kole, mělo Olomoucko plné ruce práce i ve čtvrtfinále. Přivítalo totiž na domácí palubovce Pardubice. Ty byly skoro celý zápas ve vedení. Po 35 minutách utkání Olomoucko vyrovnalo, a protože poslední čtyři minuty skončily výhrou domácích 9:2, radovalo se z postupu, po výsledku 86:79, Olomoucko.

 

OPAVA v regionálním derby přehrála Snakes Ostrava také poměrně snadno 91:45, když už v první čtvrtině vedla o dvacet bodů. K Opavě byl los milostivý i ve čtvrtfinále, když jim přihrál nováčka ligové soutěže Hradec Králové. Byť bylo prvních 15 minut vyrovnaných, pak zvítězily zkušenosti domácích a od půl druhé čtvrtiny už Královští Sokoli jen ztráceli. Po výhře ve třetí čtvrtině o dvacet bodů 37:17, porazila Opava Hradec 108:72. 

 
vloženo: 08.02.2019 08:59 / přečteno: 6546x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.