POSTUP DO FINÁLE BYL RELATIVNĚ SNADNÝ

POSTUP DO FINÁLE BYL RELATIVNĚ SNADNÝ

Druhých pět minut první čtvrtiny vdechlo semifinálovému zápasu Českého poháru v Novém Jičíně proti Olomoucku jasný směr, ze kterého především náš tým neuhnul a po výhře 99:81 postoupil do nedělního finále (Hraje se od 17:00, záznam ČT od 20:00 hodin)

Hned první čtvrtina zápasu rozptýlila všechny pochybnosti, jak naši hráči zvládnou vyřazení z evropských pohárů. Svou negativní energii přetransformovali do obrany a útoku a především v prvních deseti minutách zápasu přeběhli odpor soupeře jako zamrzlou hladinu jezera. Vynikající defenziva našeho týmu nedávala šanci Olomoucku vymyslet kloudnou akci a zakončovat v klidu. Lukáše Palyzu si vzal na úvod pod zvýšený dohled jeho reprezentační parťák Pavel Pumprla a nedaroval mu ani píď palubovky. Paly se poprvé prosadil za tři body, až když došlo k vystřídání obránce. Jak bylo řečeno, obrana pracovala bez chyb nejen na hráčích s míčem, ale bez něj. Pokud došlo ve cloně k přebrání, podkošový hráč Olomoucka, zpravidla Mikulič, bráněný některým menším hráčem se svého stínu prostě nezbavil a míč pak nemohl být na něj doručen, aby se prosadil nějakým snadným zakončením.

 

Měli jsme převahu pod košem, zejména pak díky Miku Myersovi, který dělal obraně Olomoucka velké problémy a často se dostával k trestným hodům. Za stavu 12:9 dal Vojtěch Hruban koš s faulem, následovala trojka Eugena Lawrence a další trojka Hrubana. Olomoucko „bylo poprvé počítáno“ při našem vedení o 12 bodů. Za 8,5 minuty naše ofenzíva vyprodukovala dohromady 32 bodů a defenzíva povolila soupeři jen 16 bodů. Obrovský rozdíl byl pochopitelně v úspěšnosti střelby z pole. Zatímco jsme vystřelili patnáctkrát, proměnili jsme 11 pokusů, Olomoucko pálilo 16x a dalo 9 košů. Když se k tomu připočítají naše šestky 9/9 a Olomoucka 6/3, není sedmnáctibodový rozdíl po deseti minutách nijak překvapivý.  

 

Olomoucko ve druhé čtvrtině vylepšilo obranu a častěji se prosadilo z rychlého protiútoku. Vylepšená hra se promítla do průběžného skóre tak, že se rozdíl zmenšil ze sedmnácti na čtrnáct (27:41). I přesto, že snížení bylo jen kosmetické, svolal si Oren hráče k poradě. Hned po time outu ukázal Mike dost povedenou smeč, ale po chvíli přišel o míč při útočném faulu, o kterém rozhodně přesvědčený nebyl. Přílišné jeho rozladění ocenili rozhodčí technickou chybou. Po šestce Palyho se skóre dostalo na 30:45. Pak se prosadili pivoti Peterka a Benda, na což odpovědělo Olomoucko trojkou. V sedmnácté minutě jsme překonali půlstovku a minutu před koncem zaujala smeč Alexe, na kterou mu „nalil“ Tomáš Vyoral. Byť se úspěšnost naší střelby trochu snížila a soupeře zvýšila, stále to stačilo na pohodlné vedení o dvacet bodů po prvním poločase. Podstatné pro vývoj zápasu bylo zastavení ofenzívních manévrů amerického dua D+D (Dunans + Douglas).

 

V poločase za stavu 35-55 jsme kralovali v šestkách (7/4 - 13/13), dvojkách (23/8 - 23/15), bodech z brejků (5-12) i ztrátách (10-3). V týmu Olomoucka se prosadil výrazně jen Palyza 10 body.

 

Ve druhé půli převzali taktovku Tomáš Vyoral, Martin Peterka a Jaromír Bohačík, který před zápasem bojoval s virózou a k týmu se připojil až v sobotu na zápase. S lehkou nohou na plynu jsme si udržovali vedení přes dvacet bodů. Oba trenéři prostřídali sestavy, aby zátěž rozložili mezi více hráčů. Olomoucko šetřilo své trumfy na nedělní střetnutí a zkusilo na nás ještě nasadit zónovou obranu s téměř českou sestavou na hřišti. Až v poslední čtvrtině resp. v poslední čtyřminutovce na chvíli rozdíl klesl na 15 bodů, ale pak se opět prosadil Myers a nedovolil Olomoucku ještě zápas zdramatizovat.

 

Body: Palyza 12, Váňa a Dedek po 11, Mikulič 8, Goga, Dunans a Norwa po 7, Pelko 6, Sehnal 5, Sychra 4, Douglas 3 – Myers 18, Bohačík 13, Peterka 12, Wright 11, Pumprla a Davis po 8, Lawrence a Vyoral po 7, Benda a Hruban po 6, Novotný 2, Kříž 1, TH: 25/16:31/25, trojky: 11:6, doskoky: 29:36, zisky: 7:11, ztráty: 14:10, asistence: 21:14, fauly: 25:19, čtvrtiny: 17:34, 18:21, 20:26, 26:18

 

V zítřejším finále vyzveme Opavu, která udolala Děčín 82:78. Opava potvrdila zkušenosti nasbírané v Lize mistrů a otočila duel s Děčínem, který v první půli vedl už o 17 bodů. V závěru vzal zápas pod svou dirigentskou taktovku reprezentační rozehrávač Jakub Šiřina, který dal v první půli jediný bod, ale nakonec byl se 16 body spolu se sedmnáctibodových Václavem Bujnochem nejlepším střelcem Opavy. V posledních třech minutách dal sedm bodů svého týmu v řadě.

 

Ve finále půjde o náš třetí triumf v soutěži za sebou a třináctý v historii. Opava může vyhrát pohár pošesté a poprvé od roku 2003. 

 
vloženo: 10.02.2019 01:49 / přečteno: 5386x
 
« Zpět
SPONZOŘI Facebook
ČEZ
STARLIFE
J&T BANKA
GEOSAN THETA
EPL COND
Velišek  - Podpěra
ADIDAS
LION SPORT
AUTOSALON LOUDA
CAR 4 WAY
Dr. MAX
Renomia
Zepris
VIS
Město Nymburk
Elektro Kutílek
Datonet
DP ComTel
Špára STK
Nota Bene
FALDO
Louda Reality
Crystal Bohemia
Wobenzym
Louda Alform
Inkospor
Barton
Jimsoft s.r.o.
C.L.P.A.
CASIA TOUR
hala
XXL
Hyundai
Molten
Česká televize
Kooperativa
AGEL
Pivovary Lobkowitz
ONDRÁŠOVKA
Redside
VALBEK
Rozehnal a Kuchař
ZENIT
SPORT
Finance Habitation
SUBTERRA
Sev.en EC
© 2010 - Copyright by ČEZ Basketbal Nymburk a.s. All rights reserved.